Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zwrotnice w Głośnikach - Głośniki w astrze H

qwertyuikol 27 Mar 2018 20:20 1797 12
    qwertyuikol
    Level 8  
    Cześć, mam Astrę H, chcę wymienić głośniki w drzwiach bo harczą.
    Wybrałem JVC CS-J1720X
    Wiem że potrzebuje dystansu do nich ale nie wiem o co chodzi ze zwrotnicą?
    Do czego to jest? O co z nią chodzi? Musze to montować czy mogę po prostu zmienić głośniki bez tego.
  • Helpful post
    zadam64
    Level 39  
    Witam Sa to glosniki dwudrozne wspolosiowe i nie wymagaja zadnych zwrotnic glosnikowych ,jedynie adapterow do podlaczenia glosnikow by zachowac oryginalne zlacza samochodu.No chyba ze to dla Ciebie to nieistotne.
    qwertyuikol
    Level 8  
    Dzięki, o adapterach pamiętam.
    A w przypadku tylnych głośników dwudrożnych to rozumiem że jest tak samo?
    adam_1991r
    Level 27  
    Po pierwsze do drzwi się nie kupuje coax. Szukaj zestawu odseperowango. Woofer do drzwi i tweeter do góry. Najtańszy opłacalny zestaw to Pioneer ts-g170c.

Do tyłu najlepiej nic ale jak chcesz to daj jakiś coax.
    zadam64
    Level 39  
    Witam .Jesli by byly to zestawy odseparowane tzn, glosnik niskotonowy.glosnik wysokotonowy na pewno bedzie wymagana zwrotnica glosnikowa czyli taki element posredni wlaczony pomiedzy obydwoma glosnikami.Najprostsza zwrotnica jest kondensator bipolarny czyli taki ktory nie posiada kierunkowosci dobrany do parametrow glosnikow przewaznie o wartosci 2,2uF lub 3,3uF/50V/100V

Dodano po 8 [minuty]:

Witam.W samochodzie Astra H instalacja glosnikowa powinna byc oryginalna do zestawu odseparowanego.Ze wzgledu na oszczednosci montowane byly glosniki szerokopasmowe na dole,u gory w trojkacie bylo mozna wsunac maly glosnik wysokotonowy posiadajacy juz tzw zwrotnice w postaci malutkiego kondensatora
    qwertyuikol
    Level 8  
    To teraz to już wogóle nie wiem o co chodzi.

Nie chce zestawu odseparowanego, chyba to już nie na moje możliwości.

Ja chce tylko zmienić głośniki, to powiedzcie mi czy te co napisałem te JVC mogę po prostu założyć na dystansach i czy to zadziała.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Wiesz co będzie jak "tylko wymienisz serię na JVC" , bo my już wiemy :) Napiszesz " te JVC grają gorzej - POMOCY! " . Zmiana głośników nie pomoże przy " charczących głośnikach" , bo to nie głośniki są winne charczenia lecz ... to już doczytaj sam.
    qwertyuikol
    Level 8  
    W sensie że co innego powoduje te charczenie?
  • Helpful post
    icosie
    Level 34  
    Witam

Charczenie głośników samochodowych w drzwiach wywołują następujące rzeczy:
    - przesterowanie głośników przez wzmacniacz w radiu (zbyt mocny wzmacniacz w radiu)
    - przesterowanie wzmacniacza w radiu (zbyt słaby wzmacniacz w radiu)
    - zbyt głośne słuchanie muzyki dłuższy czas
    - uszkodzenie głośnika, przez podanie zbyt dużej mocy lub uszkodzenie mechaniczne
    - luzy w obiciu drzwi (lata wszystko co nie jest trwale przymocowane np. gałka otwierania szyb)

Ja stawiam na przesterowanie, bo zdarza się najczęściej u osób, które nie wiedzą jak używać radia w taki sposób, żeby nie uszkodzić komponentów.

Głośniki seryjnie montowane nie były jakiś wysokich lotów, ale spokojnie da się ich słuchać przy każdym seryjnie produkowanym radiu.

Jeżeli chcesz wymieniać koniecznie głośniki to nie bierz coax.

Pozdrawiam
    qwertyuikol
    Level 8  
    Wzmacniacz to raczej jest fabryczny.

Charczy głośnik ten tylko lewy jakby bo jak ustawie balans na prawą stronę to jest OK.

Serio chyba mnie juz przerasta ten temat...

Aleeee jak faktycznie dać głośniej teraz patrze to charczy jeszcze mocniej ale tylko lewy. To może za głośno słuchałem.
  • Helpful post
    icosie
    Level 34  
    Spokojnie nie poddawaj się.

Rozbierz drzwi z lewej strony i zobacz czy nie ma mechanicznego uszkodzenia głośnika.
    Jeżeli jedna strona tylko charczy to zamień głośniki miejscami i zobacz czy problem dalej występuje po tej samej stronie.

Jeżeli będzie po tej samej stronie występował to uszkodzenie radia, jeżeli po prawej to uszkodzenie głośnika.

Wtedy kwalifikuje się na wymianę. Jeżeli nie chcesz kombinować i przerabiać drzwi tak żeby zmieściło się co innego niż fabryka dała (lub coś co tam jest) to i tak musisz rozebrać drzwi i pomierzyć dokładnie głośnik. Później kierując się zakupem nowego szukaj takiego o identycznym mocowaniu i wymiarach z dużym SPL i mocy RMS 30-50 W.

Pozdrawiam
    qwertyuikol
    Level 8  
    Dzięki za odpowiedź, to zabieram się za rozbieranie boczków i przekładanie głośników. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Edit. Po zamienieniu stronami warczy z prawej. Czyli do wywalenia.
    adam_1991r
    Level 27  
    To kup taki zestaw jak poleciłem. Na dole dasz woofery a u góry tam gdzie oryginalnie są tweetery, nawet jak ich nie ma, będą kable. Podłączasz tweeter i gotowe. Ten zestaw zwrotnice (konfensator) ma przy tweeterze i nic nie trzeba robić. A jak nie masz tam kabli to ciągniesz nowe podłączając się do woofera.

Napisz skąd jesteś bo może będziesz miał kogoś w okolicy.