Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daf LF 55 z 2014 problem z odpalaniem

Nowalski86 15 Kwi 2018 20:45 168 9
  • #1 15 Kwi 2018 20:45
    Nowalski86
    Poziom 3  

    Witam. Mam problem z Dafem. Nie chce odpalać. Znaczy raz na jakiś czas nie chce. Przekręcam kluczykiem i nic, tylko tyka a reakcji brak. Przewód od stacyjki wymieniony i zakute nowe oczko. Cewka ok. Na krótko odpala. Jak nie chce odpalić, to mogę kluczykiem próbować z 100 razy i nic. Ale jak postoi z 15 min to odpali. Czekam na odpowiedzi z pomocą, pozdrawiam.
    Dodam, że świeci się błąd od ad Blue (żółta chmurka).

    0 9
  • #2 15 Kwi 2018 21:45
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks

    wygląda mi to na usterkę czujnika (właściwie to wyłącznika) luzu w skrzyni biegów. Jak nie chce odpalić, to zmień na sucho parę razy biegi - np. 1 - N - 2 i z powrotem 2-N-1 i wówczas spróbuj.

    0
  • #3 16 Kwi 2018 14:41
    Nowalski86
    Poziom 3  

    Raczej to nie pomaga bo zauważyłem że jak zgasze silnik i poczekam z 15 min to odpale znaczy na ciepłym silniku nie chce odpalac tylko jak silnik wystygnie

    Dodano po 14 [minuty]:

    Albo jak zaklucze auto na 10 min i wtedy odpale. Albo jak zaklucze albo jak spadnie temperatura. Muszę obserwować

    0
  • #4 16 Kwi 2018 14:43
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks

    Objasnij co masz na mysli piszac: Nie odpala:
    Nie kreci wogóle rozrusznikiem,
    Czy
    Kreci, ale silnik nie chce "zaskoczyc"?

    0
  • #5 16 Kwi 2018 19:45
    Nowalski86
    Poziom 3  

    Nie kręci w tym sensie ze rozrusznik nie kręci nie ma reakcji rozrusznika tylko robi

    0
  • #6 16 Kwi 2018 20:29
    Kaszpirowski2
    Poziom 7  

    Jeśli rozrusznik słychać że stuka to problem w rozruszniku cewka uwalona albo nie może wypchnąć bendixa.

    0
  • #7 16 Kwi 2018 20:33
    szy18
    Poziom 12  

    tez mialem taki problem w swoim LFie,
    sprawdz czy masz mase na przekazniku od rozrusznika. tak jak krisbrumm pisal pewnie jest problem z czujnikiem luzu. u mnie byla uwalona wiazka od czujnika.

    0
  • #8 17 Kwi 2018 22:51
    Nowalski86
    Poziom 3  

    Sprawdzę tą wiazke od czujnika w piątek jak dojadę na bazę oraz ta mase na przekaznikuv i dam cały rozrusznik do sprawdzenia razem z cefka. Mój znajomy twierdzi ze to może być coś w stacyjce albo imobilajzer bo jak zgasze i wyjme kluczyk na parę minut to zapale. Ale najpierw sprawdzę to co Panowie napisaliście. W weekend napiszę czy pomogło czy nadal nie

    Dodano po 1 [minuty]:

    Sprawdzę tą wiazke od czujnika w piątek jak dojadę na bazę oraz ta mase na przekaznikuv i dam cały rozrusznik do sprawdzenia razem z cefka. Mój znajomy twierdzi ze to może być coś w stacyjce albo imobilajzer bo jak zgasze i wyjme kluczyk na parę minut to zapale. Ale najpierw sprawdzę to co Panowie napisaliście. W weekend napiszę czy pomogło czy nadal nie

    0
  • #10 19 Kwi 2018 07:44
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel

    Witam
    Sprawdź czy "pestka" od Immobilisera nie "lata" wewnątrz kluczyka!

    0