Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Modus 1,5dci - brak zasilania magistrali multipleks, nie kręci

gigul1 10 Kwi 2018 07:45 417 27
  • #1 10 Kwi 2018 07:45
    gigul1
    Poziom 3  

    Witam wszystkich, mam problem z modusem który nie chce kręcić. Znalazłem jeden temat, ale nie jestem pewien czy pasuje pod moją awarię. Auto miało wymontowany silnik (wypalił się tłok), po ponownym złożeniu nie ma zasilania na wiązce która idzie na wtryski plus czesc osprzętu i załączanie rozrusznika. Auto nie kręci, kontrolki się świecą na szafie, wszystkie instrument działają. Akumulator nowy wczoraj swieżo założony, stary na koniec żywota silnika rozładował się do zera jak auto było holowane nocą (to by sugerowało może o rozkodowaniu -cos takiego znalazłem na jakimś temacie). Sprawdzone połaczenia z masą. Po podpięciu kompa wskazuje błąd DF019, magistrala multipleks - brak zasilania. Proszę o pomoc celem namierzenia usterki. Z góry dzięki.

    0 27
  • #2 10 Kwi 2018 20:10
    kamiloskop
    Poziom 22  

    Celem namoerzenia jest przegląd kabli wszystkich tzn całej wiązki przy okazji bezpieczniki oraz przekaźniki o masach nie wspomnę. Wygląda że ktoś przez przypadek mu pomógł w tym braku zasilania.

    0
  • #3 10 Kwi 2018 23:14
    gigul1
    Poziom 3  

    Mistrzu, napisałem że masę przerobiłem 3 razy, a nawet nie wierząc sobie na krótko podpiąłem. Zero życia. Jedyna rzecz która była naprawianie to wymiana tłoka. Dla namierzenia usterki napisałem co się dziejo przed.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeszcze jedno. Jeśli przekrece kluczyk na rozruch to słychać przekaźnik który jest w skrzynce pod deska z lewej strony, ale nic dalej.

    0
  • #4 10 Kwi 2018 23:30
    genek1000
    Poziom 28  

    gigul1 napisał:
    Po podpięciu kompa wskazuje błąd DF019, magistrala multipleks - brak zasilania.

    W którym module pojazdu jest ten błąd ?
    Próbowałeś odłączyć akumulator na kilka minut ?

    0
  • #6 11 Kwi 2018 07:39
    kamiloskop
    Poziom 22  

    Tam jest jeszcze przekaźnik główny który jest pod maską. Jak się ma sprawa z nim? mała czarna skrzynka z bezpiecznikiami i przekaźnikami

    0
  • #7 11 Kwi 2018 08:36
    gigul1
    Poziom 3  

    Koledzy, auto do końca jeździło, rozrusznik odpada bo go na krótko podłączyłem i kręci. W samochodzie padł silnik, został wymontowany i z powrotem zamontowany i gdzieś wcięło zasilanie. Gdy modus był przyprowadzony, a było to nocą, to bateria, która i tak nie była za mocna siadła do zera, aż zaczęło wszystko na desce mrugać i brzęczeć. Może to jest jakiś punkt zaczepienia.

    Dodano po 1 [minuty]:

    kamiloskop napisał:
    Tam jest jeszcze przekaźnik główny który jest pod maską. Jak się ma sprawa z nim? mała czarna skrzynka z bezpiecznikiami i przekaźnikami



    ten przekaznik co piszesz to pójdę i namierzę. Czy to jest w tej skrzynce co są te bezpieczniki takie grube tj duze?

    0
  • #8 11 Kwi 2018 08:44
    kamiloskop
    Poziom 22  

    Tak kolego tam szukaj. Napisałeś że kilka rzeczy nie ma zasilania tzn jakich. Może schemat ci pomoże więcej? Masz czy wstawiać

    0
  • #9 11 Kwi 2018 12:09
    gigul1
    Poziom 3  

    [quote="kamiloskop"]Tak kolego tam szukaj. Napisałeś że kilka rzeczy nie ma zasilania tzn jakich. Może schemat ci pomoże więcej? Masz czy wstawiać[/qu


    Brak zasilania jest na wiązce ktora idzie na osprzet silnika, tzn na pompę wtryskową, obie wtyczki, wtryski, załączanie rozrusznika, jeszcze kilka ktore wychodzą z niej.

    Dodano po 3 [minuty]:

    To tak wygląda jakby w ogóle nie wychodził prąd ze sterownika bo ta wiązka tam idzie. Nie będę tego rozkopywał bo nic tam nie jest przetarte czy uszkodzone, poza tym auto do końca chodziło, troche nie za bardzo , ale to był problem mechaniczny silnika i nie ma nic wspolnego z elektryką. Myślę że coś przez to rozładowanie mogło się rozkodować czy jak.

    Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

    Panowie, jeszcze jedno, chyba bardzo znaczące jeśli tak ma nie być. Jest na descew prawym dolnym rogu lampka od immobilaisera i coś mi się zdaje że jak wloże kluczyk powinna zgasnąć, bo cały czas się świeci, nie mryga, nie gaśnie.

    0
  • #10 11 Kwi 2018 12:13
    olo114
    Poziom 17  

    Pewno "mechaniory" przy wkładaniu silnika którąś wiązkę zmasakrowały. Teraz CLIP
    i porządna diagnostyka. Kontrolka od immo powinna zgasnąć, takie zachowanie tej diody które opisujesz, świadczy o tym że sterownik silnika nie ma zasilania.

    0
  • #11 11 Kwi 2018 12:23
    gigul1
    Poziom 3  

    olo114 napisał:
    Pewno "mechaniory" przy wkładaniu silnika którąś wiązkę zmasakrowały. Teraz CLIP
    i porządna diagnostyka. Kontrolka od immo powinna zgasnąć, takie zachowanie tej diody które opisujesz, świadczy o tym że sterownik silnika nie ma zasilania.



    Motor sam montowałem i nic nie zostało uszkodzone. Nie wierząc sam sobie przeryłem wszysto i nic, zadnych uszkodzeń. Czy nie ma czegoś takiego ze jak zdechnie bateria i przez dłuższy czas auto stoi z taką to się coś rozkodowuje?

    0
  • #14 13 Kwi 2018 08:56
    genek1000
    Poziom 28  

    Renault to nie VW albo inne marki . Jakoś w tej firmie możliwość rozkodowania występuje milion razy rzadziej niż u inny producentów.
    W tamtym przypadku ( z tematu powyżej) uważam że była wcześniej wymieniana kolumna kierownicy z innego pojazdu i stało się jak stało po zaniku napięcia.
    No chyba że u ciebie też ktoś wcześniej grzebał przy wspomaganiu :?:
    Nie odpisałeś co z tym DF019 :?:
    Uważam że wizyta dobrego fachowca z Clipem załatwiła by sprawę twojej awarii :D

    0
  • #15 26 Sie 2018 16:56
    gigul1
    Poziom 3  

    Witam szanowne grono, ponownie wracam do sprawy reno modusa.
    Po zaopatrzeniu się w urządzenie reno clip coś takiego udało mi się ustalić. Może ktoś z Was podpowiedzieć która wiązka jest do przejrzenia bo zdaje się że jest brak komunikacji.
    ps. Dopiero pierwszy raz odpaliłem clipa i jeszcze nie ogarnąłem go.

    0
  • #16 26 Sie 2018 22:41
    coperfild
    Poziom 33  

    Na tej stronie na dole kliknij kontynuuj, dopiero będziesz miał dostęp do diagnostyki modułów.

    0
  • #17 27 Sie 2018 20:39
    gigul1
    Poziom 3  

    W porządku.
    Idę jeszcze raz go podłączyć i zobaczę co dalej.

    Dodano po 12 [godziny] 27 [minuty]:

    Podłączyłem jeszcze raz. Coś takiego mi pokazuje( foto pierwsze). Poza tym zauważyłem że przy akumulatorze jest puszka z 2 przekaźnikami i jak na krotko zewrę jeden z nich (na foto 2,3 ten z prawej ) to mam zasilanie na wiązce ktora idzie do pompy i na przepustnicę i jeszcze gdzies tam. Czy chociaż trochę może ktoś mnie nakierowac gdzie szukac zasilania. Auto jak juz pisałem stoi rozbebeszone i dlatego chcialem go rozkminic. W innym przypadku pewnie juz dawno gdzies by wylądował u jakiegos elektryka. No i jeszcze potem wyskakuje mi taki komunikat jak na fotce 3. Prośba aby ktoś podpowiedział ewentualnie rozpisał się w temacie.

    0
  • #18 29 Sie 2018 09:17
    genek1000
    Poziom 28  

    A propo postu #15. Brak komunikacji z sterownikiem wtrysku ( 120) . Brak zasilania sterownika lub uszkodzona sieć CAN pomiędzy sterownikami lub uszkodzony sterownik.
    Do postu #17. Przekaźnik który zwierasz to przekaźnik do zasilania sterownika wtrysku . Jest on sterowany wewnętrznie przez sam sterownik wtrysku. Uruchomisz sterownik wtrysku to przekaźnik sam zacznie działać . Bez schematów i człowieka który wie co to jest Renault nie dasz rady.

    0
  • #19 29 Sie 2018 09:28
    gigul1
    Poziom 3  

    Nie za bardzo mnie pocieszyłeś. To może jeszcze gdzie namierze sterownik wtrysku, to moze i ustalę brak zasilania multimetrem. Czy chodzi Ci o komputer który jest na lewym kielichu?

    0
  • #20 29 Sie 2018 11:51
    genek1000
    Poziom 28  

    Tak. Chodzi mi o ten komputer na lewym kielichu.

    0
  • #21 29 Sie 2018 12:00
    gigul1
    Poziom 3  

    A jeszcze jakbyś mi mógł powiedzieć skąd wali do niego zasilanie to byłoby super.

    0
  • #22 29 Sie 2018 15:28
    genek1000
    Poziom 28  

    Odpowiedz na pytanie z postu #4. Podaj rocznik pojazdu.

    0
  • #24 29 Sie 2018 22:20
    genek1000
    Poziom 28  

    Chcesz pomocy to odpowiadaj na pytania .
    Odpowiedz na pytanie z postu #4.

    0
  • #25 30 Sie 2018 06:05
    gigul1
    Poziom 3  

    Odp. Akumulator był dołączany wiele razy. Auto stoi na zewnątrz już bardzo długo. Moduł wtrysku-brak zasilania, ale to już wiesz.

    0
  • #26 30 Sie 2018 08:48
    genek1000
    Poziom 28  

    W którym module jest ten defekt DF019 ?
    Co to znaczy "magistrala multiplex - brak zasilania" ?

    0
  • #27 30 Sie 2018 14:31
    coperfild
    Poziom 33  

    gigul1 kupił klipa i nie potrafi błędów odczytać, może niech popatrzy na yutubie jak to się obsługuje.

    0
  • #28 30 Sie 2018 15:03
    kamyczek
    Poziom 34  

    Tak jak napisali koledzy moduły nie widzą sterownika silnika więc albo skończył się sterownik , albo zasilanie do niego . Musisz odczytać jaki masz sterownik znaleźć do niego zasilania i przemierzyć . Mnie zastanawia tylko to czy ktoś kto będzie naprawiał auto po tobie znajdzie usterkę po twoim grzebaniu.

    0