jurek.adam wrote: Po to STUN, by możliwe było przejście przez NAT. Np. Halonet, Ipcall, Actio, posiadają serwer STUN. Inni też zazwyczaj mają, ale nie zawsze się tym chwalą i trzeba pytać supportu. Jak działa bez STUN to dobrze, ale kiedy nie można logować się trzeba go użyć.
Generalnie ten STUN serwer jest do poprawienia sobie placebo (dziś nawet nie używany przez wszystkich operatorów SIP, wprowadzony w czasach gdy upload 128kbps[zapotrzebowanie na pasmo kodeka G711] było wyczynem w łączach internetowych, dodatkowo wielu klientów było schowanych za NAT, zmienne niestabilne opóźnienia, także występowała kumulacja niekorzystnych czynników: brak pasma, NAT, zmienne opóźnienia i STUN wówczas był dodatkowym wsparciem dla połączeń przychodzących).
jurek.adam wrote:
Z praktyki wiem, że VoIP działa w Play (korzystam z Halonet, FCN, Betamax - bez STUN) - czas rejestracji ustawiłem na 60 sek, dzięki czemu nie mam problemu z połączeniami.
VoIP działa prawidłowo w każdej sieci macierzystej, RBM również i NAT nie robi tutaj "grubego" problemu-pod warunkiem że używamy na urządzeniu końcowym/bramie odpowiedniego softu obsługującego modem 3-4G, może być też oryginalny Huawei (z tym że tutaj trudniej odpalić jest dopalacze w postaci wymuszenia ciągłego ruchu w sieci-pingując hosta w sieci na OpenWRT
Code: (while true; do ping google.com > /dev/null; sleep 3; done) &
https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g . Przy takowym ustawieniu utrzymujemy stabilne połączenie z siecią (nawet gdy następuje odświeżenie adresu IP, to odbywa się to rzadko, a zazwyczaj wówczas występuje problem, a rozwiązuje go szybko restart urządzeń - raz na tydzień to nie problem). Osobiście używam Plfon, Ifon, Halonet i Happycall z tym że na publicznym IP, także działa to zupełnie bez obsługowo-ale do 2015 gdy miałem limity na LTE w Plusie, telefon miałem stale podpięty pod ofertę RBM na kartę.
jurek.adam wrote: czas rejestracji ustawiłem na 60 sek, dzięki czemu nie mam problemu z połączeniami. Do kompletu dobrze mieć niski ping, poniżej 100ms.
Krótki czas odświeżania rejestracji na serwerze to bardzo istotny parametr, natomiast co do opóźnień-to większe znaczenie ma stabilność opóźnień (zwłaszcza przy starszych urządzeniach VoIP) niż ich czas, pod warunkiem że ich czas mieści się poniżej 150ms (dekadę temu używałem VoIP z modemem Huawei E220-który dawał opóźnienia w przedziale 120-140ms, telefon działał bdb).
przeqpiciel wrote: Przez t sytuację mam wrażenie, że niektórzy GSM'owcy blokuj możliwość VoIP u siebie.
Niczego nie blokowali i nie blokują, tj. problem firmware urządzenia końcowego klienta które jest bramą do sieci.
przeqpiciel wrote: No u mnie był temat taki, że w OVH wisi Asterisk wystawiony na 5060. Odpalam jakikolwiek softphone i cisza w sygnalizacji po stronie Asteriska. Zmieniam 5060 na śmieszny port w postaci 35060 i bam. Sygnalizacja nagle dociera. Jesteś w stanie to wytłumaczyć ?
Tobie się tylko tak wydaje, portem zewnętrznym na którym następuje autoryzacja SIP i tak jest w 95% UDP 5060. Nic w tym nadzwyczajnego: stawiam router np. Asus WL500gp v1 wspierany przez różne softy i na jednych usługa będzie działać, a na innych nie, podobnie routery wspierane przez OpenWRT. P.S Port UDP5060 służy tylko do autoryzacji usługi, rozmowa/transmisja głosu odbywa się na portach UDP w przedziale 10000-20000, czasami nawet 10000-60000 np. HappyCall.