logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Urządzenie do zwiększenia zasięgu sygnału WiFi.

tracer87 04 Kwi 2018 21:57 1881 18
REKLAMA
  • #1 17149424
    tracer87
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję jak najprostsze urządzenie, które zwiększy zasięg sieci WiFi.
    Internet mam od cyfrowego polsatu odu idu, który jest podłączony do polsatowego routera Wifi.
    Niestety, piętro niżej zasięg internetu jest na tyle kiepski, że odechciewa się z niego korzystać.
    Czytałem, że są urządzenia, które wpina się do gniazdka sieci elektrycznej i zwiększają zasięg istniejącej sieci.
    Znalazłem coś takiego.
    W jaki sposób konfiguruje się takie urządzenie i czy spełni moje oczekiwania ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17149446
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Repeater to średni tryb pracy ale działający. Lepsza opcja to adaptery PLC, ja używam takich co od razu jest w nich AP.

Jeśli chodzi o repeater to TL-WR740N z wgranym gargoyle, ewentualnie TL-WR841N również z gargoyle. Koszt śmieszny.

Pamiętaj że repeater musi stać w miejscu gdzie jest jeszcze dobry sygnał sieci.
  • #3 17149461
    tracer87
    Poziom 3  
    Tak jak napisałem, potrzebuję bardzo proste urządzenie.
    Na routerze od dostawcy wszystko pobiera się automatycznie lecz sygnał na dole jest bardzo słaby.
    Jeśli chodzi o repeater byłoby to idealne rozwiązanie bo z tego co czytam to wystarczy wpiąć do gniazda sieci elektrycznej i podłączyć kabel ethernet do gniazda urządzenia, a drugi koniec do komputera. Zalogować się na urządzenie i wpisać nazwę sieci z którą ma się połączyć. Tyle z wiedzy teoretycznej, ale jak z praktyczną ?
  • #4 17149471
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Musi być ta sama faza w gniazdkach.
  • REKLAMA
  • #5 17149478
    tracer87
    Poziom 3  
    Nie mówimy o zasilaniu przez poe, tylko o gnieździe w urządzeniu czyli złączu ethernet. Podłączenie do gniazda elektrycznego zasila tylko urządzenie. Znalazłem jeszcze takie urządzenie typu AP.

Bardzo interesuje mnie jak się konfiguruje taki Accesspoint, czy jest to tak jak jest to opisane w internecie, że on wykrywa sieć w domu i łączy się z nią, rozszerzając zasięg dalej ?
  • REKLAMA
  • #6 17149504
    makosuu
    Do PLC nie musi być ta sama faza w gniazdkach.

To ma być bezprzewodowe czy przewodowe?
  • #7 17149522
    tracer87
    Poziom 3  
    Chcę mieć możliwość podłączenia się bezprzewodowo, ale żeby wzmocnić sygnał urządzenia to mogę podłączyć się przewodem i wtedy będzie "siał" swoją sieć wifi czy sieć wifi urządzenia od cyfrowego polsatu ? Chyba, że to gniazdo jest tylko na potrzeby konfiguracji to wtedy mylę pojęcia.
  • #9 17149560
    tracer87
    Poziom 3  
    Wolałbym jednak kompletnie bezobsługowe rozwiązanie coś jak te, które wstawiłem. Nie mam też za bardzo miejsca, gdzie mógłbym wstawić dodatkowe świecidełko, a mam wolne gniazdko niedaleko schodów.
  • #10 17149589
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Możesz kupić w takim razie np TP-LINK TL-WA855RE lub Asus RP-N12 - jeden i drugi ma możliwość pracy nie tylko jako repeater, ale również jako Access Point (co jest bardziej pożądane, jeśli masz możliwość podłączenia do niego kabla z routera głównego). Mają też anteny zewnętrzne, co powinno dać chociaż minimalnie lepszy efekt niż urządzenia z wbudowanymi antenami.

tracer87 napisał:
    Wolałbym jednak kompletnie bezobsługowe

Rozwiązań bezobsługowych nie ma, jeśli mają działać poprawnie. Przynajmniej jeśli chodzi o pierwsza konfigurację, dalej już obsługa nie jest wymagana. Ale konfiguracja takiego urządzenia nie jest trudna, pewnie sam dasz radę (nawet menu konfiguracji tego urządzenia jest w naszym języku) - a jeśli nie, to na Forum ktoś Cię poprowadzi.
  • #11 17149606
    tracer87
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    W takim razie kupuję taki sprzęt: TP-LINK TL-WA855RE, podłączam kabel internetowy do wbudowanego gniazda i drugi do gniazda komputera.
    Loguję się na to urządzenie, wpisując dane logowania z instrukcji i co dalej ?
    Wybieram nazwę mojej sieci WiFi, wpisuję hasło i urządzenie rozszerza sygnał ?
    Gdy będę chciał wzmocnić sygnał sieci WiFi to podłączam kabel do urządzenia, który wychodzi z portu LAN z routera od dostawcy i tworzę nową sieć WiFi i wtedy łączę się bezpośrednio z nową siecią ?
    Repeater - kopiuje nazwę sieci i rozszerza zakres istniejącego WiFi, AccessPoint - tworzy nowy punkt sieciowy, ale trzeba konfigurować wszystkie adresy ip, bramki itp ?
  • #12 17149613
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5745
    Repeater jako urządzenie bezobsługowe , dobre sobie. Kiepski żart, to proszenie się samemu o problemy. Podstawa to gdzie to ma być wpięte w gniazdko? Jak na dole to zapomnij ze będzie jakoś działać. Przecież tam masz słabe parametry sygnału WiFi z IDU. Mierzyłeś je chociaż w miejscu, w którym chcesz ustawić repeater, wiesz ze w tym trybie z założenia będą przycinane o połowę ?. Jakie masz teraz prędkości w CP na górze z IDU?Zacznij od pomiaru sygnału WiFi z IDU w miejscu gdzie chcesz zamontować repeater, użyj WiFi Analyzera na Android.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 17149630
    makosuu
    Zależy co kupisz. AP nieraz potrafią same pobrać IP i wystarczy wi-fi ustawić. Repeater też sam pobierze IP i nic nie trzeba ustawiać. Ciebie interesuje zwykły AP. Konfiguracja jest prosta a jak sobie nie poradzisz to napisz tu to na pewno pomożemy :)
  • #14 17149633
    tracer87
    Poziom 3  
    Nie mierzyłem, sprawdzę jutro.
    W takim razie lepiej będzie ustawić je w tryb pracy AP i podłączyć kabel ethernet oraz utworzyć nową sieć nazwaną np. parter ?
    Jak takie urządzenie się konfiguruje żeby otrzymało parametry istniejącego już urządzenia kiedy ma zajęte gniazdo ethernet od internetu z IDU ?
    Obecny adres ip routera jest: 192.168.0.1, adresy dhcp od 192.168.0.2 do 192.168.0.25, na router idu loguję się po przez adres 192.168.0.1
  • #15 17149641
    makosuu
    Nazwa i zabezpieczenia sieci takie same ja preferuję. Urządzenia konfiguruje się różnie, jedne same pobiorą IP inn trzeba ręcznie odpowiednio popisywać jak w przypadku routera. Musi mieć generalnie IP z tej samej podsieci. Jak cos kupisz i nie poradzisz sobie to napisz.
  • #16 17149650
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Tu znajdziesz instrukcje obsługi tego urządzenia: https://www.tp-link.com/pl/download/TL-WA855RE.html

Bardziej niezawodnym trybem pracy takiego urządzenia jest tryb AP (wymagający doprowadzenia sygnału kablem od głównego routera). Tryb repeatera nie jest już zbyt ciekawy, chyba że zależy Ci na wyświetlaniu dużej ilości kresek na skali zasięgu, a nie poprawnej pracy.

Co do pracy jako AP możesz ustawić nazwę i zabezpieczenia takie same jak dla sieci głównej, tylko warto się upewnić, że urządzenia pracują na różnych kanałach, najlepiej możliwie odległych od siebie. W ten sposób będziesz miał sieć o jednej nazwie w domu. Jako że urządzenie ma działać jako AP to nie konfiguruje się na nim wiele.
  • #17 17149651
    tracer87
    Poziom 3  
    Ale adres IP nowego urządzenia AP musi mieć adres statyczny czy dynamiczny ?
    Mam jakiś stary router dwr-921, może tutaj spróbuję to ustawić do czasu kiedy nie kupię gniazdkowego rozwiązania.
  • #18 17149885
    makosuu
    DWR-921 ustawiasz tak jak w tym poradniku co ci wyżej wysłałem.
  • #19 17321600
    tracer87
    Poziom 3  
    Kupiłem AC od Ubiquiti, działa świetnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego urządzenia do zwiększenia zasięgu sieci WiFi, które jest podłączone do routera od Cyfrowego Polsatu. Wskazano na możliwość użycia repeatera lub adapterów PLC. Użytkownicy sugerują modele takie jak TP-LINK TL-WR740N, TL-WR841N, TL-WA855RE oraz Asus RP-N12, które mogą działać jako repeater lub Access Point (AP). Wskazano, że repeater powinien być umieszczony w miejscu z dobrym sygnałem, a konfiguracja AP jest prosta, polegająca na podłączeniu do routera i ustawieniu odpowiednich parametrów sieci. Użytkownik rozważa również użycie starego routera DWR-921 jako tymczasowego rozwiązania. Na koniec, użytkownik zakupił urządzenie AC od Ubiquiti, które działa dobrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA