logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbiornik hydroforowy jako naczynie wzbiorcze w układzie zamkniętym CO

frobek 02 Kwi 2018 12:26 3153 5
REKLAMA
  • #1 17144067
    frobek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Cześć,
    Sprawa jest taka, że w najbliższym czasie zabieram się za przeróbkę instalacji grzewczej. W instalację zostanie wpięty bufor 1000l i instalacja zostanie zamknięta w połączeniu z przeponowym naczyniem wzbiorczym 100l. Mam, niepotrzebny już, w dobrym stanie zbiornik hydroforowy 100l firmy Imera, stąd moje pytanie czy taki zbiornik z nową membraną może pełnić rolę naczynia wzbiorczego w instalacji CO, czy kupić nowe dedykowane do CO (czerwone :) ). Prawdę mówiąc szkoda mi kolejnych 500 zeta za kolejny zbiornik.

Pozdrawiam świątecznie
  • REKLAMA
  • #2 17145511
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Ocena: 176
    Witam. Jeżeli w naczyniu przeponowym jest sprawna membrana to możesz śmiało je zastosować do instalacji ogrzewania, oczywiście prędzej odpowiednio regulując w nim ciśnienie poduszki powietrznej. Ciśnienie po stronie powietrza powinno być o 0,2-0,3 bara mniejsze niż planowane ciśnienie robocze w instalacji ogrzewania (czyli jeżeli w ogrzewaniu ciśnienie na zimnym układzie jest 1,5 bara, to w naczyniu po stronie powietrza powinno być 1,2-1,3 bara). Ciśnienie powietrza regulujesz gdy naczynie jest puste po stronie wodnej lub z zerowym ciśnieniem wody i otwartym w tym momencie zaworem spustowym na ogrzewaniu. Inna sprawa czy to naczynie będzie wystarczające do całkowitego zładu wody w ogrzewaniu. Niedawno wykonywałem kotłownie z buforem 1000 litrowym i całkowity zład wody jaki był w instalacji ogrzewania wymusił zastosowanie naczynia o pojemności 150 litrów bo brak na rynku naczyń 135 litrowych.
  • REKLAMA
  • #3 17145519
    frobek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Wielkie dzięki za odpowiedź i poradę w sprawie ciśnienia poduszki powietrznej.
    Całego zładu będzie ok 1300l, przy czym woda nie będzie grzana więcej niż 60 C, 100l naczynia powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #4 17461783
    leszek85
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam dylemat odnośnie zastosowania zbiornika hydrofobowego. Gdyż dzwoniłem do jednego. Producentów i powiedział mi że nie można zastosować go w układzie c.o. gdyż posiada inna konstrukcje. Pytając się o konkretną różnice powiedział że w hydroforowym membrana wypełnia się wodą a naczynie przeponowe jest jakby do połowy wypełnione powietrzem (nie wiem dokładnie co miał na myśli). Zatem jest w stanie ktoś podać różnice i jakie mogą być konsekwencje zastosowania hydroforowym w układzie c.o. ?
  • REKLAMA
  • #5 17461823
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4613
    Jeśli istnieje jakaś różnica, to może ze względu na wytrzymałość przepony na temperaturę, bo przy wodzie zimnej jest to max. kilkanaście stopni, a przy CO może to być 50 i więcej.
  • #6 17461843
    leszek85
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czyli pod względem konstrukcyjnym będzie spełniał rolę ? Tzn. wpięty w układ c.o. będzie regulował zmianyn ciśnienia spowodowane zmiana objętości wody w układzie pod wpływem zmiany temperatury. Na zbiorniku hydroforowym jaki mnie interesuje jest zakresy temperatur od 0 do 100 oC - membrana EPDM
REKLAMA