Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

szumy unitra elizabeth

CrMo 20 Sie 2005 00:37 3138 10
  • #1 20 Sie 2005 00:37
    CrMo
    Poziom 17  

    wiec jest szczesliwym posiadaczem amplitunerauniitry elizabeth... wziałemm go od ojca a jemu dałem swój stary wzmacniacz philipsa... ale do rzeczy... postanowiłem troche przerobić to radio (odnowić ogólnie) wiec wymienilem wszytkie elektrolity na filtrze zasilacza, jeden elektrolit na przedwzmacniaczu i wszytkie elektrolityu na wzmacniaczu i końcówce mocy - wszytko super grało i pozbyłem sie przedewszytki denerwującego buczenia prawego głośnika.. . i potem zaprałem się z renowacje złącz na nowsze a nei takie z przed 25 lat :/ wiec zamontowałem z tyłu normalne gniazda 220 (takie jak w zasilaczu komputerowym) , i zamiast starych wejśc audio zamontowałem chniche... wszytko dizłą (odziwo bo jestem raczej początkujacym elektronikiem) ale teraz słychac jakieś dziwne buczenie w głosnikach (nawet jesli ustawi się balans np na prawo to szum i buczenie słychac w lewym głosniku i odwrotnie...). buczenie jest dośc uciązliwe.. a ja jestem zbytnim miłosnikie czystego dzwieku zeby tego nei naprawić... Z GÓRY DZIEKI ZA POMOC

    0 10
  • Sklep HeluKabel
  • #2 20 Sie 2005 00:49
    olaf x
    Poziom 30  

    wyglada na przydzwiek sieciowy, sprawdz polaczenia mas gniazd wejsciowych po zmianie na cinch.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 20 Sie 2005 00:54
    aleksdm
    Poziom 13  

    CrMo napisał:
    wiec jest szczesliwym posiadaczem amplitunerauniitry elizabeth...

    ale teraz słychac jakieś dziwne buczenie w głosnikach (nawet jesli ustawi się balans np na prawo to szum i buczenie słychac w lewym głosniku i odwrotnie...). buczenie jest dośc uciązliwe.. a ja jestem zbytnim miłosnikie czystego dzwieku zeby tego nei naprawić... Z GÓRY DZIEKI ZA POMOC


    1. Może to nie jest takie ważne, ale były dwie wersje tego radia
    Elizabeth oraz Elizabeth Hi-Fi (przypuszczam, że masz tą wersję Hi-Fi ?)

    2. Sam zauważyłeś, że zjawisko to zaczęło się od momentu zmiany gniazd wejściowych.
    Nie napisałeś, czy dotyczy to wszystkich wejść, czy tylko jednego ?
    Buczenie najczęściej występuje kiedy coś jest źle połączone w "masach".
    Czasem pomaga umasienie w innym punkcie.
    Jednak jeśli to się dzieje na wszystkich wejściach, to może wadliwy kondensator wlutowałeś w przedwzmacniaczu ?
    Napisz więcej o objawach .....
    pzdr
    Alek

    0
  • #4 20 Sie 2005 01:13
    CrMo
    Poziom 17  

    mam elizabeth hi-fi. no wiem w sumei po zmianie na chcche to sie stało... ale moze to to ze teraz ground od dzwieku chodzącego ejst an obudowie? wczesnei w sarych wejsciach dzwiek był na styckach nei dotykających obudowy... dziwne...
    dotyczy to wszytkich wejsc (wszytkie(czyli dwa) przerobilem - wejscie z namalowanyą "taśmą" i wejscie z takim smiesznym znaczkiem w kształcie "Q" z ogonkie m droga strone)

    Dodano po 57 [sekundy]:

    bo te chccze sa teki głupie ze bezposrednio sa przykrecxane groundem do obudowy która jest metalowa i jest minusem całego układu (proste)

    0
  • #5 20 Sie 2005 01:21
    aleksdm
    Poziom 13  

    CrMo napisał:
    dotyczy to wszytkich wejsc (wszytkie(czyli dwa) przerobilem - wejscie z namalowanyą "taśmą" i wejscie z takim smiesznym znaczkiem w kształcie "Q" z ogonkie m droga strone)

    Dodano po 57 [sekundy]:

    bo te chccze sa teki głupie ze bezposrednio sa przykrecxane groundem do obudowy która jest metalowa i jest minusem całego układu (proste)


    W urządzeniach audio często jest tak, że masa każdego stopnia jest oddzielona od pozostałych. U Ciebie pewnie właśnie o to chodzi.
    Elizabeth Hi-Fi to taka dziwna prototypowa konstrukcja (to chyba pierwsze polskie radio z końcówką mocy na scalakach).
    Będziesz musiał chyba zamontować wejścia na płytce izolacyjnej i dopiero taką płytkę przykręcić do obudowy.
    Żeby się o tym przekonać - odlutuj przewody od tych gniazdek które zmieniłeś. Jeśli ustanie buczenie, to jesteś w domu.
    pzdr
    Alek
    PS
    Daj znać o efektach !

    0
  • #6 20 Sie 2005 01:48
    CrMo
    Poziom 17  

    dzięki! sprubuje tak zrobić :D.... glupie radio jak moze być odzielony minus od chiczy :/ srubuje to moze zrobić na bakielicie (mam troche w domu :/)
    ale teraz to tak ładnie wygląda :/ i jeszce zrobiłem to tak pieknie... zrobiłem w sumei dwa wejscia audio i jedno wyjscie audio i wyjscie na woofer... ale narazie nei iwem ak zrobić bezposredni filtr dolnoprzepustowy do tego wyjścia...

    Dodano po 2 [minuty]:

    szum jeszce da sie jakoś wytzymac (wystarczy lekko skrecic soprany) ale buczenia nijak sie da wylączyć :/
    aha jak sie da gdzies tak na ponad 3/4 głośności to wtesy słychac taki dziwne (jeszcze moznaiejsze buczenie

    0
  • #8 20 Sie 2005 14:43
    CrMo
    Poziom 17  

    ale przecierz teraz nei bede kupowal innych... te sa takie ladne i pozłacena zapłaciłem 80 groszy za jeden a kupiłem 7... czyli 5,60,- !

    Dodano po 25 [minuty]:

    ups chyba powsta ł wiekszy problem od szumów :/ no bo nie mam casu dzić na odlutowanie tego wiec słucham normalnie z tymi szumami bo jak sie a głośniej muzyka to szum juz zanika ale do rzeczy... słuchając muzyki cay czas jest normalny dzwiek podawany ze zródla dzwieku (jakim jest komputer) ale czasami słychac takie bzyczenie (które całkowicie zagłusza muzyke!) bzyczenie trwa nie dłuzej nić 1 sec i gdzies tak w czestotliwości 1 raz na jakies 3-4 sec :/ co to moze być?

    Dodano po 1 [minuty]:

    mam nadzieje z wzmaki sie ni pierdolą już... wczoraj wymieniem im po 25 latach paste przewodząca i zamontowałem z tyłu pożądny radiator :/

    Dodano po 12 [minuty]:

    ufff... problem bzyczenia chyab jest zarzegnany.. ponieważ podlaczyłem bezpostrednio słuchawki do kuputera aodlaczyłem elizabetke.. i bzyczy dalej... czyzby sund blaster sie pieprzyl? :/

    0
  • #9 20 Sie 2005 17:13
    UseRSppC
    Poziom 12  

    Hm.. A jaki to sound blaster? Może po prostu Ci się gniazdo trochę "wytarło"? jak tak, to musisz wyjąć kartę i próbować dogiąć tą blaszkę do jest w środku. Chyba, że to sound blaster 128 PCI. Wtedy zmień sterowniki :P.

    0
  • #10 20 Sie 2005 19:20
    CrMo
    Poziom 17  

    no dobra ale to się samo robi tak... ja niczym nie ruszam w sound blasterze a to sie samo tak robi,.. zresetowałem kompa i juz sie ni robi... forget about it (soud blaster) :D zaraz zabiore s ie za odlutowanie tych chichy... wpadłem an pomysł zeby odizolowac ewentualnie to nie płytką cała iolacyjna ale po prostu rozwiercić minimalnie wieksze dziury i dac tuleje izolujące... dobre nie? gdzie mozna kupić takie tuleje? da sie je normalnei w elektronicznym kupic?

    0
  • #11 16 Gru 2005 15:16
    gilu12
    Poziom 2  

    Witam, ja podlaczam sie do tego tematu, gdyz w mojej ezlizabecie rowniez slychac denerwujace buczenie. Z tym ze slyszalne jest przez caly czas, nie wazne czy podlaczone jest jakies zrodlo dzwieku czy nie, nie wazne w ktorym gniezdzie, rowniez gdy przelacze na radio. Glosnosc tego buczenia jest stala ale bardoz denerwujaca :) Przy Cichym sluchaniu czegokolwiek praktycznie nie do zniesienia. Przy zmianie balnasu na jeden glosniak buczenie slychac w obu.. Co moglbym sprawdzic/wymienic?

    Pozdrawiam

    0