Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Rotel RX-830 - Pali bezpieczniki

CodeBoy 10 Kwi 2018 17:32 1113 37
  • #1 10 Kwi 2018 17:32
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Witajcie,
    mam Rotela RX-830, naczytałem się dużo o ich pięknym dźwięku i chciałem to sprawdzic na swoim uchu. Ale niestety amplituner jest martwy. Pierwsze co zrobiłem to wylutowałęm kondensatory filtrujące C907 i C908 (są wylane) mimo ich wyjęcie i próbę uruchomienia, nadal bezpieczniki palą się z jasnością. wylutowałęm Mostek Gretza i zacząłem pomiary, mostek wygląda ok, ale za mostkiem mam oporność 16,6Ohm, jak dla mnie trochę mało. Jakieś sugestie ?
    W załączeniu podpinam schemat.
    Rotel RX-830 - Pali bezpieczniki

    0 29
  • Pomocny post
    #2 10 Kwi 2018 17:50
    miecho18
    Spec od komputerów

    Tranzystory na radiatorach w końcówce mocy sprawdziłeś?

    0
  • Pomocny post
    #3 10 Kwi 2018 17:52
    arturavs
    Poziom 39  

    A tranzystory końcowe i sterujące sprawdziłeś?

    0
  • #4 10 Kwi 2018 18:08
    CodeBoy
    Poziom 20  

    arturavs napisał:
    A tranzystory końcowe i sterujące sprawdziłeś?


    jeszcze nie , dzięki za nakierowanie.

    0
  • #5 10 Kwi 2018 18:24
    polmark2
    Poziom 18  

    Włączałeś urządzenie bez tych 2 kondensatorów? "Wylane", ale czy na pewno? Mniej doświadczeni elektronicy biorą często za "wylanie" klej, którym kondensatory są mocowane do płytki PCB.
    Jeśli się mylę, przepraszam. Jeśli jednak kondensatory i mostek są już ok, a dalej "pali" bezpieczniki, można się uciec do zastosowania zamiast bezpieczników dwóch żarówek 24V/60W. Pozwoli to na uniknięcie konieczności wymiany bezpieczników i da optyczną sygnalizację, w której gałęzi zasilania jest przeciążenie z jednoczesnym ograniczeniem dalszych strat :)

    1
  • #6 10 Kwi 2018 19:05
    CodeBoy
    Poziom 20  

    polmark2 napisał:
    Włączałeś urządzenie bez tych 2 kondensatorów? "Wylane", ale czy na pewno? Mniej doświadczeni elektronicy biorą często za "wylanie" klej, którym kondensatory są mocowane do płytki PCB.
    Jeśli się mylę, przepraszam. Jeśli jednak kondensatory i mostek są już ok, a dalej "pali" bezpieczniki, można się uciec do zastosowania zamiast bezpieczników dwóch żarówek 24V/60W. Pozwoli to na uniknięcie konieczności wymiany bezpieczników i da optyczną sygnalizację, w której gałęzi zasilania jest przeciążenie z jednoczesnym ograniczeniem dalszych strat :)


    W czasach jak to było budowane, nie znali pewnie kleju jak teraz, tak wylane nawet na część laminatu (koło końcówki mocy)
    sprawdziłem wszystkie 4 tranzystory, jedna para , jest ok. druga para jest uszkodzona. teraz muszę zobaczyć czym to można zamienić, bo raczej oryginał z 1984 roku to nie dostanę.
    Tranzystory B633 i D613

    0
  • #8 12 Kwi 2018 19:44
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Wymieniłem wszystkie tranzystory mocy, wstawiłem nowy mostek, nowe kondensatory, podziałał z 5 sekund i spalił bezpieczniki. Potem dałem żarówki niestety mam tylko 220V, obie sie lekka zażrą, po wymianie bezpieczników , spaliły się od włączenia. jest dziwnie wlutowany C132, wyglada jakby od fabryki, jedna noga wlutowana druga w powietrzu pole lutownicze pocynowane.

    0
  • Pomocny post
    #9 13 Kwi 2018 06:37
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Wylutuj tranzystory mocy w obu kanałach i zmierz jakie napięcia panują na emiterach tranzystorów sterujących nimi oraz na wyjściach obu kanałów.

    0
  • #10 13 Kwi 2018 19:04
    CodeBoy
    Poziom 20  

    SlawekKedra napisał:
    Wylutuj tranzystory mocy w obu kanałach i zmierz jakie napięcia panują na emiterach tranzystorów sterujących nimi oraz na wyjściach obu kanałów.


    No to tak:
    Wylutowałem wszystkie tranzystory mocy, jedna para znów trafiona, druga wygląda w miarę ok.
    Pomiary:
    Na wyjsciu głośnikowym prawy 0,161mV lewy 0,65V

    na Emiterach, czyli na bazach mocy ? Lewy 0,6V na obu. Prawy 4mV na obu
    Colector Tranzystora mocy na wszystkich +32V
    na Emiterach mocy: Lewy 0,4V Prawy 4mV

    tak to wyglada.
    Bezpieczniki nie wywalają po wylutowaniu, radio odbiera na UKF w stereo. czyli teoretycznie padła jedna końcówka mocy, tylko co dalej ?

    0
  • #11 13 Kwi 2018 20:41
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    CodeBoy napisał:
    tylko co dalej ?
    Jak to co? Naprawić...
    Masz schemat, masz podane wszystkie wartości elementów - wystarczy doprowadzić do tego, by wszystkie elementy w tej uszkodzonej były sprawne (sprawdzone) i musi działać.

    0
  • #12 13 Kwi 2018 21:13
    CodeBoy
    Poziom 20  

    398216 Usunięty napisał:
    CodeBoy napisał:
    tylko co dalej ?
    Jak to co? Naprawić...
    Masz schemat, masz podane wszystkie wartości elementów - wystarczy doprowadzić do tego, by wszystkie elementy w tej uszkodzonej były sprawne (sprawdzone) i musi działać.
    ,
    no niby tak :), czyli metodologicznie zaczynamy od tranzystorów ? no i od kanału który pali tranzystory ?

    0
  • Pomocny post
    #13 13 Kwi 2018 21:20
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Metodycznie - bardzo dobrze powiedziane.
    Należy wyjść z założenia, ze ten wzmacniacz grał i grać będzie gdy będzie prawidłowo zmontowany na sprawnych elementach. Czasem wystarczy wymienić jeden tranzystor , czasem jednak uszkodzenie tego tranzystora pociąga za sobą kolejne - czasem nawet w tak nieprzewidywalnych miejscach, że i doświadczony serwisant ma co szukać.
    Tak więc - powodzenia.
    Metodycznie i spokojnie . :)

    0
  • Pomocny post
    #14 13 Kwi 2018 21:46
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    CodeBoy napisał:
    jedna para znów trafiona

    W którym kanale była ta para?

    CodeBoy napisał:
    druga wygląda w miarę ok.

    Co to dokładnie oznacza? Sprawne są te tranzystory czy nie?

    0
  • #15 14 Kwi 2018 18:33
    CodeBoy
    Poziom 20  

    SlawekKedra napisał:
    CodeBoy napisał:
    jedna para znów trafiona

    W którym kanale była ta para?

    CodeBoy napisał:
    druga wygląda w miarę ok.

    Co to dokładnie oznacza? Sprawne są te tranzystory czy nie?


    wylutowałem tranzystory mocy, wymieniłem Q613 i na słuchawkach pięknie gra. po wlutowaniu tranzystorów mocy znów to samo. Pali bezpieczniki.
    Tranzystory mocy nowe ze sklepu sparowane. Muszę mocniej pogrzebać bo na słuchawkach gra bajecznie warto go ratować :)

    0
  • Pomocny post
    #16 14 Kwi 2018 18:49
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    CodeBoy napisał:
    po wlutowaniu tranzystorów mocy znów to samo. Pali bezpieczniki.

    Albo trafiłeś na jakieś "malowanki", albo zamieniłeś miejscami tranzystory, albo jest zwarcie do radiatora, albo czegoś nie sprawdziłeś. Która opcja z powyższych jest trafna, możesz tylko Ty sprawdzić.... :(

    0
  • #17 14 Kwi 2018 18:57
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    CodeBoy napisał:
    Tranzystory mocy nowe ze sklepu sparowane.

    Rozbij te spalone i sprawdź jak duża jest struktura wewnątrz (to taki kwadracik przymocowany do blachy tranzystora)
    Jeśli się okaże że ma ona 2x2mm, to powód palenia się będzie jasny.

    0
  • #18 14 Kwi 2018 22:19
    CodeBoy
    Poziom 20  

    398216 Usunięty napisał:
    CodeBoy napisał:
    po wlutowaniu tranzystorów mocy znów to samo. Pali bezpieczniki.

    Albo trafiłeś na jakieś "malowanki", albo zamieniłeś miejscami tranzystory, albo jest zwarcie do radiatora, albo czegoś nie sprawdziłeś. Która opcja z powyższych jest trafna, możesz tylko Ty sprawdzić.... :(


    Na 100% sprawdzilem zwarcie do radiatora, nie ma. co do źródła zakupu to dość dobre i zamienniki BD, nie 2SB i 2SD. wg katalogu nawet mocniejsze. no te uszkodzone mogę sprawdzić i rozbić i sam zobaczę. Na 99% nie zamieniłem miejscami, chyba że tak było wcześniej nie pojechałem schematem a zastaną sytuacją, ale czemu druga para przeżywa ?

    0
  • #19 15 Kwi 2018 06:49
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    CodeBoy napisał:
    ale czemu druga para przeżywa ?

    Czy zawsze ten sam kanał się pali?
    Jeśli tak to który?

    0
  • #20 15 Kwi 2018 09:34
    CodeBoy
    Poziom 20  

    SlawekKedra napisał:
    CodeBoy napisał:
    ale czemu druga para przeżywa ?

    Czy zawsze ten sam kanał się pali?
    Jeśli tak to który?


    do tej pory zawsze palil sie lewy, zaraz zobacze co sie stalo po wczorajszym. Pali obydwa tranzystory "końcowe"

    0
  • #21 15 Kwi 2018 09:50
    arturavs
    Poziom 39  

    Sprawdź potencjometr do regulacji równoważenia. Sprawdź też tranzystory sterujące. Jakie zamienniki wstawiłeś?

    0
  • #22 15 Kwi 2018 09:58
    CodeBoy
    Poziom 20  

    SlawekKedra napisał:
    CodeBoy napisał:
    Tranzystory mocy nowe ze sklepu sparowane.

    Rozbij te spalone i sprawdź jak duża jest struktura wewnątrz (to taki kwadracik przymocowany do blachy tranzystora)
    Jeśli się okaże że ma ona 2x2mm, to powód palenia się będzie jasny.

    Rotel RX-830 - Pali bezpieczniki

    dwa po lewo to BD zamienniki 2SD613, po prawej ostatni to orginalny 2SB633

    0
  • #24 15 Kwi 2018 10:30
    arturavs
    Poziom 39  

    CodeBoy napisał:
    dwa po lewo to BD


    Co to za BD? Jak znam życie to 911/12.

    Jak widać na zdjęciu struktury znacznie się różnią.

    0
  • #25 15 Kwi 2018 11:20
    CodeBoy
    Poziom 20  

    arturavs napisał:
    CodeBoy napisał:
    dwa po lewo to BD


    Co to za BD? Jak znam życie to 911/12.

    Jak widać na zdjęciu struktury znacznie się różnią.

    BD 243 i 244 i te graja w prawym kanale teraz pięknie. wylutowalem z lewego kanalu koncowe uszkodzone i Q609 i Q605 te oba sprawne.
    Co ciekawe na radiu graja oba kanaly, prawy i Lewy - lewy charczy, ale gra na głośnikach, chyba dziwne ? moze to wskaze usterkę ?
    Na wejściu liniowym gra prawidłowo kanał prawy i Lewy cichszy i charczy. Ale graja oba :).

    0
  • Pomocny post
    #26 15 Kwi 2018 11:47
    arturavs
    Poziom 39  

    CodeBoy napisał:
    Q609 i Q605

    To nie są sterujące. Q613 i Q615 to tranzystory sterujące.
    Przy wylutowanych końcówkach, jeśli reszta sprawna powinien normalnie grać, tylko z o wiele mniejszą mocą.
    Charczenie wskazuje na uszkodzenie jednego z tranzystorów sterujących.

    0
  • #27 15 Kwi 2018 11:58
    CodeBoy
    Poziom 20  

    arturavs napisał:
    CodeBoy napisał:
    Q609 i Q605

    To nie są sterujące. Q613 i Q615 to tranzystory sterujące.
    Przy wylutowanych końcówkach, jeśli reszta sprawna powinien normalnie grać, tylko z o wiele mniejszą mocą.
    Charczenie wskazuje na uszkodzenie jednego z tranzystorów sterujących.

    Q613 wymieniłęm był trafiony. zaraz wlutuje te co wylutowałęm.
    Tak to wygląda teraz. ale nie ma Q609 i Q605
    https://www.youtube.com/watch?v=YJPvShXMe9w

    Q615 wczoraj sprawdzilem tez sprawny.

    po wlutowaniu Q609 i Q605 objaw taki sam charczy lewy kanał. Prawy gra slicznie.
    na sluchawkach oba sa czyste.

    0
  • #29 15 Kwi 2018 13:08
    Łukasz.K
    Poziom 22  

    Ja bym oddał do specjalisty elektronika do naprawy skoro kolega pisze że z elektrolitów się elektrolit wylał. To wcale nie koniecznie jest wina tranzystorów gdyż może to jakiś rezystor się uszkodził albo potencjometr rozregulował. Tranzystory muszą być sprawne jasna sprawa ale przy sprawnych tranzystorach też może nie działać.

    0
  • #30 15 Kwi 2018 13:10
    CodeBoy
    Poziom 20  

    arturavs napisał:
    Sprawdź R621 i R623.

    wszystkie 4 sprawne 150 Ohm

    Dodano po 1 [minuty]:

    Łukasz.K napisał:
    Ja bym oddał do specjalisty elektronika do naprawy skoro kolega pisze że z elektrolitów się elektrolit wylał. To wcale nie koniecznie jest wina tranzystorów gdyż może to jakiś rezystor się uszkodził albo potencjometr rozregulował. Tranzystory muszą być sprawne jasna sprawa ale przy sprawnych tranzystorach też może nie działać.

    To jest tak zwane hobby. Nie jest to mój główny sprzęt grający tylko zabawa dla zabicia czasu i pogłębienia wiedzy.

    0