Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

brak światła stopu na lampach KIA Carens II

ebasz 12 Apr 2018 12:30 1896 5
  • #1
    ebasz
    Level 7  
    Po wymianie gniazda do przyczepki nie działają światła stopu w tylnych lampach - ale działa trzecie (na szybie) oraz działa w gnieździe przyczepki. Lampy tylne działają na każdych innych światłach (post, kier, awar.) . Gdzie może być przyczyna? (bezp. stopu ok.)
  • #2
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Coś poszło nie tak, prawdopodobnie zrobiłeś zwarcie, nic więcej na odległość nie pomożemy. Nie raczyłeś nawet podać jakie masz gniazdo, 7 czy 11 pin?
  • #3
    ebasz
    Level 7  
    Dzięki za zainteresowanie... gniazdo 7 pin. (a orginalne ma 7+1 - druga masa? ) Bezpiecznik świateł stopu w kabinie w porządku. To by był jeszcze jakiś inny (w skrzynce przy silniku? który ewentualnie? )skoro są światła stopu trzecie i w gnieździe (przyczepce)? Hym....
  • #4
    andrzej20001
    Level 43  
    Zasilanie w lampach sprawdzone?
  • #5
    ebasz
    Level 7  
    Już działają.
    To ciekawe, światła wszelkiej maści były, oprócz stopu na obu lampach, ale trzecie stopu na szybie zapalało się i przy podłączeniu przyczepki (platformy) też miała wszystkie światła (i stopu też). Powyciągałem i posprawdzałem wszystkie bezpieczniki z obu skrzynek i przewody dostępne ręką, ich złączki etc. I po takich oględzinach i macaniu - zadziałało, światła stopu na lampach wróciły - a co , gdzie , hym...... To chyba jak z PC-tem - czasem się zawiesza i trzeba pogmerać i popieścić ;).
    Dzięki za zainteresowanie.
    (a do czego ósmy pin z blaszką w oryginalnym gnieździe? i bez prądu kabelek...?)
  • #6
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jaki znowu pin, to pewnie czujnik podłączenia wtyczki. Odpowiada za wyłączenie lampy przeciwmgielnej w aucie.