Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DeLonghi ECAM 23.450.B - przepala jeden z bezpieczników termicznych grzałki pary

Dexter121 06 Apr 2018 11:38 5175 22
Automation24
    Dexter121
    Level 12  
    Witam,

Proszę o pomoc w naprawie tego ekspresu. Spalił się bezpiecznik termiczny na grzałce pary. Po wymianie wszystko zaczęło działać, ale po 2 dniach znowu się spalił. Objaw po włączeniu - płucze i wyświetla podgrzewanie a po kilku minutach alarm ogólny. Proszę o pomoc w diagnozie.
    1. Jaki opór powinna mieć grzałka pary i jakie napięcia na niej występują podczas uruchamiania (u mnie jest coś między 20 a 30 V a po włączeniu skacze do 70V, bez sprawnego bezpiecznika nie sprawdzę czy podaje 230V przy mleku).
    2. Jaki opór mają czujniki NTC (ten na grzałce pary ma jakieś 10 kohm).
    3. Jak sprawdzić triaki?

Przeczytałem wszystko i utknąłem z braku danych.

Z góry dziękuję za pomoc
  • Automation24
    ssss
    Level 37  
    Moze sam blok grzalki jest nieszczelny i dlatego przepale bezpiecznik lub grzalka przywiera
  • Automation24
    Dexter121
    Level 12  
    Witam,

Wymieniłem bezpiecznik termiczny na grzałce pary (kupiłem oryginalny w serwisie) uruchomiłem ekspres i trzy razy odkamieniłem. Na razie wszystko jest OK.

Napięcie mierzone na grzałce pary skacze od 0 do 230V, czy tak ma być ??
    Zmierzyłem grzałkę ma 55 ohm wiec jest ok.
    Zmierzyłem czujniki NTC i mają po 130kohm wiec też jest ok bo mam nowy z serwisu i ma też taką wartość.

Jedyne z czym teraz mam problem to słaba kawa koloru bardzo mocnej herbaty. Wyczyściłem uszczelki na zaparzaczu i infusera trochę się poprawiło a dalej krążek z fusów wpada do pojemnika i się rozpada. Co może być przyczyną ?? Kupić nowe uszczelki ??

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam
    ssss
    Level 37  
    na bloku sa dwie grzalki .Nastepnie moze jest za malo zmielonej kawy .Moze mielniki sie zuzyly
    hubiiik
    Level 11  
    Witam ponowię temat. otóż mi się też przepalił bezpiecznik termiczny i po wymianie zrobił może 6 kaw z mlekiem i znowu się przepalił ten nowy. Moje pytanie jest takie czy to ten bezpiecznik przerywa pracę podgrzewania grzałki czy grzałka powinna wyłączać się programowo a bezpiecznik jest tylko po to żeby wyłączać ją jak się przegrzeje. Bo nie wiem czy wymieniać tylko kolejny bezpiecznik termiczny czy szukać dalej problemu w jakimś przekaźniku bądź sam nie wiem. Drugi bezpiecznik się nie przepalił jest cały. Z góry dziękuję za podpowiedź bo tak się cieszyłem że zrobiłem go sam a tu nagle buuu ;)
    hubiiik
    Level 11  
    Dzięki za podpowiedź. U siebie zauważyłem że mleko nie jest podawane przez grzałkę cały czas tylko są takie przerwy jakby nie pobieriał wtedy mleka z pojemnika na mleko i wtedy leci powietrze a zaraz znowu zassie mleko. Nie wiem czy to wina jakiejś uszczelki a może pojemnika na mleko? I pewnie w tym czasie co nie pobiera mleka przegrzewa się grzałka i wywala bezpiecznik. Ciekawe co powoduje że nie zasysa mleka w pewnym momencie.
    hubiiik
    Level 11  
    Witam
    Także Panowie wymieniłem po raz kolejny bezpiecznik termiczny, dodatkowo wymieniłem wszystkie uszczelki w pojemniku na mleko oraz w gnieździe pojemnika na mleko. Na chwilę obecną działa. Nie zasysa samego powietrza tak jak to miało miejsce uprzednio. Także wymiana uszczelek była chyba kluczowa. Za parę dni po obsługiwaniu bieżącym dam znać jak to się zachowuje. Jak na razie jest okey ;)
    hubiiik
    Level 11  
    Niestety po raz kolejny bezpiecznik termiczny padł. W pewnym momencie przy podawaniu mleka znowu zaczęło lecieć samo powietrze i przepaliło bezpiecznik. Nie mam już pomysłów gdzie jest błąd. Pomóżcie to musi być naprawdę już blisko. Wymieniłem uszczelki w pojemniku na mleko i w gnieździe mleka i gorącej wody, sprawdziłem elektrozawory, grzałka pokazuje 50 Ohm, może coś jeszcze muszę sprawdzić szkoda kolejnych 30 zł na bezpiecznik który znowu przepalę a będzie to 3 ;).
    ssss
    Level 37  
    Jeszcze raz a co z termostatem czy byl wymieniony!!!!!!!!!!!!!
    hubiiik
    Level 11  
    Wymieniałem tylko bezpiecznik termiczny, termostatu nie.
    ssss
    Level 37  
    Wiec dlaczego wywala bezpiecznik ? bo temperatura jast za wysoka
    hubiiik
    Level 11  
    No trafność za wysokiej temperatury pewnie jest prawidłowa ale czemu jest za wysoka co może być nie tak?
    hubiiik
    Level 11  
    Czyli wymienić czujnik NFC tak? Wiem że na pewno działa w momencie gdy grzałka się zagrzeje bo wtedy uruchamia program. A czy odpowiada on także za rozłączenie grzałki po osiągnięciu maksymalnej temperatury?
    hubiiik
    Level 11  
    Czyli wymienić czujnik NFC choć jak działa do załączania to sygnał daje czyli bardziej skupić się na module sterującym tak?
    ssss
    Level 37  
    Podmien najpierw sam NFC moze pod napieciem warjuje
    hubiiik
    Level 11  
    Okey podmienię a powiedz mi czy pasta termoprzewodząca jest konieczna przy montażu tego czujnika bo teraz się wykruszyła czy może być bez tej białej pasty?
    hubiiik
    Level 11  
    Witam
    Więc zrobiłem tak, wymieniłem czujnik NTC zainstalowałem go na paście termo przewodzącej, zmieniłem kolejny bezpiecznik termiczny, ale w czasie wymiany zacząłem przyglądać się modułowi sterującemu i odkryłem pewną niepoprawność. otóż wtyczka kabla fazowego od grzałki do mleka stykała się z wtyczką kabla zerowego grzałki od wody (tej drugiej). Odizolowałem ten niepożądany styk, skręciłem ekspres i jak na razie wszystko działa na tip top. Ale nie zapeszam zobaczymy po tygodniu jak tam. Najprawdopodobniej ta druga grzałka uruchamiała tą od mleka wtedy gdy ta nie powinna działać a powodem był ten styk. Tyle że to moja diagnoza. Na ten moment wszystko działa pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi. Hubert
    Rudolf324
    Level 1  
    Dzień dobry,

Chciałbym podpiąć się pod dyskusję z jednym pytaniem, żeby nie zakładać nowego wątku.
    W moim ekspresie (Delonghi ECAM 23.450.S wymieniałem ostatnio uszczelki.
    Po zdjęciu obudowy zauważyłem, że ekspres wyposażony jest w dwie grzałki.
    Jedna jest w kształcie "ślimaka" za osłoną i ona nie budzi moich wątpliwości.
    Zastanawiam się jaką role pełni druga grzałka, ponieważ nie jest do niej poprowadzona instalacja...
    Ekspres mam od nowości i nigdy nie był naprawiany, ani modyfikowany.
    Działają w nim wszystkie funkcje.

DeLonghi ECAM 23.450.B - przepala jeden z bezpieczników termicznych grzałki pary