Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo Ideapad U410 - Po instalacji jakieś dziwne ustawienia klawiatury

biedrek1 29 Mar 2018 10:05 486 7
    biedrek1
    Level 14  
    Witam
    Temat dotyczy Lenovo Ideapad U410, po zainstalowaniu nowego sytemu i wszystkich dostępnych na stronie producenta sterowników zauważono 2 problemy:
    - komputer zachowuje się tak jak by miał na stałe wciśnięty klawisz Fn- objawia się to tym że np aby zrobić głośniej, przełączyć ekran, rozjaśnić ekran itd powinno się wciskać równocześnie klawisz FN+ klawisz odpowiedniej funkcji, a tu wystarczy wciskać sam klawisz f1-f12. W total commanderze by np coś skopiować to nie mogę wybrać od razu f5 tylko muszę Fn+f5.
    Układ klawiatury ustawiony na polski programisty.
    - drugi problem ma myślę związek z pierwszym- a najbardziej widać go przy używaniu edytora tekstu lub pisaniu wiadomości czy postów. Chodzi o to że podczas pisania dłuższego niż jedna linijka tekstu kursor porusza się przed aktualnie wpisywaną literką, i to jest ok. Na ekranie jest wtedy kursor myszy- zazwyczaj w dowolnym miejscu. I teraz- jeśli kursor myszy znajdzie się na obszarze, na którym jest coś wpisywane to komputer głupieje i przenosi w to miejsce kursor piszący. Kończy się to tak że nagle pisząc zdanie widzimy jak od jakiegoś momentu literki wpisywane są w środku poprzedniego zdania albo zupełnie gdzie indziej niż powinny. Przy szybkim pisaniu można tego nie zauważyć i wtedy okazuje się że mamy kompletny miszmasz. To tak wygląda jak by poruszająca się nad touchpadem dłoń w trakcie pisania wywoływała wciśnięcie jakiegoś klawisza, co powoduje przeniesienie kursora piszącego z miejsca w którym jest w miejsce, w którym aktualnie stał kursor myszki
    Borygo123
    Level 27  
    Ustawienie czy klawisz Fn jest aktywny zmieniasz w BIOS (hotkey switch -chyba). Zobacz czy nie masz przypadkowo wciśniętego mechanicznie tego klawisza.
    Z "latającym kursorem" spróbuj wyłączyć touchpada (Fn+ któryś klawisz F(1-12)) i użyć myszki.
    biedrek1
    Level 14  
    Podłączenie zewnętrznej myszki i wyłączenie touchpada rozwiązuje problem- ale to nie wchodzi w grę.
    Borygo123
    Level 27  
    Ale wiesz gdzie szukać problemu. Jest nim touchpad.
    biedrek1
    Level 14  
    Tyle to i ja wiem. liczę na to że pojawi się tu ktoś kto zna odpowiedź na pytanie gdzie szukać awarii- w jakich ustawieniach. Bo nie sądzę by było to uszkodzenie fizyczne
    Borygo123
    Level 27  
    Ustawienia touchpada masz w programie (Synaptics) którego ikonkę masz w zasobniku, ale to nie one odpowiadają za to co ci się dzieje na ekranie. Ja bym jednak obstawał przy uszkodzeniu touchpada. Zawsze możesz wywalić sterownik od niego i zainstalować ponownie.
    biedrek1
    Level 14  
    Chyba przypadkiem przy diagnozowaniu innego problemu naprawiłem tamten- okazuje się że jakimś cudem po każdym włączeniu komputera włącza się INSERT. Jak go się wyłączy- jest ok
    biedrek1
    Level 14  
    Chyba przypadkiem przy diagnozowaniu innego problemu naprawiłem tamten- okazuje się że jakimś cudem po każdym włączeniu komputera włącza się INSERT. Jak go się wyłączy- jest ok

Dodano po 1 [minuty]:

Połowiczne- nauczyłem się leczyć objawowo- wyłączać insert po każdym włączeniu komputera. Zagadką pozostaje dlaczego się włącza samoczynnie