Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer staje podczas uruchamiania na stronie startowej płyty głównej.

mm64mm 13 Apr 2018 20:36 303 3
  • #1
    mm64mm
    Level 9  
    Witam, mam problem ze swoim starym komputerem.

    Chodził bez problemów przez 7 lat. Rok temu wymieniłem go na nowy sprzęt i od tego czasu go nie używałem.

    Po roku chciałem znów go uruchomić i tutaj pojawił się problem. Otóż komputer włącza się tylko do momentu uruchomienia strony startowej płyty głównej Gigabyte ga-ep41-ud3l, czyli to takiego ekranu jak na poniższym zdjęciu:

    Komputer staje podczas uruchamiania na stronie startowej płyty głównej.



    Dalej nic się nie dzieje, zawiesza się na tym ekranie startowym. Nawet nie mogę wejść do BIOSU.

    Oto specyfikacja mojego komputera:

    - Płyta główna Gigabyte ga-ep41-ud3l
    - Procesor Intel Core 2 Duo 3,06 GHz BOX E760 3M LGA-775
    - Karta graficzna NVIDIA Gigabyte GTS250 1GB DDR3 PX 256BIT
    - Pamięć RAM 2x Kingston DDR2 4GB DUAL (PC800)
    - Zasilacz MODECOM FEEL 500W 120mm.

    Oto co już robiłem:

    - wyczyściłem, wydmuchałem cały komputer z brudu i kurzu
    - sprawdziłem wszystkie wtyczki pomiędzy elementami komputera
    - zamieniałem pamięć RAM między slotami, próbowałem również odpalić na każdej kostce z osobna, oraz bez pamięci RAM
    - zmieniałem kabel zasilający
    - zasilacz raczej powinien być sprawny, bo wszystkie wiatraczki działają, każdy z elementów się uruchamia, diody od zasilania faz świecą się wszystkie cztery od zielonej do czerwonej
    - kondensatory nie mają wybrzuszeń
    - nie widać żadnego upalonego elementu, ani zwarcia
    - dostałem się do procesora, wszystko jest ok, pasta przydałaby się do wymiany, ale to chyba tylko by przegrzewało procesor, a nie blokowało komputer przy samym uruchomieniu
    - odłączyłem dysk twardy, oraz wszystkie napędy
    - resetowałem BIOS zwierając nóżki i wyciągając baterię

    Nie mam już pomysłu nawet na zlokalizowanie co jest przyczyną, więc proszę o jakąś podpowiedź, pomoc.
  • #2
    kokapetyl
    Level 43  
    mm64mm wrote:
    Nawet nie mogę wejść do BIOSU.

    Nawet przy klawiaturze PS2 ?
    mm64mm wrote:
    Zasilacz MODECOM FEEL 500W 120mm.

    Warto sprawdzić na innym 100% sprawnym.
  • #3
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    odłączyłem dysk twardy, oraz wszystkie napędy

    Przy takim ustawieniu +(*odłączone wszystko po USB/ nawet klawiatura oraz AKU ) płyta powinna wejśc w BIOS
    *jak zrobiłeś Reset CMOS i odłącz. bateryjkę

    Rok czasu nieużywania i składowania ( gdzie?) może zdziałac cuda w "krzemie"!?
  • #4
    mm64mm
    Level 9  
    kokapetyl wrote:
    mm64mm wrote:
    Nawet nie mogę wejść do BIOSU.

    Nawet przy klawiaturze PS2 ?
    mm64mm wrote:
    Zasilacz MODECOM FEEL 500W 120mm.

    Warto sprawdzić na innym 100% sprawnym.


    W tej chwili nie dysponuje innym zasilaczem, a do BIOSU nie mogę wejść nawet na klawiaturze PS2.


    lisek wrote:
    Quote:
    odłączyłem dysk twardy, oraz wszystkie napędy

    Przy takim ustawieniu +(*odłączone wszystko po USB/ nawet klawiatura oraz AKU ) płyta powinna wejśc w BIOS
    *jak zrobiłeś Reset CMOS i odłącz. bateryjkę

    Rok czasu nieużywania i składowania ( gdzie?) może zdziałac cuda w "krzemie"!?


    Przy wszystkim odłączonym dalej zawiesza się na tym ekranie startowym. Nawet po resecie CMOS i wyjęciu baterii na prawie godzinę czasu.

    Rok czasu był nieużywany, ale stał u mnie w pokoju przy innym biurku, sprzątałem przy nim i czasami go w środku odkurzałem, bo wiedziałem, że będzie mi jeszcze potrzebny.