Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Espace 3 - Centralny zamek działa oprócz drzwi kierowcy - jak sprawdzić

farmazon3000 15 Apr 2018 12:00 3072 2
NDN
    farmazon3000
    Level 15  
    Próbuję zdiagnozować dlaczego centralny zamek działa - zamyka wszystko co jest do zamknięcia oprócz drzwi kierowcy.

Więc rozebrałem drzwi, dokopałem się do kostki która dochodzi do zamka w tych drzwiach i w sumie to nie wiem jaki powinien być poprawny objaw przy naciśnięciu przycisku centralnego zamka (pozostałe zamki w innych drzwiach robią głośne cyk a tutaj nie ma nawet najmniejszego ruchu). Czy można to zmierzyć zwykłym multimetrem? Albo jakoś inaczej? (domyślam się że tam się pojawia króciutki impuls, pewnie kolo 12V i dlatego multimetrem się nie będzie dało)

(zepsuło się także zamykanie z przekręcenia kluczyka w zamku ty samych drzwi, wyjąłem wkładkę i rygielek który ma otworzyć drzwi jest połamany -> z tego wnioskuję że ktoś chyba próbował na chama kluczykiem otwierać drzwi przy zepsutym centralnym zamku który się może zablokował i połamał ten rygielek)
  • NDN
  • Helpful post
    Jamrug
    Level 16  
    Takie pomiary to rób zawsze żarówką.
    farmazon3000
    Level 15  
    Dzięki, pomysł z żarówką naprawdę dobry. Nie musiałem jednak nawet tego robić bo: rozebrałem drzwi pasażera i dla porówniania wpiąłem się tam z miernikiem i sprawdziłem co ona tam pokazuje (czyli na "dobrze działającym złączu centralnego zamka") - pokazywał wyraźny skok koło 12VDC.

Więc poszukałem i kabel od drzwi kierowcy do centralnego zamka był ułąmany przy zawiasie (tam gdzie się można było tego spodziewać). Zlutowałem i działa.