Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opinie przed zakupem lodowki Amica FK3857.3DFX

azs123 27 Mar 2018 18:12 4734 7
Optex
    azs123
    Level 8  
    Dzień Dobry,
    Chciałbym się poradzić szanownych forumowiczów przed zakupem lodówki.
    Mam miejsce w kuchni szerokie na 77cm. wysokość 204cm. głębokość 65cm.
    Wstępnie pasowałaby Amica FK3857.3DFX, ma najlepszy stosunek ceny do pojemności. Z technicznych wymagań chciałbym żeby była bezszronowa ( lodówka i zamrażalnik )
    Moze ktoś kto naprawia taki sprzęt miałby cenne uwagi na temat Amici lub doradził podobny model konkurencji w cenie okolo 2 tys zl.
    Inny model , który wpadł mi w oko to znacznie mniejszy SAMSUNG RB30J3000SA, a to ze względu na 10-cio letnią gwarancję na kompresor. Tak długa gwarancja robi wrażenie, ale czy tu nie ma jakiś tricków marketingowych ?
  • Optex
    wojtek440
    Level 12  
    Patrz na parametry i cene oraz na to czy ci sie podoba. Sugerowanie się producentami nie ma sensu. Ale jeśli usilnie chcesz to powiem, że u siebie w domu mam 14 letnią lodowke bosch i chodzi bez awaryjnie. ;)
  • Optex
    em_jot
    Level 11  
    wojtek440 wrote:
    mam 14 letnią lodowke bosch i chodzi bez awaryjnie

Kiedyś wszystko było inne, a odpowiedź dlaczego teraz jest inaczej można znaleźć np. tutaj: Planowane postarzanie produktu (planned obsolescence). Ja mam np. prawie 14 lat Polara, i działa świetnie, ale lodówka jest już po prostu za mała...
    Borutka
    Level 29  
    wojtek440 wrote:
    mam 14 letnią lodowke bosch i chodzi bez awaryjnie. ;)

Tu się akurat nie ma czym ekscytować. Podobnie starą (bezawaryjną) i dużą lodówkę wymieniłem na podobną nową i rachunek za prąd (odczyt rzeczywisty) za okres 2 miesiące jest o ok. 100zł niższy. Obie lodówki są no frost.
    Inna sprawa, czy ta oszczędność będzie rzeczywista, tzn czy za 3 lata nie trzeba będzie wydać na nową lodówkę :)
    Wracając do pytania autora... lodówka jest sporo tańsza od podobnej konkurencji. I jeżeli nie jest produkowana w Polsce (pewnie w Turcji), to wg mnie niższa cena musi wynikać z tańszych komponentów.
    wojtek440
    Level 12  
    Jeśli chodzi o ekscytacje to mama ma z 2011 roku Mastercooka, lodówka ma 7 lat i dalej smiga :P
    azs123
    Level 8  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,
    Wczoraj znalazłem Amice w sklepie i przy pierwszym spotkaniu 3-go stopnia straciła całkowicie wszystkie walory skłaniające mnie do zakupu. Przede wszystkim półki w drzwiach są z tak cienkiego plastiku, że strach je dotykać. Uchwyty pokryte tandetnym plastikiem, rusza się już przy złapaniu za niego ręką, co będzie za 10,15 lat aż strach pomyśleć. Na dodatek drzwi nie da się zamienić stronami. Widać, że ta marka zeszła na bardzo niski poziom ( podobno zresztą produkują je w Turcji )
    Jednym słowem zaczynam poszukiwania od początku.
    Nie wiem dlaczego, ale lodówki o szerokości 70cm i powyżej są w cenach ponad 3000 złotych, czy od jakiejś szerokości zaczyna się już luksus ? Nie rozumiem tego, dziwna polityka.
    em_jot
    Level 11  
    azs123 wrote:
    lodówki o szerokości 70cm i powyżej są w cenach ponad 3000 złotych, czy od jakiejś szerokości zaczyna się już luksus ?

To jest tak, że rynek w został zagospodarowany sprzętem o w miarę standardowych wymiarach, co jest efektem określonego poziomu popytu. W przypadku lodówek standardem jest szerokość 60cm. Wszystko, co jest poza tym standardem, jest automatycznie droższe, ponieważ koszt produkcji w mniejszych ilościach jest po prostu większy, i to nie jest tylko domena AGD. Podobnie jest np. z oponami - mniej typowe wymiary tego samego modelu potrafią być droższe o kilkanaście - kilkadziesiąt procent. Taki przykład: ContiPremiumContact 5, szerokość najpopularniejsza 205 to cena ok. 300-350 PLN, a szerokość 215 - to jakieś 450-500 PLN.

Nie da się z tym walczyć :)
    azs123
    Level 8  
    Dziękuję wszystkim za rady i uwagi.
    Ostatecznie Amica przegrała bardzo szybko bo właściwie w pierwszym podejściu. Moim faworytem były bliźniacze lodówki 70cm bosch/siemens KGN49XI30 ale żonie nie spodobały się niskie szuflady, miały bodajże 14cm. W naszej Liebher mamy dolną wysoką na 18cm a powyżej 2-gą z regulacją od 22cm do 30cm. więc te 14cm wydawało się teraz śmieszne, nawet główka sałaty nie wejdzie, nie wiem na jakie warzywa to robią. Ostatecznie ze względu na te szuflady wybraliśmy 60-tkę, LG Premium GBB60NSFZB, oprócz 2 szuflad ma 3 półki w tym jedna sprytnie dzielona na połowę (i bardzo dobrze to działa) a samsung i whirlpool mają tylko po 2 półki (dziwne) do tego łapanie za drzwi po bokach albo od spodu, porażka ( mnie to odrzuca, musze mieć uchwyt ;) tak jak w libherrze ) Jedyne minusy jakie do tej pory zauważyłem to podłączenie u góry ( brak płaskiej powierzchni ) i ograniczniki w drzwiach na okolo 120 stopni, oraz opór przed domknięciem. Do przełożenia drzwi LG wysyła technika ! Nie wiem co to ma na celu ale w sumie sympatycznie z ich strony. Kupiliśmy w Euro......i szczerze odradzam zakupy w tej firmie, już w kasie okazalo się, że dostawa dopiero po tygodniu. Za to dostawca dopiero dał popis, przyjechał dzień wcześniej bez uprzedzenia, lodówki nie wniesie na piętro bo sufit na schodach jest za nisko, pod kątem nie wniesie, bo nie. Opakowanie rozszarpał i porozrzucał na parterze gdzie popadło, dzięki temu zwrotu sklep nie przyjmie bo towar rozpakowany. Na liście przewozowym jednak sobie pozaznaczał, że wniesione, podłączone, opakowania zabrane. Reklamacji na wniesienie nie przyjmą telefonicznie, dlaczego, tajemnica handlowa. Jednym słowem omijajcie euroRTVAGD szerokim łukiem. Lodówkę wnieśliśmy bez żadnego problemu (nowość, płacisz wniesienie i sam sobie wnosisz)