Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Silnik jednofazowy wiefamel 1,1kW buczy-uszkodzony kondensator?

piotrz39 12 Apr 2018 16:42 2883 12
NDN
    piotrz39
    Level 10  
    Witam! Posiadam Silnik jednofazowy wiefamel 1,1kW z dwoma kondensatorami rozruchowymi (wszystko jak na załączonych obrazkach). Pracuje on w małej krajzedze. Po zimie ojciec odpalił ją normalnie przetarł kilka listewek na ciensze i za którymś razem silnik nie chciał już wystartować tylko buczał. Jak mu pomóc startuje. Uzwojenia wyglądają w porządku zaglądaliśmy a nie pracował na tyle długo żeby się nagrzać tak żeby coś nadpalić. Podejrzewam że padł któryś z kondensatorów (zawilgotniał czy zmęczenie materiału). Poradźcie proszę co i jak w tej sytuacji sprawdzić pomierzyć żeby zdiagnozować konkretnie usterkę (mam miernik DT9205A)
    Silnik jednofazowy wiefamel 1,1kW buczy-uszkodzony kondensator?Silnik jednofazowy wiefamel 1,1kW buczy-uszkodzony kondensator?Silnik jednofazowy wiefamel 1,1kW buczy-uszkodzony kondensator?Silnik jednofazowy wiefamel 1,1kW buczy-uszkodzony kondensator?
  • NDN
    Sniezynka
    Level 33  
    Kondensator rozruchowy to CA .
    Masz tam jeszcze wyłącznik rozruchowy między punktami X1 i X2.
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Sprawdź przejście na zaciskach X1-X2 wyłącznika odśrodkowego ,być może styki przypalone,lub mechanizm odśrodkowy się zawiesza i nie zwiera styków.
    Gdy to jest sprawne ,należy zrobić pomiar rezystancji uzwojeń ,zwłaszcza rozruchowego.
    piotrz39
    Level 10  
    nikusert wrote:
    Witam .
    Sprawdź przejście na zaciskach X1-X2 wyłącznika odśrodkowego ,być może styki przypalone,lub mechanizm odśrodkowy się zawiesza i nie zwiera styków

Rozumiem że mam sprawdzić czy przewodzi prąd, i mam to robić w momencie gdy uruchomię silnik, czy tak?

Dzięki za odzew i chęć pomocy, ale proszę wziąć minimalną poprawkę że trochę zielony jestem i stąd wolę dopytać, tak bardziej łopatologicznie trzeba mi wytłumaczyć.
    Jutro sprawdzę, a macie gdzieś link do jakiegoś tematu gdzie wytłumaczone jest jak mierzyć te rezystancje uzwojeń. Lub wytłumaczcie po krótce ale tak żebym załapał, bo dla was pewne skróty myślowe są oczywiste ale dla niewtajemniczonych nie aż tak.
  • NDN
    nikusert
    Level 40  
    Zaciski X1-X2 sprawdzaj na wyłączonym silniku z zasilania(230V),najlepiej miernikiem (multimetrem pozycji Ω).
    Uzwojenia; główne i pomocnicze ,zwłaszcza to drugie ,również Multimetrem.
    MoniTOX
    Level 26  
    To może być kondensator, przy mojej piłce do drewna mam to samo, że buczy, a kondensator wymieniałem już kilka razy.
    nikusert
    Level 40  
    Może być kondensator,lecz bywa usterka wyłącznika odśrodkowego i wymiana kondensatora nic nie da,a szkoda wydawać zbędnie kasę.Sądzę że to należy w pierwszej kolejności sprawdzić.
    piotrz39
    Level 10  
    nikusert wrote:
    Zaciski X1-X2 sprawdzaj na wyłączonym silniku z zasilania(230V),najlepiej miernikiem (multimetrem pozycji Ω).
    Uzwojenia; główne i pomocnicze ,zwłaszcza to drugie ,również Multimetrem.

X1-X2 sprawdzam czy tylko jest przejście tak?
    A uzwojenia jakiś zakres wartości ma mi wyjść żebym wiedział czy jest ok czy nie? Wystarczy że miernik będzie pokazywał jakikolwiek pomiar? Bo póki co liznąłem wiedzy tyle że na pomocniczym mam mieć większe wartości rezystancji.
  • Helpful post
    nikusert
    Level 40  
    X1-X2 na przejście ,U1-U2 miernik ustawiony na Ω, Z1-Z2 miernik ustawiony na Ω .
    Wartość U1-U2 mniejsza od pomiaru na Z1-Z2.Każde uzwojenie ;pomiar względem obudowy silnika(korpus) wartość (∞) ,lub MΩ .
    piotrz39
    Level 10  
    Brak jest przejscia miedzy X1 i X2 opory na uzwojeniach prawidlowe jedna wartosc jest prawie polowa drugiego. Czyli jaka diagnoza i czy cos tu jeszcze sprawdzać coś mogę probować zdziałać?
  • Helpful post
    Sniezynka
    Level 33  
    Tak możesz rozebrać i spróbować naprawić wyłącznik odśrodkowy.
    piotrz39
    Level 10  
    Włącznik odśrodkowy naprawiony, silnik działa jak dawniej. Dziękuję za pomoc! :)
    piotrz39
    Level 10  
    Włącznik odśrodkowy naprawiony, silnik działa jak dawniej. Dziękuję za pomoc! :)

Dodano po 4 [minuty]:

Przyczyną był nieprzewodzący jeden z kabli wyłącznika odśrodkowego choć siedział jeszcze na miejscu. Po zarobieniu i podłączeniu na nowo. Silnik działa jak należy.