Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Z710 - Infinite Boot Loop po dodaniu drugiego HDD

mati088 31 Mar 2018 19:33 309 8
  • #1 31 Mar 2018 19:33
    mati088
    Poziom 8  

    Cześć.

    Przez ostatni czas borykam się z problemem boot loop'a w moim laptopie Lenovo Z710 - czyli po prostu podczas startu maszyny pojawia mi się napis Lenovo i po chwili (kiedy normalnie powinien pojawić mi się ekran bootowania systemu) ekran miga i znowu pojawia się napis Lenovo - i tak w koło Macieju.

    Kwestię dość dobrze przebadałem, fakty:

    1. Problem pojawił się po wyrzuceniu napędu cd/dvd i zamontowaniu drugiego dysku SSD
    2. Dysk pierwszy (HDD na którym wcześniej był system Windows 10) został całkowicie sformatowany (obecnie nie ma żadnych partycji) i przekonwertowany do GPT (wcześniej MBR)
    3. Na dysku drugim (kiedy HDD był odłączony) zostały zainstalowane systemy Windows 10 i Ubuntu 16.04 - jest to dysk także GPT.
    4. BIOS został z-update'owany do najnowszego ze strony Lenovo (martwi mnie tylko że po wejściu do BIOSu: BIOS version i EC version są różne - ale z tego co się naczytałem - może tak być)
    5. W BIOS'ie zostało ustawione boot'owanie EFI only z priorytetem na Windows
    6. Próbowałem zmieniać dyski miejscami (różne konektory sata) - nic nie dało
    7. Po wyjęciu HDD - SSD bootuje się bez problemu

    Jeśli HDD w tym momencie jest zupełnie pusty (brak partycji) to dlaczego powoduje mi infinite boot loop? Próbowałem konwersji dysku HDD na dynamiczny, z GPT na MBR z powrotem - ciągle nic.

    Oczywiście mogę za każdym razem kiedy uruchamiam kompa klikać F12 - wejść do ręcznego menu bootowania i tam wybrać system - wtedy działa - ale chcę żeby wszystko było tip-top, problem mnie intryguje - chcę to rozwiązać.

    Może ktoś ma pomysł co mogło pójść nie tak, czego jeszcze mogę spróbować. Może system rozruchowy gdzieś przechowuje logi dlaczego nie może nic zbootować?

    Dzięki z góry za każdą pomoc - bo już mi ręce opadają.

    // PS1 - testowo wrzuciłem inny dysk HDD na miejsce mojego i o dziwo ładnie się bootuje! Jest ustawiony jako MBR z jedną partycją aktywną. Próbowałem mój spartycjonować tak samo, nadpisywałem MBR - dalej nic. Co to może być? W jakiś magiczny sposób muszę przywrócić dysk do stanu fabrycznego - czy tu może chodzić o jakieś inne nadpisanie/zresetowane master boot rekordu?

    // PS2 - zostawiłem sam HDD z MBR bez partycji - zainstalowałem na nim od zera system (z nadzieją że może ta operacja jakoś naprawi sytuację) - dalej to samo. Kolejna próba z użyciem aplikacji EasyBCD - naprawa BCD, wyczyszczenie BCD - dalej to samo. Pojęcia nie mam co mogę jeszcze zrobić.

    // PS3 - zostawiłem sam HDD przekonwertowany na GPT - zainstalowałem system z włączonym UEFI - po wrzuceniu SSD dalej sytuacja się powtarza. Pomysły się skończyły

    0 8
  • #2 31 Mar 2018 19:53
    310artur
    Poziom 43  

    Z poziomu tego UEFI możesz wyłączyć wykrywanie HDD? Na tym porcie SATA ustawić np. Disable? Jak się tak ustawi to dysk i tak często jest widoczny w systemie ale BIOS go ignoruje. Może i u ciebie się uda.
    Sam dysk HDD w akcie desperacji możnaby jeszcze wyzerować w MHDD.

    0
  • #3 31 Mar 2018 20:31
    aachi
    Poziom 15  

    mati088 napisał:

    Oczywiście mogę za każdym razem kiedy uruchamiam kompa klikać F12 - wejść do ręcznego menu bootowania i tam wybrać system - wtedy działa - ale chcę żeby wszystko było tip-top, problem mnie intryguje - chcę to rozwiązać.


    To wygląda tak jakbyś miał ustawioną w UEFI kolejność uruchamiania systemu najpierw z HDD, a dopiero z SSD.
    Podłącz oba dyski, wejdź do UEFI i zerknij na ustawienia w zakładce "Boot", lub coś podobnego. Szukaj czegoś w rodzaju "Boot priority order" czy czegoś podobnego. ustaw tak, aby SSD było przed HDD.

    0
  • #4 31 Mar 2018 20:37
    Borygo123
    Poziom 19  

    Przychodzi mi do głowy zmiana kolejności bootowania w biosie. Jeśli masz kilka dysków to ten bez systemu może być ustawiony by był pierwszy w kolejce do bootowania.

    0
  • #5 31 Mar 2018 21:34
    mati088
    Poziom 8  

    Dzięki za odzew - niestety jednak wszystkie powyższe rzeczy brałem pod uwagę:
    - boot priority mam ustawione na windows'a z SSD
    - w momencie kiedy HDD jest MBR, przy ustawieniu EFI (czyli branie z GPT) teoretycznie dysk MBR powinien być zupełnie pomijany
    - zerowałem MHDD - dalej to samo
    - w uefi niestety nie mogę ustawić pojedynczego portu SATA na disabled

    Ręce mi po prostu od tego problemu opadają i nóż się w kieszeni otwiera. Taka pierdoła a tak irytuje

    0
  • #6 31 Mar 2018 22:31
    310artur
    Poziom 43  

    A masz możliwość edycji w ogóle tego co jest podpięte? Czy nic nie możesz zrobić? Możesz w kolejki bootowania całkiem wywalić HDD? To jest o tyle dziwne że czysty dysk jakby nie był wykrywany powinien być dla UEFI do zignorowania.

    0
  • #7 31 Mar 2018 23:06
    mati088
    Poziom 8  

    Jeśli chodzi o konektory SATA to jedyne co mogę zrobić to zmiana AHCI/Compatible (IDE) - nic odłączać/przyłączać. Proste efi (bios) - próbuję dostać się do Advanced Settings, ale z tego co widzę trzeba modować bios - właśnie zrzuciłem sobie .rom i dam do bios-mods.com to może ktoś mi pomoże, bo sam w tych hex'ach modyfikować tego nie dam rady. Nie da rady wejść do zaawansowanych żadnymi skrótami klawiszowymi.

    W kolejce bootowania w ogóle nie ma tego HDD - to jest najdziwniejsze. Jedynie fizyczne wyjęcie dysku powoduje poprawne bootowanie.

    0
  • #8 01 Kwi 2018 19:44
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Można podejść do tematu z innej strony - skoro komputer chce koniecznie startować z innego dysku, można spróbować bootloader na tym dysku zainstalować (poza bootloaderem dalej system może już z SSD startować).

    0
  • #9 01 Kwi 2018 19:51
    mati088
    Poziom 8  

    To może być pomysł. Mógłbyś podać mi jakiś starting point od którego mógłbym wyjść by to zrobić? Jakaś dobra apka do przeniesienia albo kilka słów? Dzięki z góry.

    0