Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lark Ultimate 11i win - Zawartość 25L064 z uefi szukam

09 Kwi 2018 19:08 1152 13
  • Poziom 25  
    Tablet prawdopodobnie po błędnej konfiguracji bios. Reaguje na przycisk power (pojawia się 5V na złączu usb) jednak LCD się nie załącza, po hdmi również brak sygnału. CPU robi się ciepłe. 25L064 ma na stałe 1,8V. Podejrzewam problem z zawartością uefi. Brak przycisku resetu ustawień. Posiada ktoś dump-a?
  • Poziom 25  
    Tak. Próbowałem. Tablet nie reaguje na tą metodę. W załączniku dump kości uefi. Może ktoś potrafi ją wyedytować i skonfigurować/wymusić ustawienia domyślne. Narzędzia do UEFI widzą właściwą strukturę dumpa więc myślę że to tylko problem konfiguracji.
  • Poziom 38  
    Jesteś w stanie zrobić zdjęcie dobrej jakości tego tabletu od środka ?
  • Poziom 38  
    Na zdjęciu kość flash jest odlutowana tak ?
    Możesz temu obszarowi zrobić wyraźniejsze zdjęcie ?
    I podaj dokładne oznaczenie kości flash.
  • Poziom 25  
    25L064CVIG. Tak, kość wylutowana. Nie bardzo mam czym makro zrobić, ale chyba powinno być wyraźnie.
    Lark Ultimate 11i win - Zawartość 25L064 z uefi szukam
  • Poziom 25  
    Może i LQ, niewyraźny napis nawet pod lupą. Ale to chyba nic nie zmienia, 8MB flash i jedno i drugie.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Płyta główna ma oznaczenia INET-I101-Rev16
    Z tego co znalazłem tutaj wynika że takie samo oznaczenie płyty ma IRBIS TW73. W poście niby ktoś udostępnia wsad ale aby go pobrać trzeba mieć tam konto i 15 postów napisanych lub za 15$ wykupione VIP konto.
    Kolejne źródło podaje że IRBIS TW30 ma Motherboard INET-I101-REV16.
    spi 25LQ64CVIG dump w załączniku: 25LQ64CVIG...is_TW30.7z Download (2.08 MB) Źródło
    Dodatkowe dwa ze strony producenta: IRBIS.WI10...A03.ROM.7z Download (2.05 MB) IRBIS.WI10...MRBA03.zip Download (2.07 MB) Źródło

    Nie wiem czy podejdzie wgrywając robisz to na własne ryzyko.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Odnieś się może do tej procedury resetowania.
    1)Wyłącz tablet
    2)Zdejm tylną obudowę tabletu ( jeśli jest metalowe ekranowanie też należy je zdjąć)
    3)Należy odszukać pamięć flash
    4)Zwierasz pin 2 (SO DATA) do Masy (GND)
    5)Wciskasz przycisk zasilania na 10s ( podświetlanie powinno się włączyć)
    6)Gdy podświetlanie świeci odłączasz zwarcie 2 z GND i odpinasz baterię.
    7)Podpinasz baterię i niby powinno działać.


    Tą kość odlutowałeś bo nie miałeś klipsa SO8 ?
    Jakim programatorem z czytałeś wsad ? EZP2010 ?
  • Poziom 25  
    Jak pisałem, procedura z 2 pin do masy nie działa. Naciśnięcie power na 10s powoduje wyłączenie zasilania tabletu a nie uruchomienie podświetlania. Wgrałem dumpa jak i zawartość z ftp-a - nic to nie zmieniło. Podłączony pendrive (jako element działający tak samo i tak samo podłączony do CPU w każdej konfiguracji sprzętowej różnych producentów) również nie jest inicjowany więc wygląda na to że to nie będzie problem zawartości pamięci (ew nie tej tylko czegoś na dysku flash). Choć równie dobrze może być to problem z HW, może uda się kupić z pękniętym LCD za małe pieniądze. Napisałem jeszcze do larka - może podeślą bios do tej płyty. Klipsa nie używam bo często sprawiały problemy, programator chipmax2.

    Tak teraz czytam że ów model TW30 ma 1gb ram-u, natomiast TW73 2gb co odpowiada ilości w larku. Może problem z inicjacją ramu powoduje przerwanie bootowania tableta. Może ktoś jest lepiej obeznany z rosyjskimi forami i będzie w stanie pobrać plik biosu dla TW73?
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Ibuprom napisał:
    wygląda na to że to nie będzie problem zawartości pamięci

    Tez tak podejżewam
    Ibuprom napisał:
    Napisałem jeszcze do larka - może podeślą bios do tej płyty

    Trzymam kciuki :D
    Ibuprom napisał:
    Klipsa nie używam bo często sprawiały problemy

    Ostatnio też z jakiejs tam kamery IP chciałem zgrać wsad klipsem bo odlutowanie nie wchodziło w grę ale po mimo wykrywania układu nie szło ale ostatnio wyczytałem że to może być coś z wiązane z pinem HOLD jak jest podciągnięty przez rezystor do zasilania to jest w stanie wysokim i jak się nie mylę zablokowany a jak do masy to odblokowany ale mogłem coś pokręcić.
    Ibuprom napisał:
    Może ktoś jest lepiej obeznany z rosyjskimi forami i będzie w stanie pobrać plik biosu dla TW73?

    Na stronie producenta FTP jest ale akurat do tego modelu nie widzę tam BIOSU...

    OK nie wiem jak mi to umknęło ale znalazłem.
    Sprawdź i daj znać.

    Lista potencjalnych klonów:
    Spoiler:
    4Good:

    4Good People Gm500.
    4Good T100i WiFi.
    4Good T101i WiFi.
    4Good T103i 3G
    4Good T800i WiFi.
    4Good T803i 3G.
    4Good T890i 3G.


    Cube:

    Cube i10.

    DEXP:

    DEXP Ursus KX110.
    DEXP Ursus KX110i.
    DEXP Ursus KX310i.
    DEXP Ursus KX210i.
    DEXP Ursus KX210 AVA.
    DEXP Ursus KX310 AVA.
    DEXP Ursus GX210.
    DEXP Ursus GX280.
    DEXP Ursus Z210.

    Irbis:

    Irbis TW20.
    Irbis TW21.
    Irbis TW43
    Irbis TW44.
    Irbis TW46.
    Irbis TW73.
    Irbis TW77.

    Oysters:

    Oysters T104W 3G.
    Oysters T104WMi 3G.
    Oysters T104WSi 3G.
    Oysters T104RWi 3G.

    Prestigio:

    Prestigio MultiPad VISCONTE 4U.
  • Poziom 25  
    Odpuszczam temat. Szkoda więcej czasu na ten sprzęt. Tablet reaguje na przycisk zasilania, z APX288 wygląda że wszystkie napięcia wychodzą. Jednakże po płycie naliczyłem 7 osobnych przetworniczek w obudowach SOT23, te nie są uruchamiane. Napięcie dochodzi, ale żaden inny pin (Enable?) nie jest podnoszony przy starcie. Interfejs Displayport->LCD nie dostaje zasilania, HDMI również martwe, Nic się nie zmienia odnośnie portu USB - nadal nie jest inicjowany. Uruchamianie tableta z wciśniętymi kombinacjami przycisków głośności nie powoduje uruchomienia jakiegoś interfejsu ratunkowego po microusb. Wygląda na to że jest jakiś problem z HW. Dziękuję serdecznie za pomoc. Jak się lark odezwie to spróbuję jeszcze z biosem od nich.