Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo 100S-14IBR - Instalacja Win 10 z USB nie startuje

gruby33 12 Apr 2018 22:57 9264 8
    gruby33
    Level 18  
    Witam,

Chciałem od nowa postawić świeży system Win 10 64bit Home (taki jest oryginalnie obecnie). Netbook to Lenovo Ideapad 100S-14IBR.
    Niestety nie mogę ruszyć z instalacją z pendrive. Bootowalnego pendrive tworzyłem w Rufus. Sprawdziłem już wszystkie chyba opcje tworząc:
    GPT dla UEFI na FAT32
    MBR dla UEFI na NTFS
    MBR dla BIOS lub UEFI na NTSF.

Bios zaktualizowany do najnowszego. W ustawieniach biosu próbowałem też z różnymi ustawieniami:
    OS Optimized Default: z Disabel i Enabled
    intel platform trust technology: z Disabel i Enabled
    Boot Mode: UEFI oraz Legacy Support (UEFI first oraz Legacy first)
    Secure boot: z Disabel i Enabled

Oraz różne kombinacje tych ustawień. USB boot na Enabled oczywiście.

Przy włączaniu urządzenia klawiszem od recovery i wybraniu boot menu czy klikając F12 przy włączeniu aby wyświetlić Boot menu pendrive jest widziany. Mimo po wybraniu rozruchu z tego pendrive netbook uruchamia się normalnie. I tak za każdym razem.

P.S Pendrive sprawny i obraz ok gdyż mam drugi Ideapad Y510p z prawie identycznym biosem i tam bez problemu startuje mi instalacja z tego pendrive.
    Anonymous
    Anonymous  
    gruby33
    Level 18  
    Tak obraz ISO.
    Dokładnie tak wyglądały jedne z ustawień, które testowałem.
    safbot1st
    Level 43  
    Użyj portu USB 2.0. Włącz w UEFI tryb... UEFI. Pen nie zbootuje w trybie UEFI jak system plików będzie NTFS @Tubelerczyk.
    Ewentualnie laptop ma problem ogólny z przestawieniem bootowania z HDD na USB. Bywa.
    Dlatego można albo dysk sformatować, aby nie dało się z niego bootować i może sprzęt dzięki temu poszuka bootloadera na USB lub robisz moją ulubioną metodą "po chamsku":
    odłączasz HDD od interfejsu, bootujesz USB i jak już zacznie bootować podłączasz z powrotem dysk. :)
    Matuzalem
    Level 43  
    I znowu... Rufus (zamiast MCT), a gdy do tego dodać, że nie było "weryfikacji" startu w innym sprzęcie, to można sobie dowolnie zgadywać czy i co włączyć/wyłączyć, by może zadziałało.
    safbot1st
    Level 43  
    Matuzalem wrote:
    nie było "weryfikacji" startu w innym sprzęcie

Może Szanowny Kolega nie dostrzegł, ale była weryfikacja - pen startuje w innym laptopie:
    gruby33 wrote:
    mam drugi Ideapad Y510p z prawie identycznym biosem i tam bez problemu startuje mi instalacja z tego pendrive.

Matuzalem wrote:
    I znowu... Rufus (zamiast MCT)

Muszę w takim razie dobrze przemyśleć, czy na stałe nie zaprzestać polecania Rufusa na rzecz MCT. Żeby to uczynić musiałbym jednakże sam trochę go poużywać, a doświadczeń nie mam. Może rzeczywiście ustawiłby odpowiednie nastawy "z automatu", czego tak samo boję się, jak i oczekuję.
    Tym samym rozumiem "wstręt do Rufusa" (a to taki słodziachny kaczor był w pewnej bajce), jednak prawdę powiedziawszy jego skuteczność to ni mniej, ni więcej 100%. Nie odnotowałem, aby peny nim przygotowane bootowały gorzej niż przygotowane innymi programami.
    Co do ustawień bootowania w UEFI to wstrzymam się z komentarzem, bo to co się obecnie dzieje z ową technologią wykracza poza możliwości przeciętnego użytkownika PC i jeśli nic się nie zmieni (a na to wygląda) będzie miał nawet początkujący "informatyk" duże problemy z wykonaniem najprostszych czynności w UEFI jak bootowanie, instalacja OS czy czynności na partycjach o "zabawach" z WinRE nie wspomnę.
    Nie trzeba daleko szukać. Sam uszkodziłem OS w UEFI w jednym z laptopów i za Chiny Ludowe nie umiem naprawić:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17032203#17032203
    Uszkodzone BCD, uszkodzone Recovery, bałagan we wpisach rozruchowych w NVRAM - siąść i płakać. ;) Cud, że system startuje. ;)
    Matuzalem
    Level 43  
    Nie dostrzegłem - przepraszam za zabałaganienie.
    Przy okazji: MCT - zdecydowanie mi z nim lepiej wychodzi niż z Rufusem.
    Anonymous
    Anonymous  
    gruby33
    Level 18  
    Aby był spokój i pewność napiszę, że obraz utworzony przez MTC też nie zadziałał :)

Pomogło natomiast przy Secure boot wybranie Restore Factory Keys. Pendrive w Rufusie na GPT dla UEFI w FAT32 i instalacja poszła bez problemu :)