Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TN-C na TN-C S rozdzielenie PEN

złowrogi_boncur 05 Apr 2018 15:51 12525 41
Computer Controls
    kkas12
    Level 43  

Quote:
    Nie wiem czy wymagano , bo nie widziałem WP.
    Kto ci zwróci kasę za 5-tą żyłę ???? Ubawiłem się do łez.
    Ja nie widziałem schematu " książkowego" TNC z podziałem PEN w ZK , ale może z innych książek się uczyliśmy?
    Tak wyglądał kiedyś "książkowy schemat" wydawnictwa energetyki zawodowej.
    Więc śmiej się z tego co pisałeś wcześniej a nie z mej wzmianki o bezsensownie wydanej kasie na piątą żyłę.
    A z czego ja się uczyłem to poczytaj tu Link
    Na ISE jak i na SEP też są moje posty na ten temat.
  • Computer Controls
    Anonymous
    Level 1  
  • Computer Controls
    kkas12
    Level 43  
    Czytasz co i jak chcesz i jeszcze wmawiasz innym, że mają jak ty postępować.
    Wmówić można wszystko.
    Ale konfabulacja jest konfabulacją kolego, bo w pkt. 6 mowa o sieci zewnętrznej i sieci wewnętrznej, czyli o tym co przed i za licznikiem, a ponadto w pkt. 2 jest wprawdzie wybór "...wyłączników instalacyjnych ...... typu S zespolonych lub wyłączników RCD jako zabezpieczeń przedlicznikowych o maksymalnej wartości 32A".
    Czyli z obu punktów wynika iż za licznikiem jak byk pięć żył.

Za krótko żyjesz kolego i za mało widziałeś więc nie sil się na nauczanie.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    plum1978 wrote:

Co do złącza ze zdjęcia Kolegi Łukasz moje skromne uwagi ( po za przewodem PE do Lz )

- brak tabliczek kierunkowych na kablach
    - żyły PEN podłączone do szyny za pomocą V-klemy - nie jest to błąd , ale ja wyznaję szkołę , że prasujemy końcówki na PEN-y , N -y - dla mnie połączenie przez końcówkę jest pewniejsze niż przez V-klemę ( jak nie będzie fazy to najwyżej ktoś nie będzie świecił ) , ale jakby ktoś sektor żle włożył do V-klemy i słabo przykręcił, to już gorzej .
    - sam układ złącza - ZK 2a j+ 2P - w jakim celu są RBK-00 ? - nie są zasznurowane jak w normalnej " J -tce" - nie zasilają złącz na " wąsie " tylko dobezpieczają zab. przedlicznikowe.

Podstawy połączone szyna na górne zaciski - bez sensu , wyjęcie czy yo BM ( lewe podstawy ) , czy zwór ( prawe podstawy )w jakimś stopniu ogranicza dostawę prądu do 2 odbiorców . Jeśli by to było klasyczne ZK 2 +XP , wtedy przeplot powinien być powiedzmy z lewych górnych zacisków na prawe dolne .

Miałem na celu jedynie pokazać kolejny przykład prowadzenia zasilania 5x z ZKP
    Nie ja stawiałem to złącze tylko PGE, przyjechałem na rekonesans aby pomiar po prawej stronie przepiąć z zasilania RB-tki na docelowe.
    A tabliczki kierunkowe są:
    Anonymous
    Level 1  
    Łukasz-O
    plum1978 wrote:
    W PGE są " wytyczne dotyczące wykonywania przyłączy energetycznych nn " - tabliczka kierunkowa grawerowana o wymiarach 40*70 mm koloru niebieskiego , litery koloru białego ( jakieś 10 lat temu były żółte i czarne litery , wymiar ten sam.

Co to ma wspólnego z poruszonym problemem bezprawnego odłączenia żyły PE w ZKP?

plum1978 wrote:
    Co do umieszczania takich zdjęć w internecie - ja bym był bardziej ostrożny , nie wiem na co część kablowa była zamknięta ( trójkąt, bednarczyk , Lob master key ) , ale podchodzi to pod paragraf 279 k.k

KODEKS KARNY wrote:
    Art. 279.
    § 1. Kto kradnie z włamaniem, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 2. Jeżeli kradzież z włamaniem popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Kolega chyba raczy żartować. Czy widzisz na zdjęciu oznaki kradzieży z włamaniem?

plum1978 wrote:
    P.S albo słabo widzę , albo występuje ten problem o którym pisałem wcześniej - żle ułożony sektor w V- klemie PEN . Przy zdjęciu tabliczki kierunkowej widać to wyrażniej.

przepraszam - to nie jest tabliczka kierunkowa tylko opaska kablowa, kto układał kable to wie o co chodzi . A dla mnie to niby pierdoła , ale świadczy o wykonawcy.
    Ponawiam Pytanie ? W jaki celu są RBK-00 w tym złączu ? Kolega Kkass 12 może się wypowie ?
    Nie znam schematu sieci tego obwodu , ale dla ułatwienia ( to tylko moja dywagacja ) , nie chodzi o wybiórczość sieci ( bardzo duża wartość SWZ w złaczu ) , bo w lewych podstawach są BM-y a nie zwory.
    Przepraszam za pisanie skrótowe, ale jak ktoś wie o co chodzi to nie będzie miał problemu ze zrozumieniem.

Może czas skończyć ten OT?
    kkas12
    Level 43  
    plum1978 wrote:
    ...dla mnie wytyczne w P.6 są jednoznaczne, ale czasami trzeba czytać ze zrozumieniem , polecam Koledze ćwiczenia w tym temacie.
    P.S ZE to nie jest całe zło tego zawodu , że Koledzy macie jakieś animozje do tych ludzi - ok wasza sprawa , ale według mnie nie jest to jakiś potwór , który jest odpowiedzialny za większość zła w tym zawodzie...
    Nie trzeba było się wymądrzać o bezprawnym korzystaniu z żyły PEN w złączu koleżko. Rozumiesz o czym piszę?
    I zapewniam cię, że w zależności od rodzaju zasilania zmianie ulegała tylko treść pkt 1. Pozostałe punkty owych TWP trwały niezmiennie i niewzruszenie niczym opoka na której budowano to z czym przyszło walczyć długie lata.

Za krótko żyjesz panie mądraliński na tym swiecie i za mało widziałeś i dlatego co kolejny post lawirujesz tak by temat zmienić :)

Masz rację Łukasz.
    Najwyższy czas skończyć te "rekolekcje" w wydaniu lubelskiego kolegi.
    Anonymous
    Level 1  
    Łukasz-O
    plum1978 wrote:
    Kolego Łukasz - nie jestem prawnikiem ,tylko elektrykiem , i paragraf który przytoczyłem nie do końca jest spójny w tym temacie . Co nie zmienia faktu, że nie możesz samodzielnie otwierać części kablowej złącza, złącze może Ci otworzyć dopuszczający Cię do prac człowiek na twoje polecenie pisemne , po zatwierdzeniu miejsca pracy.
    Nie wiem na jaki zamek są zamykane złącza w Twoim rejonie - jeśli są ogólnodostępne - to ok, nie ma tematu.

Kolego ale ja sam siebie dopuszczam do pracy, nie mam przełożonych. Mam klucze, które nabyłem legalnie. Na drzwiach nie napisano nie otwierać legalnym kluczem.

plum1978 wrote:
    Jako ciekawostkę dodam, że ( nie byłem uczestnikiem tego , wiem to ze zródeł PGE ) , wykonawcę w Białymstoku złapano na otworzeniu części kablowej na wkładki LOB nazwijmy to nieautoryzowanym kluczem . Jako , że ten system jest zatwierdzony patentem i jest gwarancja producenta - wytoczyli facetowi proces cywilny , kwota wnioskowana przez LOB 2 mln. złotych.

Dwa miliony złotych za otwarcie? Chyba ktoś poniosła fantazja :D
    Anonymous
    Level 1  
    Łukasz-O
    plum1978 wrote:
    Jak możesz dopuszczać siebie na obcych urządzeniach ???? Jesteś kierującym zespołem ale nie dopuszczającym. Jakie klucze nabyłeś legalnie ????
    Mimo,że jesteś moderatorem , przypomnę Ci ,że prace wykonujesz na trzy tryby poleceń :
    - ustne
    - pisemne
    - bez polecenia

Bardzo dziękuję za przypomnienie typów prac.
    Dla mnie każde urządzenie jest obce, łącznie z rozdzielnicą główną w bloku 10-cio piętrowym. Mam klucze to sobie otwieram. Mam Ci podać typ i numer klucza oraz gdzie nabyłem? A może jeszcze kopie faktury? Fakt z fakturą może być problem, bo większość kluczy kupiłem ponad 10-lat temu.

Jest to moje hobby, nie mam co robić, więc zabijam sobie czas jeżdżąc po mieście otwierając wszystkie skrzynki, złącza i napotkane rozdzielnice.
    Wykonuję pracę bez polecenia, ot tak przyjeżdżam sobie do Pipidówia Górnego i sprawdzam czy komuś nie przepiąć czasem zasilania :D

plum1978 wrote:
    LOB na Mater Key -a ma 30 lat gwarancji , dlatego jest taka kwota pozwu.

I oczywiście sąd taką kwotę zasądził :D Przestań mnie rozśmieszać i zejdź na ziemię.
    kkas12
    Level 43  
    plum1978 wrote:
    Kolego Kkas12 - zdaję sobie sprawę, że wypadłem sroce z pod ogona i tylko Ty możesz mieć rację , natomiast ja wiem kiedy odpuścić ....
    Nie wiem skąd komu wypadłeś, ale cieszę się że wreszcie dotarło :)

A następnym razem abyś nie musiał odpuszczać to dwa razy się zastanów zanim zaczniesz kolejny wątek masakrować.