Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic Ii 1.9dci 130km - Renault Scenic II brak zasilania ECU

parixon 30 Mar 2018 21:55 4230 11
    parixon
    Level 22  
    Trochę z własnej głupoty, podczas wymiany filtra powietrza spadł mi śrubokręt tak nie fartownie że na moment zwarł sterownik silnika(obudowę) i klemę plusową... Od tej pory na desce same błędy BŁĄD HAMULCA POSTOJOWEGO, CZUJNIK CIŚNIENIA OLEJU, ŁADOWANIA ITD oraz uruchamia wiatrak chłodnicy. Sprawdziłem na szybko bezpieczniki w kabinie, pod maską duże, małe na UPC i te 3 przy klemie plusowej. Wszystko ok. Clip nie łączy się ze sterownikiem.

Czy kojarzycie które bezpieczniki / przekaźniki mogą odpowiadać za zasilanie sterownika?
    Co jeszcze szukać czy zostaje tylko nowy sterownik ewentualnie nowy UPC?
    spinacz
    Level 41  
    Jak dla mnie to upaliło Ci masy w ECU, może i da się jeszcze ożywić ECU, rozbieraj i zobacz co popalone.
    kamiloskop
    Level 23  
    Wygląda że sterownik nie ma zasilenia. Sprawdź wszystkie bezpieczniki pod maską i pod kierownica. Jak sprawdzisz bezpieczniki to szukaj zasilenia. Jeszcze pozostaje kwestia uch pod maską obok aku w czarnym pudle.
    parixon
    Level 22  
    UCH podmieniany i niestety bez zmian. Podmiana całego zestawu startowego tj sterownik silnika, moduł komfortu, blokada kierownicy + karta. Auto zagadało. Polecacie kogoś sprawdzonego do sklonowania takiego sterownika lub ewentualnie jego reanimacji?
    sserwantes
    Level 10  
    Witam podepnę się do tematu scenic 2.0 b podobny problem nie kreci nie odpala, wymienione USM przeglądnięte wtyczki, odpali, jedzie zgaszę i już problem albo jedzie 2 dni potem po nocy dalej nic. Wentylatory się włączają i tyle. Akumulator nowy .

Dodano po 1 [minuty]:

Pytanko czy ktoś ma opis skrzynki usm c pft 8200481866 G
    parixon
    Level 22  
    U mnie pomogła wymiana/przegranie zawartości starego komputera(kalkulatora wtrysku) do drugiego. Ewentualnie druga opcja to podmiana zestawu startowego czyli komputer, uch, blokada kierownicy i karta.
    sserwantes
    Level 10  
    No właśnie się nad tym coraz bardziej zastanawiam, kupowałeś używany?
    parixon
    Level 22  
    Ja wysyłałem do firmy która klonuje sterowniki.
    sserwantes
    Level 10  
    podrzuć namiary i ile to mniej więcej kasy?
    sserwantes
    Level 10  
    Witam pytanko 1 czy numery w uch muszą się zgadzać obydwa czyli 8200606826 ,, s118400150 H
    2 czy jak już będę miał UCH to moge go tylko przepiąć i ma działać, czy trzeba to jakoś programować
    bo znalazłem ale różni się tylko litera na końcu S118400150 H a znalazłem co kończy się na G
    Artur106a
    Level 1  
    Witam. Podepne sie pod temat. Scenic 2 1.9 2004r podczas jazdy zgasl silnik zaswiecily sie kontrolki hamulca oleju stop i wlaczyl sie wiatrak. Wymienilem modol bsi, komp, czytnik, blokade kier i nic czy wie moze ktos co jeszcze mogl bym sprawdzic wymienic? Z gory dziekuje pozdrawiam Artur