Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skrzynka elektryczna a podpięcie sąsiadów w przyszłości - konsekwencje (?)

kthxb 11 Apr 2018 14:33 22836 54
Computer Controls
    kthxb
    Level 9  
    Dzień dobry, chciałem zapytać, czy jeżeli w przyszłości od mojej skrzynki elektrycznej będą robić dalej przyłącz do sąsiada/sąsiadów, to wiążą się z tym jakieś negatywne skutki dla mnie? Czy skrzynka będzie wtedy dalej takiej samej wielkości? Kopię się z projektantem/wykonawcą/Tauronem, bo nie chcą mi zrobić skrzynki tam gdzie chcę (przesunąć kilka metrów), tylko najkrótszą trasą przyłącza i wychodzi na środku działki gdzie mogę mieć w przyszłości zjazd. Zgadzają się przesunąć kawałek, ale pod warunkiem, że wyrażę zgodę aby można było podpiąć w przyszłości sąsiada do mojej skrzynki.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Computer Controls
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kthxb wrote:
    Dzień dobry, chciałem zapytać, czy jeżeli w przyszłości od mojej skrzynki elektrycznej będą robić dalej przyłącz do sąsiada/sąsiadów, to wiążą się z tym jakieś negatywne skutki dla mnie?

Negatywne (?) skutki mogą być związane np. z trasą przebiegu kabla do sąsiada, znaczy mogą, ale nie muszą. Zależy gdzie to jest i jak wygląda przebieg. Najczęściej nie ma to żadnego znaczenia. Kabel jest w ziemi i się o nim nie pamięta.
    W żadnym wypadku nie zgadzaj się na ulokowanie złącza na środku wjazdu, nie mają prawa Cię do tego zmuszać.
  • Helpful post
    keseszel
    Level 26  
    Jeśli się zgodzisz to za jakiś czas będziesz przestawiać. Poniesiesz ponownie koszty + procedura. ZK stawia się na granicy działki, nie na środku!!!!
    kthxb
    Level 9  
    Dziękuję Panowie,
    może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Na środku w granicy działki. Dobrze, ale są jakieś przepisy o tym mówiące, że nie mogą mnie zmusić? Zmusić pewnie nie mogą, ale pewnie mogą mnie nie podłączyć. Dzwoniłem na infolinię Tauron, mówią, że nie powinni mi robić takich problemów, ale sami nie potrafią powiedzieć gdzie prawnie jest zapisana lokalizacja skrzynki. Pismo też pisałem, jedyne co ugrałem, to tyle, że przesuną kawałek, ale muszę się zgodzić na przyszłe podłączenie sąsiada/sąsiadów.
  • Helpful post
    dasilvaart
    Level 23  
    W Tauronie (rejon Wrocławia) wygląda to tak:
    Występujesz o warunki.
    Tauron wysyła do wykonawcy obszarówki zlecenie wykonania projektu podłączenia.
    Biuro projektuje i wysyła do Ciebie projekt do zatwierdzenia.
    Jeżeli podpiszesz to po temacie i odkręcenie tego to koszt 2 tyś - jeżeli nic nie podpisałeś wcześniej to powinni pójść Ci na "rękę"
    Generalnie złącza projektuje się w granicy dwóch działek (np. Twoja i następna wolna).
    Jeżeli złącze stanie w granicy działek to od strony działki wolnej można (i raczej na pewno powstanie) wstawić TL (złącze z licznikiem ) - Ty jako użytkownik masz dostęp tylko i wyłącznie do części licznikowej a część złącza z kablami trasowymi jest własnością dostawcy energii i może tam podpinać kogo chce, tyle, że nie może nić dostawiać na Twojej działce bez wyraźnej Twojej zgody na piśmie.
    Jeżeli przed Twoim ogrodzeniem jest pas drogowy i jest tam miejsce to dostawca ma możliwość w tym pasie postawić TL na potrzeby gminne i tu nic nie masz do powiedzenia - takie TL stawia się na potrzeby np. oświetlenia ulicznego

Mam nadzieje że troszkę pomogłem :)
  • Computer Controls
  • Helpful post
    retrofood
    kthxb wrote:
    Pismo też pisałem, jedyne co ugrałem, to tyle, że przesuną kawałek, ale muszę się zgodzić na przyszłe podłączenie sąsiada/sąsiadów.

Bo oni wiedzą, że Polacy bardzo chętnie potrafią bruździć sąsiadowi, przy czym zupełnie bez przyczyny i bezinteresownie. Ot tak sobie, a później mają problemy z doprowadzeniem zasilania.
    Podstawy prawnej ich stanowisko nie ma, ale i Tobie nic się nie stanie jeśli się zgodzisz.
    kthxb
    Level 9  
    Owszem, ale jak ktoś mi wmawia, że to jedyna możliwość i kłamie, zamiast postawić sprawę jasno, to nie chcesz się z nim dogadywać, tylko robić na przekór po swojemu - zgodnie z prawem.
    retrofood
    OK., to się nie dogaduj, Twoja wola, Twój wybór.
  • Helpful post
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    kthxb wrote:
    Na środku w granicy działki

Czyli nie jest w pasie drogowym. To trochę niekorzystnie . Teraz dostęp do skrzynki sąsiada będzie u ciebie czy u niego. Kable pójdą przez czyją działkę.
    Może jakiś odręczny rysunek.
  • Helpful post
    750kV
    Level 32  
    Koledzy. Mamy zbyt mało danych, żeby cokolwiek doradzać.
    Trzeba wiedzieć, czy skablowany jest odcinek słup ➻ skrzynka, czy cała linia jest kablowa i mamy do czynienia z odcinkiem mufa ➻ skrzynka.
    kthxb
    Level 9  
    Szybki szkic:
    moja działka, to działka nr 1. Przyłącze kablowe. W drodze wewnętrznej mamy współudział. Proponują przyłącze i skrzynkę prostopadle do granicy.
  • Helpful post
    Ricoh_220

Level 37  
    Zgódź się tylko na rogu działki.
    Popatrz tu na spokojnie ja nigdy bym się nie zgodził na środek posesji.
    https://www.google.pl/search?client=opera&hs=W23&tbm=isch&q=przyłącze+kablowe+do+domu+jak+montowane&chips=q:przyłącze+kablowe+do+domu+jak+montowane,online_chips:przyłącze+elektryczne&sa=X&ved=0ahUKEwjzypWmgbPaAhWPhqYKHT19AHQQ4lYIKSgC&biw=1920&bih=970&dpr=1
  • Helpful post
    dasilvaart
    Level 23  
    Ja bym proponował narożnik działki odległy od drogi wew. - jak działka nie ogrodzona mniejsza szansa na rozjechanie złącza przez auta ciężarowe dowożące towar na budowę działki nr 2 lub nawet przez nieuwagę aut osobowych - jak złącze zostanie zniszczone to raczej dostawca energii tego nie naprawi
  • Helpful post
    mawerix123
    Level 39  
    dasilvaart wrote:
    Ja bym proponował narożnik działki odległy od drogi wew. - jak działka nie ogrodzona mniejsza szansa na rozjechanie złącza przez auta ciężarowe dowożące towar na budowę działki nr 2 lub nawet przez nieuwagę aut osobowych - jak złącze zostanie zniszczone to raczej dostawca energii tego nie naprawi

Tak tak a najlepiej jakby była za słupem to sąsiad nie będzie chciał się podłączyć a samochód który wyleci z drogi zatrzyma się na słupie a nie zniszczy skrzynki.

Tu chodzi o to żeby ugrać coś z tauronem co tak naprawdę nie będzie należało do autora tematu bo żadna skrzynka nie będzie jego a tauron chce sobie utorować drogę na rozbudowę linii. W Polsce niestety jak nie wyegzekwujesz przymusem to później się nie doprosi od taka życzliwość rodaków.
  • Helpful post
    750kV
    Level 32  
    Kabel biegnie od słupa do skrzynki po najkrótszej lini, czyli prawidłowo. Przecież żaden projektant w Tauronie nie będzie nanosił trasy kabla okrężną, czyli dłuższą drogą. Jeżeli warunkują przeniesienie skrzynki możliwością przyłączenia sąsiada w przyszłości, to dlaczego nie...? Dziwię się, dlaczego o to w ogóle pytają. Przecież to ich własność i mogą w przyszłości zrealizować zasilanie magistralne, czyli od skrzynki do skrzynki i nikt im tego nie może zabronić, o ile linia kablowa będzie przebiegać na zewnątrz terenu posesji.
    kthxb
    Level 9  
    750kV wrote:
    Kabel biegnie od słupa do skrzynki po najkrótszej lini, czyli prawidłowo

Nie bardzo rozumiem, czyli według Ciebie stawianie skrzynki na środku granicy, tam gdzie ktoś będzie mieć wjazd jest prawidłowe?

750kV wrote:
    o ile linia kablowa będzie przebiegać na zewnątrz terenu posesji.

Problem jest taki, że projektant i wykonawca powiedział mi, żebym mu nakreślił gdzie może po mojej działce biegnąć kabel do sąsiada za mną. Co jest idiotyczne, bo od tego mamy wszyscy udział w drodze wewnętrznej żeby tam szły media, a nie moja działka do tego żeby wszyscy sobie kładli prąd, gaz i wodę, a jak coś się zepsuje to pół mojej działki rozkopać.
  • Helpful post
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    Przecież to jakaś farsa jest, żeby tak stawiać jak na rysunku https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17162661#17162661.
    W rogu ma być i koniec. Jak uzasadniane jest, żeby nie prowadzić kabla drogą wewn.?
    kthxb
    Level 9  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    Jak uzasadniane jest, żeby nie prowadzić kabla drogą wewn.?

Takie uzasadnienie dostałem jakiś czas temu od projektanta i wykonawcy - gmina nie wyraża zgody na to, żeby kabel szedł równolegle do mojej działki w pasie zieleni. Co jest idiotyczne, bo niby jak chcieliby podłączyć kiedyś sąsiada jak ja nie byłbym pierwszym ze skrzynką.
    retrofood
    kthxb wrote:
    Takie uzasadnienie dostałem jakiś czas temu od projektanta i wykonawcy - gmina nie wyraża zgody na to, żeby kabel szedł równolegle do mojej działki w pasie zieleni.

To w końcu czyja jest ta droga, wasza czy gminy?
  • Helpful post
    r103
    Level 33  
    [quote="kthxb"]
    750kV wrote:

Problem jest taki, że projektant i wykonawca powiedział mi, żebym mu nakreślił gdzie może po mojej działce biegnąć kabel do sąsiada za mną. Co jest idiotyczne, bo od tego mamy wszyscy udział w drodze wewnętrznej żeby tam szły media, a nie moja działka do tego żeby wszyscy sobie kładli prąd, gaz i wodę, a jak coś się zepsuje to pół mojej działki rozkopać.

Nie żebym był jakiś okrutny - ale prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć - "Spadaj na drzewo panie projektancie" chyba ???

Jak wolno "gminie" tak uważać to chyba i tobie też :-?
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    retrofood wrote:
    To w końcu czyja jest ta droga, wasza czy gminy?
    Są dwie drogi, działka autora tematu graniczy krótszym bokiem z gminną a dłuższym z drogą wewnętrzną - wspołwłasność właścicieli działek.
    kthxb
    Level 9  
    vodiczka wrote:
    Są dwie drogi, działka autora tematu graniczy krótszym bokiem z gminną a dłuższym z drogą wewnętrzną - wspołwłasność właścicieli działek.

Dokładnie. Przed moją działką jest pas zieleni - gminny, a na lewo nasza droga wewnętrzna ze współudziałem.

Dlatego idealnie chciałbym to zrobić jak poniżej. Skrzynka z 4 m w prawo od środka, ostatecznie w lewo.
  • Helpful post
    Krzysztof Reszka
    kthxb wrote:
    Dlatego idealnie chciałbym to zrobić jak poniżej. Skrzynka z 4 m w prawo od środka, ostatecznie w lewo.

Ciekawe gdzie będzie omawiany wjazd do posesji.Jeśli prosto z drogi asfaltowej to ta twoja propozycja jest mniej korzystna. Wjazd zablokujesz sobie kablami. Lewy narożnik najlepszym rozwiązaniem. Przewody napowietrzne nie muszą byc pod kątem prostym.
  • Helpful post
    vodiczka
    Level 43  
    Krzysztof Reszka wrote:
    Wjazd zablokujesz sobie kablami.
    Czy to będą kable naziemne czy jednak podziemne? ;)
    Krzysztof Reszka
    vodiczka wrote:
    Czy to będą kable naziemne czy jednak podziemne?

Wiesz o czym ty piszesz kolego. Ułożone w ziemi stanowią też przeszkodę dla wjazdu, lub obiektu który by tam mógłby powstac.
    vodiczka
    Level 43  
    Krzysztof Reszka wrote:
    Ułożone w ziemi stanowią też przeszkodę dla wjazdu, lub obiektu który by tam mógłby powstać
    Chyba położone nieprawidłowo. Położone prawidłowo, mogą co najwyżej stanowić mały problem ale od czego są np. rury dwudzielne.
    kthxb
    Level 9  
    Krzysztof Reszka wrote:
    Ułożone w ziemi stanowią też przeszkodę dla wjazdu, lub obiektu który by tam mógłby powstac.

Wjazd od frontu na środku. O co chodzi, bo nie rozumiem? Idąc tym tokiem rozumowania to w ogóle nie wjadę do swojego domu, sąsiad także jak przeciągną jeszcze do kogoś za nim.
    Krzysztof Reszka
    Można sobie różne rzeczy wyobrażać np. obniżenie kiedyś wjazdu z ulicy, czy wybudowanie śmietnika w okolicy biegnącego kabla. Lub cokolwiek co w przyszłości będziesz chciał zrobić.
    retrofood
    mychaj wrote:
    Od jakiś 10 lat jeżdżę po 4 kablach (mój i 3 sąsiadów), jak jest dobrze i prawidłowo wykonane położenie to nie ma problemu.

Oczywiście, ale tutaj nie o to chodzi. Położenie w ziemi jakiejkolwiek instalacji ogranicza inne wykorzystanie tego obszaru, oraz utrudnia przyszłe możliwości np. przebudowy. Dlatego przeciąganie kabla przez drogę do prawego narożnika po to aby następnie poprowadzić go do lewego, jest również wg mnie bezsensowne. Przejazd przez bramę powinien być utwardzony i obecność kabla w tym miejscu komplikowałaby sprawę, chociażby w przypadku awarii.

PS. Awaria nie musi być spowodowana złym sposobem ułożenia kabla, ich wady też się trafiają. W różnych miejscach.