Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung chassis KS3A 100 Hz

krz75 19 Sie 2005 20:10 2223 2
  • #1 19 Sie 2005 20:10
    krz75
    Poziom 12  

    Witam. Mam problem z telewizorem Samsung CW29A8VHE chassis KS3A 100 Hz. Po właczeniu przez ok. 5 sekund słychać " brzęczenie " piski z trafopowielacza (tranzystor Q401 bardzo przez te kilka sekund się nagrzewa) i po chwili zanikają impulsy na bazie Q401. Wszystkie napięcia z przetwornicy są zgodne z tymi na schemacie, troafopowielacz podstawiony nowy HR, kineskop i cewki sprawdzone, nie ma zwarć za trafopowielaczem ( 220 V, 16,5 i -16,5V), sprawdzono wszystkie elementy w okolicach Q401, Q402 i Q404 i nic. Może ktoś spotkał sie z podobnym zachowaniem tego odbiornika i może mi coś podpowiedzieć. Z góry dziękuję za wszelką pomoc

    0 2
  • Pomocny post
    #2 19 Sie 2005 20:17
    Zbynoch
    Poziom 23  

    Witam, sprawdz przy odłączonych cewkach odchylania i czy HOT jest sterowany napewno przebiegiem 32 kHz.

    0
  • #3 20 Sie 2005 21:19
    krz75
    Poziom 12  

    Dzięki Zbynoch za zainteresowanie przebieg na bazie Q401 rzeczywiście daleki był od ideału a winowajcą był kwarc 20,250 MHz na module 100 Hz ten sam który kilkanaście razy wymieniałem w Schneiderach z płytą M 35/ M36 i podobnymi objawami. Czasami zapomina się o elementach które już kiedyś sprawiały problemy. Jeśli kiedyś traficie na podobnie zachowujący się telewizor ( często powodem uszkodzenia wspomnianego kwarcu był brak koloru ) a w środku będzie np. procesor DDP3310, VCT3831 lub podobny to pamiętajcie o tym o czym ja zapomniałem.

    0