Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Radio Unitra klawesyn dml 306 - Nie działa zakres ukf (nie szumi)

Koptom80 04 Apr 2018 15:19 3264 20
    Koptom80
    Level 7  
    Witam wszystkich. Jak w temacie posiadam radio klawesyn, w którym nie działa zakres ukf. Zakresy fal srednich i długich dzialają, tak jak i funkcja gramofon także działa. Pomierzyłem napięcia według schematu:
    Ecc 85
    Nóżka6 90v
    Nóżka1 180v
    Ech81
    Nóżka 1 70v
    Nóżka 6 200v
    Nóżka 8 90v
    Ebf89
    Nóżka1 54v
    Nóżka6 185v
    Ecl86
    Nóżka 3 194v
    Nóżka 9 105v
    Nóżka 7 2,3v
    Nóżka 6 210v
    Isostaty działają, płytke sprawdziłem pod względem zimnych lutów i jest ok. Jeśli któryś z szanownych kolegów mógłby podpowiedzieć co tu ruszyć byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
    alekt77
    Level 38  
    A czy UKF był przestrojony z zakresu 65 - 74 MHz na zakres 87,5 - 108 MHz?
    Koptom80
    Level 7  
    Tak, zrobiłem taką zworke na 3 zwojach na cewce w głowicy ukf.
    alekt77
    Level 38  
    I po zrobieniu tej "zworki na cewce" radio odbierało stacje w zakresie 87,5 - 108 MHz?
    Koptom80
    Level 7  
    Wlasnie nie, jest zupelna cisza, tak jak i przed zrobieniem tej zworki, zakres fal krótkich także nie działa.
    Koptom80
    Level 7  
    Ale na nie przestrojonej głowicy powinien byc słyszalny szum? tak?
    alekt77
    Level 38  
    Powinien, ale może jest uszkodzony jakiś element w głowicy lub ktoś wcześniej spróbował "przestroić" UKF kręcąc rdzeniami cewek. Antena jest podłączona do wejścia głowicy? Czy Isostaty działają bo klawisze dają się przełączać czy też sprawdziłeś (omomierz) że po przełączeniu na UKF rzeczywiście łączą odpowiednie punkty? Przeczytaj podane tematy, jest tam wiele wskazówek odnośnie uruchomienia głowicy UKF w tym odbiorniku.
    Koptom80
    Level 7  
    Isostat działa sprawdzałem omomierzem, na tym czerwonum kabelku (tym spiralnym) mam 200v.
  • Helpful post
    alekt77
    Level 38  
    Koptom80 wrote:
    na tym czerwonum kabelku (tym spiralnym) mam 200v.

Kolego ja nie wiem o jaki czerwony kabelek chodzi.
    Koptom80
    Level 7  
    Ten kabelek idzie od przełącznika ukf do głowicy ukf
    alekt77
    Level 38  
    Pytałem czy sprawdzałeś omomierzem rezystancję zwieranych styków każdej sekcji przełącznika isostat w położeniu wciśniętych a następnie zwolnionych przycisków wyboru zakresów posiłkując się schematem przełącznika zakresów.
    Koptom80
    Level 7  
    Tak pisałem o tym wyżej. Z isostat em jest wszystko ok.
    Koptom80
    Level 7  
    Problem nadal nie rozwiązany. Czy jeszcze ktoś ma jakieś pomysly?
  • Helpful post
    fzyga43
    Level 23  
    Kolego, a czytałeś tematy z linków podanych w 6 poście. Przestrajanie lampowych głowic to nie hop siup.Zostaw te isostaty i zajmij się głowicą. Tam jest największy problem. Zlutowanie 3 zwojów nie załatwia niczego. Życzę powodzenia.
  • Helpful post
    Tomek Janiszewski
    Level 32  
    Koptom80 wrote:
    Tak, zrobiłem taką zworke na 3 zwojach na cewce w głowicy ukf.

Co spowodowało dalszy spadek dobroci cewki (z uwagi na sąsiedztwo zwartych zwojów) i tak już nienadzwyczajną wobec zamknięcia cewek w ciasnym ekranie odlewanego korpusu głowicy DEA oraz złe właściwości rdzeni przestrajających przy częstotliwości roboczej niemal 2 razy większej. Więc całkiem możliwe że heterodyna ostatecznie zdechła. Najpierw należało uruchomić głowicę nieprzestrojoną (niekiedy nawet możliwy okazuje się zaszumiony odbiór zakresu CCIR na częstotliwości lustrzanej) a dopiero potem zabrać się za przestrajanie. Ale na pewno nie poprzez zwieranie zwojów na cewce.
    Koptom80
    Level 7  
    Witam po dluższej przerwie. Udało mi się uruchronić i przestroic ukf, według wskazówek z podanych linków. (Musiałem wymienić głowicę ) Problem polega na tym że gra cicho. Z regulacji filtrami p. cz. nic juz nie da się wycisnąć, podłączyłem antenę ze wzmacniaczem, ale burzy. Co może być przyczyną?

Dodano po 15 [minuty]:

Jak myślicie to coś w torze ARW?
  • Helpful post
    Tomek Janiszewski
    Level 32  
    Koptom80 wrote:
    Jak myślicie to coś w torze ARW?

Tor ARW przy odbiorze FM jest nieczynny. Mierzyłeś prądy anodowe lamp wzmacniających p.cz. FM, tj ECH81 i EBF89? Jeżeli są zbliżone do właściwych - wzmocnienie toru p.cz. jest należyte. O wiele bardziej prawdopodobne jest nieprawidłowe przestrojenie głowicy. Może uzyskałeś odbiór lustrzany? Może on nastąpić nawet bez zmiany zakresu przestrajania heterodyny, ale odbiera się wówczas tylko skrawek zakresu CCIR. Sprawdziłeś które stacje odbierasz, choćby cicho? Natomiast przy nieprzestrojonym obwodzie międzystopniowym w.cz. (i także, choć w mniejszym stopniu - wejściowym filtrze antenowym) - czułość jest marna.
    Koptom80
    Level 7  
    Odbiera RMF, jedynkę,RMF classic i radio zachód. Napięcia miezylem są zbliżone ze schematem.
    Koptom80
    Level 7  
    Odbiornik działa już poprawnie. Udało mi się przestroić zakres od 88 do 100 MHz. Nie należy usuwać kondensatora C 13, tylko zmniejszyc do 4,7 pf. Odbiera bardzo czysto na kawałku drutu. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc temat do zamknięcia.
    Koptom80
    Level 7  
    Odbiornik działa już poprawnie. Udało mi się przestroić zakres od 88 do 100 MHz. Nie należy usuwać kondensatora C 13, tylko zmniejszyc do 4,7 pf. Odbiera bardzo czysto na kawałku drutu. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc temat do zamknięcia.

Dodano po 1 [minuty]:

Zamknięty.