Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec Beretta Exclusive Green HE gotuje wodę ....

scyzoroo 31 Mar 2018 08:57 345 12
  • #1 31 Mar 2018 08:57
    scyzoroo
    Poziom 10  

    Witam
    Mam następujący problem z piecem gazowym Beretta Exclusive Green HE:
    1. Po huraganie Ksawery w zeszłym roku 06.10.2017 ("przysiady" na sieci elektrycznej) uszkodziła się płyta główna sterownika - efekt był taki, że wyskakiwał na początku błąd 10 i 12 - palnik nie zapalał, aż w końcu wskoczył błąd 58 - i to był koniec płyty sterownika.
    2. Nie śpieszyłem się z wymianą ponieważ miałem spore zapasy opału (węgla i drzewa) i zimę paliłem w piecu na paliwa stałe.
    3. W końcu obecnie zakupiłem płytę sterownika ( ponad 800 zł -hurra ) wymieniłem ją no i włączyłem piec. Uruchomił się bez problemu, przeprowadził testy, odpowietrzył się i ustawił w pozycji gotowości. Przełączyłem więc na grzanie cwu no i zaczął grzać palnik - niestety po około 30 sekunadach zaczęło się bulgotanie i piec wyłączył z kodem błędu 20 - czyli przekroczenie temperatury granicznej.
    I tak się dzieje za każdym razem jak próbowałem tzn. niezależnie czy grzanie CO czy CWU efekt jest taki sam - gotowanie wody.
    4. Przystąpiłem do analizy no i wyszło mi, że nowa płyta nie wysterowuje pompy CO (nie chodzi)w momencie jak palnik zaczyna palić - uważam to za błąd - ponieważ nie ma cyrkulacji.
    Po błędzie 20 lub 27 (błąd albo jeden albo drugi z tym, że drugi jest od czujnika ntc powrotu) wiadomo z przegrzania - piec wchodzi w fazę postcyrkulacji i poswentylacji. I tutaj pompa CO już chodzi - sprawdzałem poprzez odkręcenie śrubu odpowietrzającej odsłaniającej trzpień na którym chodzi wirnik - trzpień się obraca - wirnik chyba też bo czuć na rurce ruch wody w układzie.
    Sprawdzałem sondy NTC na powrocie i zasilaniu obie wskacują ponad 10kOhm - zatem poprawnie, termostat graniczej temperatury - 0 Ohm czyli też poprawnie - zresztą prawidłowe działania czujników objawiają się tym, że piec wyłącza.
    Największą zagadką jest zawór trójdrożny - nie wiem jak go dokońca odkręcić - ściągam napęd (siłownik) i pokazuje się taka membrana na sprężynie, wciskam ją - chodzi - ale chyba to nie jest wszystko c o można zrobić ze sprawdzeniem zaworu trójdrożnego - proszę o podpowiedż jak go poprawnie zdemontować - co ewentualnie mogło się w nim zepsuć.
    Wiadomo, że piec stał około 5 miesięcy - zatem i pompka co i zawór mogły się zastać. Jednak pompa CO (chodzi podczas postcyrkulacji) wyraźnie nie dostaje wysterowania z płyty podczas palenia i gotuje wodę w wymienniku. Czy macie jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania?
    Układ jest odpowietrzony. sitka na filtrach zaworów odcinająych wyczyszczone, wymiennik wyczyszczony, ścieżka kondensatu wyczyszczona.
    Co może być przyczyną gotowania?

    0 12
  • #2 31 Mar 2018 09:28
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Czy na grzanie CO pompa się załącza poprawnie?

    0
  • #3 31 Mar 2018 10:26
    scyzoroo
    Poziom 10  

    Niestety nie - zarówno na CO jak i na CWU pompa nie startuje. Pompa CO chodzi dopiero wtedy jak piec przechodzi w postcyrkulację.

    0
  • #4 31 Mar 2018 10:32
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    W takim razie może jest podłączona w jakieś inne miejsce?
    Zamiast np. zaworu 3D?

    0
  • #5 31 Mar 2018 11:06
    scyzoroo
    Poziom 10  

    Nie ma takiej możliwości podłączenia w inne miejsce na płycie sterownika - wszystko jest odtworzone dokładnie.
    Jedyną zastanawiającą kwestią jest dla mnie to - po co na nowej płycie w gnieździe CN9 była wsadzona wtyczka ze zworą.
    W to gniazdo CN9 na starej płycie była wsadzona taśma, która jak dobrze odczytałem ze schematu elektrycznego steruje modulacją pompy. Po wymianie płyty odtworzyłem dokładnie wszystko tak jak było.

    0
  • #6 31 Mar 2018 14:16
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Płyta jest jakby uniwersalna. Może pasować do kotła 1f jak i 2f, z pompą elektroniczną jak i tradycyjną.
    Mostek lub jego brak informuje płytę w jakim kotle jest i z jakimi podzespołami pracuje.

    0
  • #7 31 Mar 2018 15:19
    scyzoroo
    Poziom 10  

    OK. Zatem w sprawie płytki jest jasność. Pozostaje nierozwiązany problem :-( Co może powodować iż pompa nie jest załączana przez płytę na początku fazy palenia - to chyba główny powód dlaczego gotuje wodę w wymienniku. Z doświadczenia powiedzcie - czy w waszych piecach pompa CO startuje od razu?

    0
  • #8 31 Mar 2018 15:22
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Pompa powinna wystartować praktycznie jako pierwsza. Jeszcze przed wentylatorem.
    Na pewno nie dostaje napięcia? Czy tylko na słuch to sprawdzałeś?

    0
  • #9 31 Mar 2018 16:12
    scyzoroo
    Poziom 10  

    Specjalnie sprawdzałem odkręcając od przodu śrubę odpowietrzającą ( w trakcie palenia) i trzpień wirnika się nie kręcił. Pod ręką też czuć było że stoi. Także na pewno stoi. Rusza dopiero na postcyrkulacji.

    0
  • #10 31 Mar 2018 16:15
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    scyzoroo napisał:
    Rusza dopiero na postcyrkulacji.


    Czyli kiedy? Jak się kocioł przegrzeje?

    Na pewno w tedy się kręci? Sprawdzałeś śrubokrętem?

    Czyli nie wiesz czy napięcie pompa dostaje czy nie.
    Może płyta pompę załącza na minimalnej mocy, a ta nie jest wstanie ruszyć. np. słaby kondensator lub zbyt duże opory.

    Może szukasz usterki nie tu gdzie trzeba.

    0
  • #11 31 Mar 2018 16:31
    scyzoroo
    Poziom 10  

    Postcyrkulacja następuje po wystąpieniu błędu nr 20 - jest to definicja Beretty. Wówczas trzpień wirnika na pewno się kręci i jeszcze raz piszę, że czuć wyraźnie pod ręką obieg.
    Natomiast przy paleniu na piecu (czy to CO czy CWU) trzpień wirnika na 100% stoi wizualnie - nie sprawdzałem napięcia czy podaje płyta na silnik pompy - sprawdzę. Czyli jest możliwość, że pompa będzie wysterowana z minimalną szybkością obrotową?

    0
  • #12 31 Mar 2018 17:13
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Tak. Pompa może startować z niższą mocą.

    0
  • #13 31 Mar 2018 17:19
    serwis25
    Poziom 18  

    Jeśli wstawiłeś nową fabrycznie płytę to trzeba ją skonfigurować do danego kotła.
    Jest tam sporo parametrów serwisowych do których jest dostęp poprzez kod widniejący na naklejce obecnej na tylnej części panelu sterowania.
    Poszczególne parametry są opisane w instrukcji serwisowej.
    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów