Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

iveco 45-10 pali tylko na samostart

salwador 19 Sie 2005 22:00 5057 4
  • #1 19 Sie 2005 22:00
    salwador
    Poziom 16  

    moje iveco nawet jak jest ciepło nie chce odpalić więc po obszukaniu za usterką stwierdziłem że jest uszkodzony cały układ grzania świecy płomieniowej nawet nie zaświecała sie kontrolka grzania wymieniłem wszystkie kable na nowe (były spalone i pozwierane)wymienilem zawór otwierający paliwo do świecy (miał urwany przewód przy samej d....)
    samą świece i oczywiście od tych zwarć był uszkodzony sterownik też wymieniłem go na nowy i wszystko jest ok kontrolka świecy zaświeca się po chwili gaśnie ale nie pali nawet jak długo kręce zaczęłem więc mierzyć i sprawdzać dalej znalazłem to że po włączeniu zapłonu na świece i na zawór nie przychodzi napięcie ale to nie jest żaden problem bo układ zasilania świecy i zaworu ma zadziałać w niskiej temperaturze i w lato on nie działa tylko kontrolka zaświeca sie dla pokazania sprawności układu dalsze moje zaobserwowane ciekawostki to to że analogicznie aby stworzyć niską temperatute w lato podłączyłem rezystor 1.5kΩ szeregowo z czujnikiem temperatury wody i eureka układ zadziałał zagrzał świece otwożył zawór paliwo poszło (miałem niezakręcony przewód paliwowy na świecy i wszystko sie oblało ropą) no i kręce i nic nie pali nawet jak długo kręce NO I NAWIĄZUJE SIE PYTANIE CO SPRAWDZIĆ LUB NAWET ZMIENIĆ BO PO ZAPODANIU SAMOSTARTU AUTO PALI JAK TA LALA A JAK SIE NAGRZEJE TO PALI ALE CIĘŻKO

    0 4
  • #2 19 Sie 2005 22:27
    SP7SEC
    Poziom 26  

    najprawdopodobniej problem tkwi w dawce szczątkowej pompy wtryskowej lub znacznym zurzyciu sekcji tłoczących ciepły musi zapalić bez grzania

    0
  • #3 19 Sie 2005 22:43
    salwador
    Poziom 16  

    no to czyli chyba z elektryką będzie wszystko ok a samochodem muszą zająć się dalej mechanicy dzięki za sugestie

    0
  • #4 19 Gru 2008 21:21
    kemez
    Poziom 1  

    proponuje sprawdzic czy wtryski nie puszczaja na przelewach bo taki miałem przypadek

    0
  • #5 19 Gru 2008 21:23
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto