Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?

chutenk 29 Mar 2018 22:57 1638 9
    chutenk
    Level 11  
    Witajcie forumowicze. Znajdzie się ktoś, kto mi doradzi?
    Naprawiam tv Panasonic TX-P50G10e, uszkodzona była płyta SC, uszkodzenia były dość rozległe, bufory, tranzystory mocy, kilka diod, bramki logicznych etc. Po naprawie co prawda tv uruchamia się ale obraz jest wyświetlany nieprawidłowo, warstwy obrazów jakby przenikają się (np. pulpit jest widoczny pod przeglądarka) kolory jakby szumią i nie są wyświetlane prawidłowo. Nie mam pewności czy matryca uległa uszkodzeniu, nie mam jeszcze wystarczająco doświadczenia by to stwierdzić i nie wiem czy dalej brnąć w szukanie, być może nieistniejących już usterek. Napięcia wg serwisówki są prawidłowe.
    Na zdjęciach to wygląda lepiej niż w rzeczywistości gdyż tak naprawdę, np. kolor czerwony jest strasznie zaszumiony niebieskimi pixelami. W jednym miejscu jest też pionowy pas, widać go na zdjęciach.
    Źródła zostały wykluczone. w każdym gnieździe hdmi zachowanie to samo.
    Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?Panasonic TX-P50G10E. Uszkodzona matryca ?

Soczuś
    Level 7  
    Co podłączasz do tv? Jaka karta graficzna? Może kabel jest uszkodzony lub wyjście (w komputerze/laptopie) albo wejście (w tv). Może uszkodzona jest karta graficzna?
    Soczuś
    Level 7  
    Prawdopodobnie jest to uszkodzona matryca.
    chutenk
    Level 11  
    Jeszcze tak zastanawia się czy możliwe jest podobne zachowanie się obrazu jeżeli zostały zastosowane słabej jakości tranzystory igbt? Zamawiałem je z Chin , ich nadruki sugerują że są to podroby. Jeżeli tak to nie pasuje też ten pas pionowy.
    dzebrys
    Level 12  
    cześć,

Przepraszam, że odpowiadam w temacie tak późno ale natrafiłem na niego przypadkowo a nie jestem stałym bywalcem elektrody ze względu na rygor pisania w interpunkcji.

Mam nadzieję przyda się dla innych mających podobne artefakty. Plazmy panasonica naprawiam hobbystycznie dla siebie i znajomych ze względu na jakość i odwzorowanie kolorów. Można powiedzieć jestem ich fanem: używam obecnie w domu 2x 55VT50, a przewinęły się przez mój warsztat jeszcze 42S20, 42VT50 i coś tam HDReady. Większość odkupione za bezcen z olx, wszystkie reanimowane.

Pionowa linia na panelu -> uszkodzone jedno z wyjść drivera na taśmie FPC. Raczej ciężkie do naprawy, nigdy nie miałem potrzeby grzebać w panelu i próbować dostać się do IC drivera na taśmie bo to loteria. Ale widziałem filmy yt na których skutecznie przelutowywano taki układ na taśmie używając cyny ołowiowej (ale nie w panelu plazmy panasonica i nie wiem czy dostęp do układu jest fizycznie możliwy). Tutaj zdjęcie poglądowe takiego IC https://scx1.b-cdn.net/csz/news/800a/2007/samsungdeliv.jpg

Jeśli chodzi o artefakty na obrazie - przekłamane kolory - to jest to najczęściej wina przegrzania głównego IC. Nie wiem jak jest dokładnie w G10 ale chassis i płyty main A są podobne miedzy kolejnymi generacjami plazm, Taki chip jest najczęściej chłodzony poprzez termo pada + płytka aluminium jako radiator z obu stron PCB.
    Najczęstsza przyczyna artefaktów:
    a) stare wyschnięte termopady i przegrzewanie się MCU
    b) zimy lut pod BGA jako pochodna pkt a)
    c) naprężenie i uszkodzenie którejś ze ścieżek do płyty SS na wewnętrznej warstwie laminatu.

Problem można próbować naprawić:
    - wymieniając zużyte termopady (MCU+RAM)
    - likwidując zimny lut(y) pod MCU. najlepiej reball na ołów.
    - w przypadku padnięcia ścieżki - przegrzanie płyty i dokręcenie na gorąco do chassis (rozwiązanie raczej krótkoterminowe), długoterminowo wymiana main PCB z innego dawcy.

pozdrawiam
    Piotr
    kangor10
    Level 2  
    Witam, Panie Piotrze, a jeśli na matrycy po włączeniu tv mam sporo białych migających losowo pikseli które w większości znikają zaraz po podaniu treści. Widać je tylko na ciemnym tle

dzebrys
    Level 12  
    kangor10 wrote:
    Witam, Panie Piotrze, a jeśli na matrycy po włączeniu tv mam sporo białych migających losowo pikseli które w większości znikają zaraz po podaniu treści. Widać je tylko na ciemnym tle

witam,

ciężko mi ocenić po załączonym filmnie. plazmy panasonica, od pewnego rocznika, mają domyślnie wlączoną funkcję pixel orbitera po to aby zapobiegać nierównomiernemu wypalaniu się komórek panela. dziłanie tej funkcji można zauważyć jeśli wyświetli się równomierne ciemne tło, gdyż losowo zaświecane są pixele na jaśniejszy kolor niż tło, jednak na tyle słabo i krótko, że ludzkie oko nie jest w stanie wychwycić tego i odbiera ogólny obraz z daleka jako rownomierny w stałym kolorze. widać to zwłąszcza jeśli podejdzie sie do panelu na bliską odległość lub użyje lupy.

z filmy powyżej wydaje mi się, że niektóre pixele są podświetlane zbyt jasno jak na tę funkcję, ale może to tylko takie wrażenie.

w przypadku problemów z chłodzeniem głownego SoC, najczęstrze objawy to pojawienie sie tzw snurzenia - jasnych pixeli na ciemnym tle w okolicach jasnych obrazów. różni się to znacząco od funkcji pixel orbitera gdyż jasne pixele są wyraźnie widoczne z odległości ~3m.

pozdrawiam
    Piotr
    kangor10
    Level 2  
    dzebrys wrote:
    kangor10 wrote:

witam,

ciężko mi ocenić po załączonym filmnie. plazmy panasonica, od pewnego rocznika, mają domyślnie wlączoną funkcję pixel orbitera po to aby zapobiegać nierównomiernemu wypalaniu się komórek panela. dziłanie tej funkcji można zauważyć jeśli wyświetli się równomierne ciemne tło, gdyż losowo zaświecane są pixele na jaśniejszy kolor niż tło, jednak na tyle słabo i krótko, że ludzkie oko nie jest w stanie wychwycić tego i odbiera ogólny obraz z daleka jako rownomierny w stałym kolorze. widać to zwłąszcza jeśli podejdzie sie do panelu na bliską odległość lub użyje lupy.

z filmy powyżej wydaje mi się, że niektóre pixele są podświetlane zbyt jasno jak na tę funkcję, ale może to tylko takie wrażenie.

w przypadku problemów z chłodzeniem głownego SoC, najczęstrze objawy to pojawienie sie tzw snurzenia - jasnych pixeli na ciemnym tle w okolicach jasnych obrazów. różni się to znacząco od funkcji pixel orbitera gdyż jasne pixele są wyraźnie widoczne z odległości ~3m.

pozdrawiam
    Piotr

To zjawisko najbardziej widoczne jest na, że tak to nazwę zimnym tv, zaraz po włączeniu i faktycznie w linii poziomej od wyświetlanego jakiegoś obrazu np. logo smartviera. Jak tv chwilę popracuje to to zjawisko jak by przycichło, ale wciąż jest, całkowicie nie zniknie. Jeden fachowiec był osobiście, grzebał w menu serwisowym coś z napięciami i stwierdził uszkodzenie ekranu, a z kolei w internetach się czyta że to y sus do naprawy...

dzebrys
    Level 12  
    skoro po rozgrzaniu zanika to wskazuje na zimny lut. najpewniej ktoraś z kulek pod SoC słabiej przewodzi, zwieksza opor i w efekcie napiecie na tej ścieżce jest wieksze powodujac przesterowanie którejś z lini podajacej sygnał obrazu na drivery. tak jak pisałem proszę zacząć od poprawy chłodzenia - spawdzenie i ew. wymiana termopadów. jesli nie pomoże to kolejnym krokiem może być reflow SoC lub finalnie pełny reball.