Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer odpala z opóźnieniem - czarny ekran, brak pikania

dominikaxalex 05 Apr 2018 17:11 1242 6
  • #1
    dominikaxalex
    Level 5  
    Witam,
    po włączeniu komputera wentylator chodzi, ale czarny ekran na monitorze, a głośniczek nie pika. Wentylator po chwili zwalnia i znów pracuje w normalnym tempie. Komputer w takim stanie jest przez jakies 10-15 sekund, po czym w końcu na ekranie coś się wyświetla.
    Jestem totalnie zielona w tych sprawach i chciałam się tylko poradzić co to może być.

    Komputer był składany jakieś 2-3 lata temu z różnych części, mało użytkowanych.
    Ostatnio został zakupiony nowy dysk główny, ponieważ poprzednio komputer odwalał to samo, tylko znacznie dłużej się nie włączał + fpsy w grze na poziomie 10-30 i nie dało się grać (przedtem 80-120). Komputer był formatowany, od nowa wgrywany. Kolega go ogarniał i stwierdził że być może to jakiś wirus (?) po czym wyskoczył błąd dysku i przy wgrywaniu windowsa, komputer dysku nie widział. Zakupiłam, więc nowy. Wszystko było cacy, ale odpaliłam League of Legends i fpsy na poziomie 60-120, w połowie gry nagły spadek i zamrożenie do 3 fpsów. I jakoś od początku nowego dysku podobny problem. Wentylator chodzi, monitor czarny, komputer nawet nie pika, tylko wentylator zwalnia i znów przyspiesza i po paru sekundach już ekran się wyświetla. W trakcie użytkowania wszystko jest okej.

    Podłączałam inny monitor - bez zmian. Gdzieś wyczytałam, że wszelkie rozdzielniki i pierdolniki podłączone do kompa tez mogą zakłócać. Odłączyłam - od razu zaskoczył, jednak tylko raz, potem znów było to samo ;D
    Kondensatory na płycie głównej są w porządku, wszystko dociśnięte (tak mi się wydaje), komputer był czyszczony miesiąc temu. Zamierzam wymienić baterię i pastę termiczną, cokolwiek to da



    Sprzęt jaki używam:
    BIOS: BIOS Date: 07/22/10 16:02:56 Ver: 08.00.14
    Processor: Pentium(R) Dual-Core CPU E6500 @ 2.93GHz (2 CPUs), ~2.9GHz
    Memory: 4096MB RAM
    Available OS Memory: 4096MB RAM

    Card name: NVIDIA GeForce GTS 250
    Manufacturer: NVIDIA
    Chip type: GeForce GTS 250
    DAC type: Integrated RAMDAC
    Display Memory: 2797 MB

    Dysk to Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX).

    Zanim komputer oddam do serwisu, chciałam się tylko poradzić, może już tutaj ktoś rozwiąże mój problem :D
    Podejrzewam, że to po prostu przestarzałe podzespoły komputerowe i wypadałoby je wymienić na nowe, ale obawiam się, (albo się po prostu nie znam) że ten komputer prędzej mi pierdyknie niż zakupię nowe części, a żal mi dysku głównego, na który się wykosztowałam.
  • #2
    icosie
    Level 34  
    Witam

    Zamieść smart dysku z programu Crystal Disc Info oraz podaj model zasilacza.

    Pozdrawiam
  • #3
    dominikaxalex
    Level 5  
    icosie wrote:
    Witam

    Zamieść smart dysku z programu Crystal Disc Info oraz podaj model zasilacza.

    Pozdrawiam



    Model zasilacza: tracer 400W highlander

    Komputer odpala z opóźnieniem - czarny ekran, brak pikaniaKomputer odpala z opóźnieniem - czarny ekran, brak pikania
  • #4
    icosie
    Level 34  
    Na pewno trzeba wymienić zasilacz z czarnej listy. To on może być sprawcą problemów z komputerem.

    Dyski są w idealnym stanie. Oprócz dziwne częstego niepoprawnego wyłączania zasilania.

    Dodatkowo trzeba by sprawdzić temperatury i napięcia podczas stresu.

    Do tego potrzebny jest program HWinfo włączony w trybie "sensors only". Wcześniej trzeba zainstalować również program FRAPS i odpalić go przed HWinfo.

    Po włączeniu HWinfo odpalić grę i pograć minimum 5-10 min. Screeny ze wszystkich parametrów załączyć w temacie.
  • #6
    dominikaxalex
    Level 5  
    310artur wrote:
    Kondensatory do oględzin. W zasilaczu i na płycie głównej.


    Napisałam u góry, że kondesatory na płycie są w dobrym stanie . W zasilaczu nie sprawdzałam, bo ja tam się boję grzebać, żeby bardziej nie zepsuć. Poproszę brata, żeby sprawdził
  • #7
    310artur
    Level 43  
    Zasilacz nie gryzie jeśli się do tego prawidłowo zabierzesz. Podstawa (chyba oczywiste) odpiąć od sieci elektrycznej. I druga sprawa rozładować kondensatory (np. włączyć zwierając zielony z czarnym po odpięciu od sieci), Po takim zabiegu w zasilaczu prądu nie ma - jest jak płyta główna a nawet lepiej bo to jednowarstwowe solidne PCB - tak łatwo się nie uszkodzi.