"Dołóż 100, jeszcze dołóż 100, jeszcze 120...." I mamy miernik za 2000zł. Non possumus. te ok 650 to dla mnie bariera.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therePiotr Lutynski wrote:No już nie wiem... jedni mówią, ze UT-71 to jest przyzwoity multimetr za te pieniądze, a inni coś przeciwnego... oszaleć można. Proszę zatem o przykłady alternatywy w podobnym przedziale cenowym.
W UT71C przekonuje mnie wysoko chodzący częstościomierz.
tplewa wrote:
Tyle razy było tutaj pisane o Uni-T w zasadzie mają może z dwa modele (sporo tańsze) które można od biedy polecić jak ktoś nie ma pieniędzy na coś lepszego.
Ale wywalanie 600zł czy więcej na Uni-T to jest brak szacunku dla własnych pieniędzy.
Co kupić było pisane już milion razy i pisanie kolejny raz mnie osłabia...
Piotr Lutynski wrote:tplewa wrote:
Tyle razy było tutaj pisane o Uni-T w zasadzie mają może z dwa modele (sporo tańsze) które można od biedy polecić jak ktoś nie ma pieniędzy na coś lepszego.
Ale wywalanie 600zł czy więcej na Uni-T to jest brak szacunku dla własnych pieniędzy.
Co kupić było pisane już milion razy i pisanie kolejny raz mnie osłabia...
Czytałem już kilka razy tu wpisy i trudno mi to sobie jakoś poukładać i wyciągnąć jeden wniosek . No więc proszę o podpowiedź... co do 700 zł?
tplewa wrote:
Natomiast powiem tak jak ja bym miał kupić to np.
http://www.biall.com.pl/item,BM857s-Multimetr-TRMS-AC-DC-20kHz-RS232-Brymen,102020.html
Natomiast powiem tak jak ja bym miał kupić to np.
http://www.biall.com.pl/item,BM857s-Multimetr-TRMS-AC-DC-20kHz-RS232-Brymen,102020.html
Tak patrzę na pomiar częstotliwości i nie wiem czy dobrze widzę, ze to 5Mhz?
Kiepski ten opis bo byłoby lepiej w tabelkach bo ten opis jest mało czytelny
tplewa wrote:
Tutaj są dane techniczne: http://www5.biall.com.pl/BAZA_PRODUKTOW_SMB/102020/102020.KARTA..2017-02-08.1.pdf
Tutaj są dane techniczne: http://www5.biall.com.pl/BAZA_PRODUKTOW_SMB/102020/102020.KARTA..2017-02-08.1.pdf
A tu o wiele lepiej opisane. Nie widzę w zestawie sondy do pomiaru temperatury i nie wiem czy błąd w opisie czy trzeba kupować osobno?
tplewa wrote:
Generalnie o tym multimetrze znajdzie kolega wiele opinii, ale to solidnie wykonany sprzęt trzymający zadeklarowane parametry dokładności, nie wybuchnie w twarz jak się zrobi jakiś błąd... ma bardzo dobre zabezpieczenia że trudno go zabić (w najgorszych wypadkach do wymiany kilka tanich elementów w zabezpieczeniu) itd.
Generalnie o tym multimetrze znajdzie kolega wiele opinii, ale to solidnie wykonany sprzęt trzymający zadeklarowane parametry dokładności, nie wybuchnie w twarz jak się zrobi jakiś błąd... ma bardzo dobre zabezpieczenia że trudno go zabić (w najgorszych wypadkach do wymiany kilka tanich elementów w zabezpieczeniu) itd.
Czy jest coś jeszcze lepszego tej firmy z przedziału cenowego cena tego BM857s=>650 zł?
I jeszcze pytania pomocnicze - czy sondy są dedykowane czy nie i ew gdzie je dokupować> Czy ma to serwis w Polsce (także pogwarancyjny)?
tplewa wrote:
Powiedzmy sobie tak ten model był swojego czasu bardzo popularny wśród elektroników - dlatego go podałem. Jak wspomniałem jest to niemal ta sama konstrukcja co popularna Sanwa 5000. ...[CIACH]
tplewa wrote:
Powiedzmy sobie tak ten model był swojego czasu bardzo popularny wśród elektroników - dlatego go podałem. Jak wspomniałem jest to niemal ta sama konstrukcja co popularna Sanwa 5000. ...[CIACH]
Podałeś mi tu wiele konkretnych wskazówek.
Bardzo serdecznie dziękuję![]()
Oczywiście gdyby ktoś miał coś do dodania, uzupełnienia czy miał inną koncepcję to chętnie wysłucham.
Ja się raczej nastawiam na cość szybki zakup . Dlatego pytam się osób, które mają wiedzę i same przetrawiły juz ten temat. I dzięki za wszelką pomoc teraz i przyszłą![]()
Aha... napisałem do dystrybutora zapytanie w kwestii sond i interface .
tplewa wrote:
Co do bezpiecznika to widzisz bezpiecznik aby zadziałał musi zgasić łuk elektryczny, a nie każdy to zrobi - więc mimo przepalenia łuk elektryczny podtrzyma przepływ prądu. Zobacz jakie wymiary mają bezpieczniki w Brymen np.Wada nie są takie bezpieczniki tanie...
Piotr Lutynski wrote:Błąd 30% ???
Piotr Lutynski wrote:A te Sanwy... co o nich myślisz?
tplewa wrote:Ten bezpiecznik to jest właśnie jakaś zagadka którą trudno wyjaśnić. W dodatku jest to związane z tego co wiem tylko z multimetrami na rynek UE. Możliwe że aby być zgodnym z którąś durną normą... Z tego co widziałem na zdjęciach chyba na forum EEVBlog kupowane w krajach poza UE lub sprowadzane od producenta mają bezpiecznik ok. Z drugiej strony nawet nie wiem jaki ja mam bo jeszcze nie rozbierałem he he
Jeszcze na inne rynki potrafią się różnić trochę innymi przewodami w zestawie (IMHO fajniejszymi) https://www.tme.eu/pl/details/pp-bm10a/przewody-pomiarowe-komplety/brymen/pp-bm-10a/
...[CIACH]
tplewa wrote:@Piotr Lutynski
Nie mierzyszPodane jest że do max. 10A, a reszta to są wartości graniczne ile powinien wytrzymać. W zasadzie tak jest w każdym mierniku tylko nie każdy producent podaje.
Piotr Lutynski wrote:tplewa wrote:@Piotr Lutynski
Nie mierzyszPodane jest że do max. 10A, a reszta to są wartości graniczne ile powinien wytrzymać. W zasadzie tak jest w każdym mierniku tylko nie każdy producent podaje.
Jak to? Przeciez wyraźnie w dokumentacji jest napisane, ze do 30 sekund w tym modelu można mierzyć do 20A ! To jakaś sprzeczność jest?
Przecież bezpiecznik 10 czy 11A nie wytrzyma o ile mi wiadomo 20 A przez 29 sekund...
tplewa wrote:
Niech kolega zerknie w angielską dokumentację, a konkretnie pod tabelką jak to jest napisane. W zasadzie wyraźnie napisane jest że zakres jest do 10A, ale jest gwiazdka i pod tabelką ile miernik wytrzyma. To nie jest tak że można tak robić, ale jak się tak zrobi to przez podany czas itd. nic nie powinno się stać. Jest też napisane że po takim czymś należy zostawić multimetr na 5 minut aby ostygł![]()
[CIACH]