Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- Komputer resetuje sie podczas uruchamiania

vadamir 13 Kwi 2018 17:26 222 16
  • #1 13 Kwi 2018 17:26
    vadamir
    Poziom 11  

    Witam. Mam problem ze swoim PC.

    Podczas uruchamiania , nie pojawia się nic , dioda "power" zaświeca się na 1 s i gaśnie , przerwa 5 s i znowu świeci się 1s i gaśnie. I tak w kółko.(ten problem występuje w około 50% prób uruchomienia komputera. Najciekawsze jest to że zaczyna działać gdy odchylę tylni panel do którego jest przykręcona płyta główna(w okolicy procesora). Płytę rozkręcałem kilka razy, nie dotyka w żadnym miejscu panelu, żadne styki nie są zwarte. Izolowałem i też nic nie pomagało. Tylko odgięcie panelu o około 2-3 mm daje pozytywny rezultat i komputer się włącza. Gdy się uruchomi , nie resetuje się, pracuje aż do ponownego włączenia. Nie mam blue screenów itp. Temperatura procesora jest w granicach 31 stopni na postoju i 45 na 100% obciążenia. Zasilacz nowy SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze. Próbowałem z 1 kostką ramu, dokupiłem nowy , to samo. Chłodzenie dokładnie przylega do procesora, wszystkie piny sprawdzone, wtyczki całe i podłączone prawidłowo, bateria płyty wymieniona.
    Sprzęt.
    Nazwa płyty głównej Asus P8Z77-V
    Typ procesora QuadCore Intel Core i7-2600K 4300Mhz
    Nazwa modułu 2 x Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX
    Nazwa modułu 2 x Corsair Vengeance LP CML8GX3M2A1600C9
    GeForce ASUS GTX 770 OC
    SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
    SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze
    SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
    SSD GOODRAM 250GB
    HDD WDC WD10EADS-00M2B0 1TB GREEN


    Właściwości czujnika:
    Typ czujnika Nuvoton NCT6779D/5535D (ISA 290h)
    Typ czujnika procesora graficznego Diode, CHiL CHL8318 (NV-Diode, 44h)
    Nazwa płyty głównej Asus P8Z77-V
    Stwierdzono otwieranie obudowy Nie

    Temperatury:
    Płyta główna 32 °C (90 °F)
    Procesor 32 °C (90 °F)
    CPU Package 37 °C (99 °F)
    CPU IA Cores 37 °C (99 °F)
    CPU GT Cores 34 °C (93 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 36 °C (97 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 37 °C (99 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 3 30 °C (86 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 4 37 °C (99 °F)
    Dioda PCH 43 °C (109 °F)
    Dioda GPU 32 °C (90 °F)
    GPU VRM 45 °C (113 °F)
    GOODRAM 30 °C (86 °F)
    WDC WD10EADS-00M2B0 33 °C (91 °F)

    Wentylatory:
    Procesor 785 RPM




    Procesor graficzny 1170 RPM (35%)

    Wartości napięć:
    Napięcie rdzenia procesora 1.256 V
    CPU VID 0.971 V
    +3.3 V 3.392 V
    +5 V 5.160 V
    +12 V 12.000 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 5.212 V
    VBAT baterii CMOS 3.296 V
    CPU PLL 1.800 V
    VCCIO 1.050 V
    Rdzeń PCH 1.038 V
    DIMM 1.625 V
    Napięcie procesora graficznego 0.950 V
    GPU +12V 12.078 V
    GPU VRM 0.949 V

    Wartości prądu:
    GPU VRM 0.50 A

    Wartości mocy:
    CPU Package 13.48 W
    CPU IA Cores 8.02 W
    CPU GT Cores 0.30 W
    CPU Uncore 5.15 W
    GPU TDP% 8%
    GPU VRM 0.75 W
    Debug Info F 0 785 0 0 0
    Debug Info T 32 32 255 / 255 32 / 32 32 195 195 195 195
    Debug Info V 9D 81 D4 D4 7D FF FE (03) / 9D 81 D4 D4 7D FF FE D7 / CE 85 FE FE 20 15 FE 00
    Debug Info I C1 C562


    Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

    0 16
  • #5 14 Kwi 2018 18:51
    vadamir
    Poziom 11  

    Płytę przykręcałem kilka razy , śrubki są z jednego zestawu, jednakowe , przewodów nie krzywi, są upięte tak jak na zdjęciach, ruszałem wszystkimi przewodami po kolei i komputer wciąż się nie uruchamiał tylko ta "magiczna" płyta boczna działa... To nie jest pierwszy komputer który składam, zmieniałem opcje biosu , aktualizacja, zmiana wersji, oc na stałym i zmiennym napięciu, nie wywala błędów z oc. Zasilacz gdyby nie domagał raczej problem by występował też przy obciążeniu. Było tak , złożyłem pc , był na hdd wszystko ok , po 2 tyg dokupiłem ssd reinstalacja systemu itp. i zaczęły się problemy , sprawdzałem dysk , przepinałem w różne gniazda sata nic to nie daje. robiłem testy HD tune , nie ma bad sektorów. Np dzisiaj nie mam problemów z uruchomieniem.

    0
  • #6 14 Kwi 2018 19:21
    safbot1st
    Poziom 43  

    Płyta działa poza obudową?
    EDIT:
    Masz miernik, to podaj jakie napięcie na obudowie jest przy włączonym i wyłączonym PC.
    EDIT2:
    No i może to masywne chłodzenie powodować odkształcenie płyty.
    Sprawdź, czy działa w poziomie.
    Sprawdź, czy problem występuje z chłodzeniem BOX.
    Ogólnie procesor do poprawnej pracy czasem (to nie wymysł) wymaga pewnego docisku w kierunku do dołu, pozycja pionowa obudowy temu nie służy. Popraw też dlatego montaż radiatora - jeśli się da proponuję zwiększyć docisk.

    1
  • #7 16 Kwi 2018 12:13
    vadamir
    Poziom 11  

    safbot1st napisał:
    Masz miernik, to podaj jakie napięcie na obudowie jest przy włączonym i wyłączonym PC.


    Jak to zrobić w najprostszy sposób ??

    safbot1st napisał:
    No i może to masywne chłodzenie powodować odkształcenie płyty.


    Dociskałem chłodzenie, delikatnie nim ruszałem i nic nie powoduje uruchomienia. Poprawiałem docisk parę razy, nie chce go zbyt mocno dokręcać bo tulejki plastikowe mogą puścić. Jest na prawdę solidnie przykręcony.

    safbot1st napisał:
    Sprawdź, czy działa w poziomie.


    Działa...

    safbot1st napisał:
    Sprawdź, czy problem występuje z chłodzeniem BOX.


    Nie posiadam. Kupiłem płytę używaną, sprzedawca twierdzi że na chłodzeniu wodnym Corsair coś tam działał idealnie.

    safbot1st napisał:
    Ogólnie procesor do poprawnej pracy czasem (to nie wymysł) wymaga pewnego docisku w kierunku do dołu, pozycja pionowa obudowy temu nie służy. Popraw też dlatego montaż radiatora - jeśli się da proponuję zwiększyć docisk.


    Jak wyżej , poprawiałem.

    Dodam parę filmów, można wymusić jego "usterkę" dociskając panel do płyty i naprawić go w odwrotny sposób...

    Tutaj jakimś cudem działa w poziomie.


    Link


    Na tym filmiku widać że PC się włączył lecz bios się nie załadował, był uruchomiony z 20 s po czym sam się zrestartował i uruchomił prawidłowo. Da się zauważyć że dioda " sprawdzająca" procesor jest na czerwono, musi zgasnąć i następnie świeci się dioda od DDR 3 i analogicznie reszta podzespołów, gdy test przejdzie pomyślnie komputer się uruchamia. Dziś do testów przywróciłem wszystkie wartości procesora na domyślne by wykluczyć błąd w ustawieniach OC.


    Link


    1.Na tym filmiku widać cały proces uruchamiania, wygląda na to że coś jest z procesorem, jego chłodzeniem lub też ułożeniem. Docisk radiatora nic nie dał, jest bardzo mocno dokręcony więc nie mogę zmienić jego położenia.
    2. lub też z kością 24pin, próbowałem zmieniać jej ułożenie, dociskać, odpinać i wpinać ale brak efektów.


    Link



    Pozdrawiam.

    0
  • #8 16 Kwi 2018 12:28
    safbot1st
    Poziom 43  

    vadamir napisał:
    Jak to zrobić w najprostszy sposób ??

    Sonda (+) dotykasz obudowy (gdzieś, gdzie nie ma malowania proszkowego), a sonda (-) do np. bolca uziemiającego w ścianie (jeśli poprawnie wykonane uziemienie).
    Jak pisałem - 2 opcje - odkształcenie płyty, albo działa zabezpieczenie w zasilaczu przeciwzwarciowe.
    Pewnie sprawdzałeś setki razy ale jeszcze raz napiszę - do sprawdzenia kołki dystansowe.
    Te kołki mogą być różnej wysokości. Jak uda Ci się załatwić choć o 1mm wyższe - spróbuj.
    vadamir napisał:
    Izolowałem i też nic nie pomagało.

    W jaki sposób? Pod i nad kołki możesz próbować dawać podkładki.
    A próbowałeś np. uziemić płytę z obudową przewodem DIY? W sumie zasilacz powinien mieć masę połączoną z obudową, więc to powinno być załatwione.
    Nie chcę fantazjować - skoro płyta działa poza obudową i w poziomie, to coś musi być nie tak z montażem...

    0
  • #10 16 Kwi 2018 12:49
    safbot1st
    Poziom 43  

    - Komputer resetuje sie podczas uruchamiania

    Nisko coś.
    Czy możesz nam podać wysokość kołka dystansowego w milimetrach (mierzone bez gwinta)?

    0
  • Pomocny post
    #11 16 Kwi 2018 19:56
    310artur
    Poziom 43  

    Jeżeli jest podejrzenie że płyta dotyka obudowy to dla testu podłóż po prostu kartkę papieru czy tam dwie. Nie żadne folie cuda (chyba że masz jakieś nie elektryzujące i nie przewodzące) tylko czysty papier z drukarki np.
    Skoro działa na płasko a nie działa w pionie to albo płyta się wygina albo obudowa. Obudowa jest solidna i raczej jak jej nikt nie rozdeptał kiedyś to nie ma szans żeby się uginała. Jak śruby mocujące płytę są wszystkie na miejscu to pozostaje ugięcie płyty. Może być już uszkodzona (zmęczenie materiału), ma np. przerwaną ścieżkę i przy minimalnym ugięciu już nie przewodzi a bez naprężeń przewodzi.

    0
  • #12 16 Kwi 2018 23:48
    vadamir
    Poziom 11  

    safbot1st napisał:
    - Komputer resetuje sie podczas uruchamiania

    Nisko coś.
    Czy możesz nam podać wysokość kołka dystansowego w milimetrach (mierzone bez gwinta)?


    6,5 mm bez gwintu, na zdjęciu wygląda blisko, ale w rzeczywistości ani jeden styk nie zbliży się do panelu nawet o 3 mm, test z kartką już był:)

    Aktualnie jestem na etapie testów.

    Rozkręciłem wszystko ponownie, zacząłem wszystko dokręcać, ku mojemu zdziwieniu , gniazdo procesora mocowane na 3 śrubach było niedokręcone, śruby odkręciły się w palcach. Jak narazie 3 uruchomienie i wszytko działa prawidłowo.

    0
  • #13 16 Kwi 2018 23:56
    safbot1st
    Poziom 43  

    vadamir napisał:
    ku mojemu zdziwieniu , gniazdo procesora mocowane na 3 śrubach było nie dokręcone, śruby odkręciły się w palcach.

    No to na koniec dnia ja Tobie życzę, aby to pozostało rozwiązaniem tematu.
    Już wspominałem, jak ważny jest dobry docisk ;)
    Wychodzi na to, że to piny socketu nie dolegały dobrze do CPU. Kto by się spodziewał...

    1
  • #14 17 Kwi 2018 13:22
    vadamir
    Poziom 11  

    safbot1st napisał:
    vadamir napisał:
    ku mojemu zdziwieniu , gniazdo procesora mocowane na 3 śrubach było nie dokręcone, śruby odkręciły się w palcach.

    No to na koniec dnia ja Tobie życzę, aby to pozostało rozwiązaniem tematu.
    Już wspominałem, jak ważny jest dobry docisk ;)
    Wychodzi na to, że to piny socketu nie dolegały dobrze do CPU. Kto by się spodziewał...


    Niestety dziś rano znowu problem się pojawił... Nie chciał nawet odpalić w poziomie. musiałem znowu odginać obudowę.
    Nie wiem co mam jeszcze sprawdzić ;/

    0
  • Pomocny post
    #15 17 Kwi 2018 14:00
    safbot1st
    Poziom 43  

    Wspólnie z kolegą @PITERRR konsultowaliśmy temat i jeśli problem występuje, a na 100% nie ma styku płyty z blachą obudowy, to niestety trzeba zakładać, że przez odkształcenie płyty przerwały się jakieś ścieżki = płyta uszkodzona.
    Miałeś jeszcze podać jakie jest napięcie na obudowie.
    Dobrze byłoby sprawdzić płytę w pionie ale w innej obudowie, jakiejkolwiek.

    0
  • #16 18 Kwi 2018 11:26
    vadamir
    Poziom 11  

    safbot1st napisał:
    Wspólnie z kolegą @PITERRR konsultowaliśmy temat i jeśli problem występuje, a na 100% nie ma styku płyty z blachą obudowy, to niestety trzeba zakładać, że przez odkształcenie płyty przerwały się jakieś ścieżki = płyta uszkodzona.
    Miałeś jeszcze podać jakie jest napięcie na obudowie.
    Dobrze byłoby sprawdzić płytę w pionie ale w innej obudowie, jakiejkolwiek.


    Jedyne co byłem w stanie zrobić to pomiar napięć, na obudowie gdy wyłączona jest 0,00 gdy włączona 0,01 -0,02 . pomiar wykonywałem prawidłowo, gdyż na usb pokazało mi 5 V.

    Gdyby ścieżka była przerwana to komputer wcale by się nie uruchamiał, a ja gdy go zostawię na 10 min, to on sam zaskoczy i będzie działał.
    Mam opcje w biosie z uvp i ovp , wyłączę i sprawdzę czy problem się powtarza .

    EDIT: Nic się nie zmieniło.

    Dodano po 12 [godziny] 17 [minuty]:

    safbot1st napisał:

    No to na koniec dnia ja Tobie życzę, aby to pozostało rozwiązaniem tematu.
    Już wspominałem, jak ważny jest dobry docisk ;)
    Wychodzi na to, że to piny socketu nie dolegały dobrze do CPU. Kto by się spodziewał...


    Wygląda na to że problem już nie ma :) Dam jeszcze parę dni zanim zamknę temat. Sprawa wygląda tak , od wtorku komputer uruchamiał się się 9/10 razy, skoro się poprawiło a jedyną rzeczą jaką zrobiłem było dokręcenie gniazda postanowiłem dokręcić chłodzenie , dodałem mu kilka obrotów na śrubkach , plastikowe tulejki nieco się odkształciły, śrubki jak wcześniej były schowane o 1 mm w nakrętce teraz z niej wystają. Efekt , odginam mocno obudowę i nic , komputer włącza się bez najmniejszego problemu, testowałem z 10 razy i wszystko śmiga. Ciekaw jestem czy mają z tym związek tulejki, czy od temperatury lub po prostu od upływu czasu mogą się delikatnie deformować i w efekcie "luzować" chłodzenie zwiększając jego dystans od procesora powodując te dziwne restarty. Jeżeli to będzie faktyczną przyczyną , następny upgradem będzie chłodzenie wodne. Widocznie tak duże chłodzenie nie jest przewidziane do pracy w pionowym ułożeniu płyty głównej.

    Wszystkim dziękuje za poświęcony czas i za pomoc;)

    0
  • #17 21 Kwi 2018 13:50
    vadamir
    Poziom 11  

    Dokręcanie chłodzenia nie pomogło...
    Dodawałem też podkładki 1mm nad bolce , też nie pomogło, wręcz problem występował każdorazowo .

    Żeby uporać się z problemem uszkodzonej płyty która działa tylko po odchyleniu postanowiłem odkręcić górną środkową śrubkę mocowania płyty.
    Od 2 dni jest wykręcona i komputer działa, chciałem coś podłożyć by utrzymać stałe odkształcenie obudowy, ale to chyba nie chodzi o to. Jakie zadanie mają te styki wokół śruby , wygląda na to że to one powodują zwarcie i uniemożliwiają uruchomienie komputera.

    W środę robiłem generalne czyszczenie z wymianą wszystkich past termo-przewodzących pod każdym radiatorem.Moja płyta to chyba jakiś beznadziejny przypadek, narazie dziwne bo działa.
    Może zimne luty ? płyta ma swoje lata.

    - Komputer resetuje sie podczas uruchamiania

    0