Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 - Brak plików użytkownika i plików na pulpicie

09 Kwi 2018 10:12 1812 27
  • Poziom 16  
    Witam,

    na komputerze po zalogowaniu nie ma plików na pulpicie, jak również nie wyświetlają się dane podpięte pod danego użytkownika (np. bazy danych programu księgowego) oraz profil google chrome. Poprzez ręczne otwarcie ścieżki Desktop można zauważyć, że pliki tam się znajdują. Po wylogowaniu i zalogowaniu wszystko jest poprawnie.

    Czy mieliście podobny przypadek, wiecie z czego może wynikać problem?

    Pozdrowienia,
  • Poziom 25  
    Na początek: za pomocą OS sprawdziłbym dysk twardy komputera na okoliczność błędów. Można też zerknąć do S.M.A.R.T. za pomocą jakiegoś programu diagnostycznego - Victoria, HDSentinel, MHDD. Zaczyna się niewinnie, ale jeżeli HDD posiada jakieś wady to z pewnością nie każą one na siebie długo czekać.
  • Poziom 16  
    Problem jest globalny. Na kilku komputerach. Zastanawiam się czy nie poszła jakaś aktualizacja, która coś pomieszała lub infekcja.
  • Poziom 25  
    W takiej sytuacji wypada przejrzeć czynne procesy. To przede wszystkim. Co działa w tle.
    Kolejny krok - przegląd zainstalowanych programów. Jeżeli są na liście nieznane produkty - usunąć.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Tubelerczyk napisał:
    załóż nowe konto.

    Ale to nie jest rozwiązanie tematu. Rozwiązaniem będzie przywrócenie PC do stanu wyjściowego.
  • Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    Tubelerczyk napisał:
    załóż nowe konto.

    Ale to nie jest rozwiązanie tematu. Rozwiązaniem będzie przywrócenie PC do stanu wyjściowego.


    Dokładnie tak. Znalazłem rozwiązanie, które póki co działa, jednakże nie za każdym razem. Wchodząc w netplwiz wyłączałem automatyczne logowanie, po czym wylogowywałem się. Po zalogowaniu pojawiał się wpis w rejestrze ze ścieżką do profilu tymczasowego, a właściwy był bak. Usuwałem wpis tymczasowy, z właściwego usuwałem końcówkę bak, uruchamiałem system ponownie w i trzech przypadkach już zahulało. Od razu dodam, że czasami nie za pierwszym razem. Niestety nie znam przyczyny. Nie udało mi się znaleźć żadnej infekcji, bardziej przypuszczam, że to efekt jakieś aktualizacji po stronie Microsoftu, ale tak jak wspomniałem, nie wiem.


    Pozdrowienia,
  • Poziom 43  
    matbla91 napisał:
    bardziej przypuszczam, że to efekt jakieś aktualizacji po stronie Microsoftu

    Tylko cofam do tematu z mojego poprzedniego linka:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17161470#17161470
    Problem - uszkodzenie OS.
    Rozwiązanie - format C:
    Raczej nic więcej się tu nie poradzi, nie będąc programistą Mikrosoftu, który by to, nie wiem, zdebugował, czy coś...
    EDIT:
    Rozwiązanie zapewne oszczędzi mnóstwo czasu i nerwów. Tak zakładam. Pozdr.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Tubelerczyk napisał:
    Zniknęła część wpisów z rejestru z pustego i Salomon nie naleje.

    I tu pragnę przyklasnąć zgadzając się w całej rozciągłości.
    Takie i podobne sytuacje tłumaczą, po co się robi backupy i tworzy punkty przywracania...
  • Poziom 25  
    Problem jest szerszy niż się wydaje. To jakaś wesolutka łatka od MS. W domu jeden na W7 tak samo się wysypał. Do pracy od początku tygodnia kilkanaście komputerów trafiło z tą samą usterką. Zazwyczaj pomaga wycofanie do punktu przywracania sprzed paru dni.

    W części przypadków wylogowanie i zalogowanie pomaga, ale zazwyczaj problem powraca.
  • Poziom 43  
    @daminek1234 Drogocenne info. Teraz trzeba zlokalizować "poprawkę".
  • Poziom 25  
    Nie jestem pewien czy to jakaś aktualizacja, ale jak padają komputery masowo to coś jest.

    @safbot1st w miarę możliwości podrzucę screeny zainstalowanych aktualizacji w zbugowanych systemach.
  • Poziom 25  
    matbla91 napisał:
    Po wylogowaniu i zalogowaniu wszystko jest poprawnie.
    Czy mieliście podobny przypadek, wiecie z czego może wynikać problem?
    Miałem, na 10 1709. Ale komputer się wtedy zawiesił, niestety pod moją nieobecność i nie wiem, jaka była przyczyna. Po restarcie wszystko wróciło do normy.
    safbot1st napisał:
    Problem - uszkodzenie OS.
    Rozwiązanie - format C:
    Raczej nic więcej się tu nie poradzi, nie będąc programistą Mikrosoftu, który by to, nie wiem, zdebugował, czy coś...
    EDIT:
    Rozwiązanie zapewne oszczędzi mnóstwo czasu i nerwów.

    Czasu i nerwów oszczędzi podział dysku na partycje oraz przeniesienie wszystkich katalogów (folderów) z C:\Users\<nazwa użytkownika>\ na inną niż systemowa partycja. Z tego, co pamiętam, w "7" nie da się zmienić lokalizacji katalogu Pulpit, ale w 10 już się da. Bezproblemowo da się też przenieść profile Firefoksa i Thunderbirda - do znalezienia w internecie, jak to zrobić.
  • Poziom 43  
    rafal_rx napisał:
    Czasu i nerwów oszczędzi podział dysku na partycje oraz przeniesienie wszystkich katalogów (folderów) z C:\Users\<nazwa użytkownika>\ na inną niż systemowa partycja.

    Ok, może i można, ale jak to się ma do teorii, że winna jest toksyczna "poprawka"?
    Czy profil nie zostanie uszkodzony niezależnie od tego na jakiej jest partycji?
  • Poziom 25  
    safbot1st napisał:
    Czy profil nie zostanie uszkodzony niezależnie od tego na jakiej jest partycji?
    Zawsze będzie na partycji systemowej, bo to jest plik będący rejestrem, czy wpisem rejestru (???) Od takich problemów jest przywracanie systemu, lub odtworzenie partycji, o ile wcześniej wykonano "obraz systemu".
    Chodzi mi o to, że jeśli nawet zajdzie potrzeba zainstalować system od nowa, co w przypadku "dziesiątki" może się zdarzyć, to jesteś w stanie bardzo szybko przywrócić peceta do używalności. Ważne pliki, które zapisujesz na "Pulpicie", czy innych windowsowych katalogach (Moje Dokumenty) zostaną nietknięte. Potem tylko zmieniasz ścieżki we "Właściwości/Lokalizacja" i już.
  • Poziom 43  
    Poniekąd rozumiem, ale wraz z formatem C: giną wpisy usera w rejestrze systemowym czyli jak w innych przypadkach przy formacie przestają działać poprzednie instalacje itp. słaba to pociecha.
    Jedynym plusem jest to, że nie trzeba przed formatem ratować katalogu usera.
  • Poziom 25  
    Ważniejsze jest zachowanie plików z katalogu (ukrytego) Users/<nazwa użytkownika>/AppData.
    W przypadku Thunderbirda i Firefoksa da się przenieść stamtąd katalog z danymi użytkownika - "profil" - w inne miejsce na dysku. Potem, w przypadku jakiejś awarii, wystarczy pozmieniać nazwy i ścieżki w profiles.ini aby przywrócić ustawienia. To samo da się zrobić z Picasa 3, tam w menu Narzędzia-Eksperymentalne można zrobić przeniesienie bazy danych. Dodam jeszcze Lightroom, domyślnie zapisuje swoje katalogi w "Obrazy", więc samo przeniesienie lokalizacji Users/<nazwa użytkownika>/Obrazy załatwia sprawę.
  • Poziom 43  
    Kurczę, masz rację z tymi katalogami ukrytymi w Users/<nazwa użytkownika>/
    Drogocenna porada w walce z uszkodzonym OS. Niestety na W10 się nie napalam na razie, wręcz przeciwnie.
  • Poziom 25  
    Da się to zrobić i na siódemce. O ile mnie pamięć nie zawodzi, w 7 nie da się przenieść katalogu "Pulpit" poprzez Właściwości-Lokalizacja.
    Wszystko co napisałem, przetrenowałem dokładnie, gdy parę lat temu dysk z systemem zaczął mi sypać błędami...
  • Poziom 9  
    Wiadomo już może co powoduje ww problem? Czy to jest jakaś masowa infekcja czy też może masowa "infekcja" ze strony Microsoftu. Radzę sobie z usunięciem usterki (przywracanie, format). Dane na szczęście w tym wypadku nie są uszkodzone co jest najważniejsze. Znając przyczynę można by się wystrzec problemu na przyszłość.
  • Poziom 43  
    Wg. mnie "infekcja" ze strony MS. To nie pierwszy raz. Czyli problem "ominąłeś"?
  • Poziom 9  
    Miałem w tym i zaszłym tygodniu kilka przypadków. Czasem pomagało przywrócenie a czasem nie. Wtedy format załatwiał sprawę. Nie mniej jednak ciekawi mnie konkretna przyczyna. Jeżeli to któraś aktualizacja to można ją przyblokować do momentu poprawienia poprawki. Z tym że w jednym przypadku problem powstał przy wyłączonym Windows update (przynajmniej w momencie jak do mnie trafił) Będę miał chwilę to i dostanie mi się jeszcze jeden taki to może dłużej przy nim pogrzebie.
  • Poziom 1  
    9-14 kwietnia 5szt kompów z "brak profili logowania" , jakaś dzika infekcja pewnie z MS :-) wszystkie komputery z win7, naprawić się da przez zmiany w rejestrach bez problemu, z moich obserwacji co łączy wszystkie komputery to program antywirusowy MS Security Essentials, na wszelki wypadek zacząłem go wywalać. Proszę o Wasze obserwacje co łączy te kompy w Waszym przypadku.
    Nie wiem czy aby na pewno aktualizacje Windowsa, bo większość miało zablokowane aktualizacje, ale ten antywirus sam się aktualizuje i może on coś pieprzy.
    Ewentualnie co jeszcze łączy to: CCleaner, Adobe Reader.
  • Poziom 9  
    Użytkownik pw73 ma rację. To aktualizacja definicji do MS Security Essentials powoduję problem z plikiem ntuser.dat przez co uszkadza profil użytkownika. Nie wiem czy MS wydał już jakąś łatkę, ale radził bym przejść na coś innego.

    Tymczasowe rozwiązanie z innego forum jeśli ktoś chcę zostać jednak przy MSSE
    Cytat:
    I added to the exclusions the file C:\Users\<user>\ntuser.dat in the Microsoft Essentials, and it worked in my test environment (where in each 5 reboots, at least one time it happened) for now. Obviously this is just a workaround to avoid to happen again. But to prevent that happen in a new other computer
  • Poziom 25  
    Zapfod napisał:
    Użytkownik pw73 ma rację. To aktualizacja definicji do MS Security Essentials powoduję problem z plikiem ntuser.dat przez co uszkadza profil użytkownika. Nie wiem czy MS wydał już jakąś łatkę, ale radził bym przejść na coś innego.
    Czyli dotyczy to siódemki Ultimate, tak? Bo w Home chyba był Defender.
  • Poziom 25  
    @rafal_rx MSE możesz zawsze doinstalować.