Freddie Chopin napisał:
To że działa na Twoim biurku, z Twoim egzemplarzem (lub kilkoma egzemplarzami), w danej temperaturze i wilgotności, przy danym prądzie i napięciu, przy konkretnych poziomach zakłóceń EMC w otoczeniu itd., to niewiele znaczy.
Oczywiście że to nie jest dowód że będzie działał zawsze i wszędzie - wszak ja
nigdzie nie powiedziałem że taktowanie SPI z taką częstością zachowa wszystkie inne parametry opisane w datasheet (jak zakres temperatur oraz napięcia). Natomiast to obala twierdzenie tmf że absolutnie jest to niemożliwe bo tak jest napisane w datasheet. Jak sam wiesz wystarczy jeden wynik przeczący dowolnej teorii aby tę teorię posłać do kosza.
Freddie Chopin napisał:
Dodano po 1 [minuty]:
Pong.Chu napisał: To tak, jakbyś się kłócił ze mną o to, że w mojej miejscowości nie może być słonecznie i +20 stopni bo Ty uważasz że np. wczesną wiosną takie temperatury są niemożliwe.
Bardziej jakbyś tym nam wmawiał, że wszędzie jest ciepło bo Ty się właśnie opalasz na tarasie.
No widzisz - ale słabym punktem tego co mówisz jest to, że ja nigdzie nikomu nie wmawiałem że wszędzie jest ciepło

Napisałem tylko że "u mnie jest ciepło".
Dodano po 10 [minuty]: tmf napisał:
Kolego, to forum techniczne, a nie forum hokus-pokus. W technice stosuje się specyfikacje, wg których buduje się urządzenia. Gdyby kontroler mógł działać w całym gwarantowanym przez producenta przedziale z szybkością większą, to zapewne producent nie ograniczałby się, podając, że 10 MHz to max. Widać jakieś powody ma, aby parametry ograniczać. To, że ci to działa, to fajnie, ciesz się, że masz szczęście. Natomiast opieranie działania układu na szczęściu to nie jest poprawny sposób budowy czegokolwiek.
Ale to nie jest hokus-pokus - bowiem zostało to zweryfikowane doświadczalnie. Nawet Ty możesz sprawdzić, że kod które to realizuje nie jest żadnym hokus-pokus bowiem jest dostępny publicznie na git-hubie. Ja nigdzie nie twierdzę, że to będzie działało zawsze i wszędzie. Ale jak widać w warunkach domowych może działać - i działa. I co najważniejsze przeczy to Twojemu zdanie że nie ma prawa działać

Niezależnie od tego jak będziesz się złościł i tupał nóżką mój wyświetlacz nadal działa....
tmf napisał:
To pochwal się jakie to specjalne umiejętności posiadasz umożliwiające ci sprawdzenie szybkości działania układu?
Wystarczy przeprowadzenie tzw. gate-level simulation. Narzędzie wykonującę syntezę danego układu cyfrowego a następnie implementację zsyntezowanego designu już w docelowej technologii (czy to FPGA różnych rodzajów czy dany proces produkcyjny półprzewodników) dostarcza informacji o działaniu zsyntezowanego układu w postaci netlisty oraz pliku czasowego np. w formacie standard delay format. To wystarcza do przeprowadzenia symulacji czy dany design po syntezie i implementacji będzie zachowywał się jak trzeba dla różnych parametrów temperatury i napięcia. Ale jak juz napisałem wcześniej - nie mam wgląd w projekt tego układu. Ale jak widać producent dosyć dobrze go zaprojektował bo przekraczając 2.5 krotnie specyfikowane parametry układ nadal działa. Na złość Tobie!