Czasomierz dla klejarki pistoletowej Bosch PKP 18 E.

Po kolejnej awarii pistoletu do klejenia na gorąco, kupiłem klejarkę firmy Bosch. Klejarka ta, wymaga siedmiominutowego wstępnego rozgrzania, aby umożliwiała właściwe klejenie.
Postanowiłem zatem zrobić zegar odmierzający wymagany czas. Potem nasunęła mi się myśl, skoro odmierzy zadany na rozgrzanie czas, niechże odmierzy czas do automatycznego wyłączenia grzałki pistoletu.
Po zastanowieniu zrezygnowałem z ręcznego ustawiania czasów na korzyść nastaw stałych zapisanych w mikroprocesorze.
Ten drugi czas t.j. czas do automatycznego wyłączenia grzałki, w zamyśle ma pełnić również rolę "zaworu" bezpieczeństwa, gdyby urządzenie pozostawione było bez kontroli i nadzoru. Ponadto ogranicza zużycie energii elektrycznej. Gdyby jednak była potrzebna ciągła praca klejarki, przewidziałem przedłużenie
podstawowego czasu o następną dawkę czasową.

Lewa część to odrębne urządzenie. Gniazdko na zdjęciu po prawej stronie to gniazdo klejarki.

Zegar zrobiłem w oparciu o mikroprocesor ATtiny 2313, a program napisałem w Bascom_ie.

Do wyświetlania czasu wykorzystałem wyświetlacz LED o wspólnej katodzie. Zasilaczem napięcia stałego jest 5 V ładowarka dla telefonu komórkowego.
Element wykonawczy stanowi moduł przekaźnika o prądzie 10 A i 5 V stałym napięciu cewki. Do przedłużenia czasu pracy służy przycisk, a do dźwiękowej sygnalizacji wyłączenia grzałki buczek. Napięcie ~230 V poprzez przekaźnik
zasila gniazdo pistoletu. Prądy obwodów wejściowych ~230 V ograniczone zostały bezpiecznikami. Napięcie z wtyczki ~230 V przekazywane jest do dwóch obwodów zegara. Pierwszy obwód to moduł przekaźnika i gniazdo pistoletu, a drugi obwód to
zasilacz dla ładowarki. Napięcie 5 V DC z ładowarki, diodę prostowniczą i kondensatory, zasila mikroprocesor, moduł przekaźnika i buzerek. Mikroprocesor steruje modułem przekaźnika poprzez tranzystor BC 557 zwierający wejście
modułu do masy oraz buzerkiem poprzez zasilający buzerek tranzystor BC 557. Mikroprocesor steruje także tranzystorem BC 337, a ten wyświetlaczem LED. W elektronice zegara umieściłem żółtą diodę LED. Zadaniem diody jest sygnalizacja optyczna rozpoczęcia procesu grzania, sygnalizacja wpisywania następnej dawki czasowej i dodatkowo obecności 5 V stałego napięcia zasilania.
Opis.
Po włączeniu napięcia ~230 V na wyświetlaczu zegara pojawia się migająca cyfra 7, oznaczająca początek procesu nagrzewania. Potem zapala się migająca cyfra 6, następnie migająca cyfra 5 i tak dalej, aż do cyfry 1.

Zegar odmierza czas licząc w tył.
Każda cyfra oznacza minutowy przedział czasowy. W czasie wyświetlania cyfr, żółta dioda LED miga naprzemiennie z cyfrą. Miga cyfra, dioda nie świeci i odwrotnie.
Po minucie od włączenia się cyfry 1, obok tej cyfry, pojawi się pulsująca kropka w odstępach jednosekundowych (sekunda świeci, sekunda nie świeci), a żółta dioda LED przestaje migać i zaczyna świecić światłem ciągłym.

W tym momencie rozpoczyna się odliczanie czasu pracy. Cyfry z migającą kropką odliczane są do 9, potem wyświetlona zostaje litera C z migającą kropką, oznaczająca liczbę 10. Podczas odliczania przedziału czasu pracy, na przemian z cyfrą lub literą C, wyświetlana będzie litera L. Litera L, a później litery H oraz E oznaczają dziesięciominutowy zakres czasowy. Litera L stanowi pierwszą dziesiątkę, litera H drugą dziesiątkę, litera E trzecią i zarazem ostatnią dziesiątkę.

Cały 30 minutowy cykl zamyka przesuwająca się kreska po obwodzie 0 (zera) i włącza się buczek na 5 sekund. Kreska oznacza koniec całego procesu.

Podczas czasu rozgrzewania, potem pracy, przekaźnik jest włączony i w gniazdku klejarki występuje napięcie ~230 V. Po zakończonym cyklu przekaźnik zostaje wyłączony i napięcie ~230 V w gniazdku zanika.
Do czasu pracy (30 min.) nie wliczany jest czas wstępnego rozgrzewania. Litery L, H, E ułatwiają odczyt minut pracy zegara. Litera H wyświetlana na przemian z np. cyfrą 2 i migającą kropką oznacza, że upłynęło 12 minut z czasu pracy. Litera E z literą C oznacza, że kończy się ostatnie 10 minut z 30 dostępnych.
Wcześniejsze wyłączenie zegara nastąpi tylko, gdy wyłączone zostanie napięcie zasilające ~230 V.
Przedłużenie czasu pracy o kolejne minuty nastąpi po naciśnięciu i zwolnieniu przycisku. Do wyboru mam 10, 20 lub 30 minut. Naciśnięcie i przytrzymanie przycisku skutkuje wyświetlaniem co dwie sekundy, cyfr od 1 do 3. Cyfry te, to odpowiednio: 1 - 10 min, 2 - 20 minut, 3 - 30 minut. Żółta dioda LED zaczyna pulsować. Zwolnienie przycisku na wybranej cyfrze spowoduje włączenie
buczka na chwilę, zaświecenie żółtej diody i przejście zegara do odmierzania wybranego czasu. Na wyświetlaczu wyświetlony zostaje wybrany zakres, np. L z naprzemiennie wyświetlaną cyfrą i migającą kropką. Wybrany czas to 30 minut.
Zegar liczy od jedynki w górę. Cykl odliczania przedstawiłem powyżej. Tak postępować można wielokrotnie.
Wadą zegara jest to, że nie pokazuje czasu od momentu wyłączenia grzałki.
Brak jest danych producenta, po jakim czasie grzałka stygnie do temperatury, która jeszcze gwarantuje dobre klejenie.
W przypadku dłuższej przerwy przy włączonym zegarze, dla pewności, załączam czasomierz na 10 minut i po tym czasie ponownie wybieram potrzebny dodatkowy zakres, przystępując do klejenia.
Występuje napięcie niebezpieczne dla zdrowia i życia!
Ewentualne prace należy wykonywać z należytą uwagą lub pod nadzorem osoby z doświadczeniem!
Wykaz elementów:
Nazwa elementu Ilość Cena za sztukę
1. Włącznik sieciowy 230V AC / 6A 1 szt. 2,60 zł.
2. Ładowarka dla telefonu komórkowego 1 szt. 8,66 zł.
3. Gniazdo 230V AC / 16A 1 szt. 5,00 zł.
4. Bezpiecznik 32 mA 1 szt. 2,00 zł
5. Bezpiecznik 1,5 A 1 szt. 2,00 zł.
6. Moduł przekaźnika 1 szt. 5,80 zł.
7. Mikroprocesor ATtiny 2313 1 szt. 5,40 zł.
8. Rezonator kwarcowy 4MHz 1 szt. 1,60 zł.
9. Tranzystor BC557 2 szt. 0,20 zł.
10.Tranzystor BC337 1 szt. 0,40 zł.
11.Wyświetlacz z maskowaniem wspólna katoda 1 szt. 3,00 zł.
12.Dioda LED-żółta 1 szt. 1,00 zł.
13.Dioda prostownicza 1N4007 1 szt. 0,10 zł.
14.Rezystor 3k3 0,25W 6 szt. 0,05 zł.
15.Rezystor 220R 0,25W 1 szt. 0,05 zł
16.Rezystor 100R 0,25W 8 szt. 0,05 zł.
17. Kondensator elektrolityczny 220uF/16V 1 szt. 0,50 zł.
18. Kondensator ceramicztny 100nF/50V 1 szt. 1,00 zł.
19. Kondensator ceramiczny 22pF/50V 2 szt. 0,10 zł.
20.Taśma AWG28 20cm. 3,60 zł.
21.Przycisk 1 szt. 0,30 zł.
22.Płytka uniwersalna 1 szt. 3,00 zł.
23.Gniazdo bezpiecznika 2 szt. 1,60 zł.
24.Piezo 5V z generatorem 1 szt. 1,00 zł.
25.Kabel zasilający z wtyczką ~230V / 2,5A 1 szt. 3,00 zł.
26.Obudowa 1 szt. 7,50 zł.
Uwagi:
1. Rezonator kwarcowy i kondensatory ceramiczne 22pF można pominąć przy zastosowaniu oscylatora wew. RC mikroprocesora.
2. Ceny orientacyjne.
A oto fragment kodu.
Code: vbnet
Cool? Ranking DIY