Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mitsubishi Galant dziwne stukanie w przednim kole.

Adaśku13 10 Apr 2018 22:12 2283 6
    Adaśku13
    Level 10  
    Witam wszystkim, od pewnego czasu mam pewien problem z moim Galantem i niestety nie wiem już w czym tkwi problem. Mój Galant jest z 2003 roku wersja Avance, silnik 2,5 litra skrzynia automatyczna, sedan. Od dłuższego czasu w moim Galancie a konkretnie w przednim lewym kole pojawiło się nieprzyjemne stukanie. Stukanie w kole jest słyszalne tylko po najechaniu na nierówną nawierzchnie np kocie łby lub droga w gorszym stanie. Byłem już na 5 stacjach diagnostycznych i wszędzie słyszałem to samo. ,, Proszę Pana wszystko tutaj jest w porządku" w aucie wymieniłem większość elementów zawieszenia które mogły by powodować owe stukanie, niestety to nie pomogło. Pomimo stukania na nierównej nawierzchni pojawia się jeszcze jedno pojedyncze stuknięcie. Kiedy jadę z małą prędkością i mocnej dodam gazu i poczuje ewidentne szarpniecie autem słyszę takie stukniecie lub przeskoczenie jakiegoś elementu w tym przednim lewym kole. Jakby pod wpływem nagłego przyspieszenia coś się przemieściło. Jeżeli pomoże to sprecyzować komuś kto się zna lepiej ode mnie na tym to dodam tylko, że wymieniłem niedawno tarcze hamulcowe bo na starych było już ewidentne bicie podczas hamowania. Pomimo tego podczas hamowania dalej jest ,, bicie" pomiędzy 80 a 60 km/h. Mam nowe klocki a po miesiącu w lewym kole klocki wydają dziwny dźwięk, takie chrobotanie przy delikatnym naciśnięciu hamulca. Ja myślę, że jest to spowodowane jakimiś draniami w lewym kole. Tarcze, klocki hamulcowe jak i części zawieszenia były z wyższej półki, więc sam już nie wiem o co ty chodzi. Proszę o pomoc i dziękuje wszystkim za rady
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Hamulce - gdy zapomnisz dać blaszki sprężynujące klocków.
    Mitsubishi Galant dziwne stukanie w przednim kole.
    Adaśku13 wrote:
    Pomimo tego podczas hamowania dalej jest ,, bicie" pomiędzy 80 a 60 km/h.
    Piasta i łożysko piasty - sprawdzić, czy nie zebrał się brud, rdza między piastą a tarczą hamulcową, sprawdzić stan łożyska, mocowanie piasty i osłony blaszanej tarczy.
    Adaśku13
    Level 10  
    Możliwe, że blaszki sprężynujące są już zużyte ? Pamiętałem je zamontować no ale mogły się już zużyć o ile to możliwe. Piasta jak i łożysko jest nowe, wymieniane może ze 3 miesiące temu ale sprawdzę czy nie zebrała się na nich rdza. Dziękuje za radę
    Anonymous
    Anonymous  
    szwagros
    Level 33  
    Sworzeń dolnego wahacza, tzw banana. Na szarpakach to nie wyjdzie. Sworzeń wahacza prostego nie stuka, jak się kończy to skrzypi a później wyskakuje :)

Dodano po 2 [minuty]:

A bicie podczas hamowania w moim przypadku powodował luz w przekładni kierowniczej, po regeneracji już nie bije.
    Adaśku13
    Level 10  
    Jutro odkręcę ten dolny wahacz i jeżeli będzie do wymiany to kupie komplet na obie strony z firmy, które kolega wymienił wyżej. Moje kolejne pytanie, jak sprawdzić czy to aby na pewno luz w układzie kierowniczym? Jest sposób na sprawdzenie tego?
    Adaśku13
    Level 10  
    Pomoc osób ze strony elektroda.pl