Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompletny system do sterowania CNC [DOS]

17 Apr 2018 16:13 17562 86
Automation24
  • About Author
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
  • Automation24
    gumisie
    Level 43  
    goreckidiy wrote:
    Dzielę się nim z dobrej woli, bo mam świadomość że nie każdy potrafi obsługiwać DOSa.
    I to może być problem., poza tym:
    SUPER :spoko:
    Szkoda że nie ma możliwości oceniać punktowo Twojego postu, już bym "klikał": jako pomocny.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    vindevil
    Level 27  
    Ja napewno skorzystam i dam znać. To może byc dobry pomysł, gdyz do dziś serwery na dosie dzialaja bez żadnego problemu.
    Pittt
    Level 32  
    sorki za offtopa, ale co to i gdzie serwery na dosie ?
    całe życie mi wmawiano że serwe=linux ;)
    Anonymous
    Level 1  
  • Automation24
    vindevil
    Level 27  
    Pittt wrote:
    sorki za offtopa, ale co to i gdzie serwery na dosie ?
    całe życie mi wmawiano że serwe=linux ;)

Stacje robocze i serwery na dosie 3 lub 4 , zamontowane w 1994!?!
    Działają po dziś dzień . były próby zastąpienia ich nowszymi rozwiązaniami , ale nic z tego nie wyszło.
    tos18
    Level 41  
    Cieszę się że są jeszcze ludzie którzy umieją docenić dosa.
    W sterowaniu sprawdza się lepiej niż wszystkie windy razem wzięte.
    gumisie
    Level 43  
    tos18 wrote:
    Cieszę się że są jeszcze ludzie którzy umieją docenić dosa.
    Jak tu się nie cieszyć. Noce spędzone przy klawiaturze, tysiące klikań, znajomość komend.
    Łezka w oku się kręci. To nie to co obecnie.
    Pozdrawiam
    gumisie
    Level 43  
    tos18 wrote:
    Komputery były starsze wolniejsze a programy działały szybciej
    Potwierdzam.
    Do dziś, posiadam sprawny: 486DX. (286, również).
    Stare, dobre czasy.
    Anonymous
    Anonymous  
    gumisie
    Level 43  
    ElectroTom wrote:
    Dlaczego nie można oceniać postów ?
    Można, #1 lub #3. "Klikamy": Pomocny post +
    Pozdrawiam
    GanzConrad
    Level 25  
    goreckidiy wrote:
    Dziś dokonałem pomiaru, i częstotliwość graniczna mojego portu przy systemie DOS to niecałe 24kHz

nie wiem czy jest sens bić rekordy, skoro prędkość posuwu załatwia Ci skok gwintu śruby, a przy Linuxie da się uzyskać jakieś dziesiątki kHz.
    LinuxCNC wykonuje Latencytest:
    http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Latency-Test
    po którym deklarujesz maksymalny jitter. Sprawdź go koniecznie, bo na pewno będzie trudno dorównać mu możliwościami. Poza tym jest on na tyle popularny, że sporo oprogramowania CAM uwzględnia dedykowany postprocesor (ja korzystam z Fusion 360).
    Anonymous
    Anonymous  
    gumisie
    Level 43  
    GanzConrad wrote:
    nie wiem czy jest sens bić rekordy, skoro prędkość posuwu załatwia Ci skok gwintu śruby, a przy Linuxie da się uzyskać jakieś dziesiątki kHz.
    LinuxCNC wykonuje Latencytest:
    Faktycznie, Masz poniekąd rację, lecz w tym artykule, mowa jest o systemie DOS.
    I zamiast krytykować, napisz Własny artykuł dotyczący programu opartego na Linux_sie a przede wszystkim zadbaj o pisownię (tego wymaga regulamin elektrody).
    Pozdrawiam
    GanzConrad
    Level 25  
    gumisie wrote:
    zadbaj o pisownię

gumisie wrote:
    Faktycznie, Masz

Argumenty merytoryczne się skończyły, wiedza również, więc czas przeskoczyć na czepialstwo gramatyczne. To nie ja piszę z dużej litery po przecinku.
    Nie krytykuję, doceniam pracę kolegi, po prostu staram się zrozumieć cel projektu.
    goreckidiy wrote:
    czy możesz zmierzyć tą częstotliwość ?

W konfiguracji mam 44.8kHz przy maksymalnej prędkości, a jest dość wolna bo tylko 35mm/s (2.1m/min). Dotychczas nie przekraczałem 1000mm/min, więc maksymalnie osiągałem około połowę (wartości z konfiguracji, nie mierzyłem oscyloskopem). Niestety śruba metryczna bardzo redukuje prędkości posuwu, ale za to można testować port LPT ;-).
    @goreckidiy nie zrozum mnie źle, jestem pełen podziwu dla takich projektów, również byłem bardzo entuzjastycznie nastawiony do wysiłków Drzaśka na tym polu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289207.html
    Niestety problem tego typu projektów jest prozaiczny: bardzo szybko doskwierają ograniczenia.
    Już w drugim elemencie jaki wyfrezowałem w życiu, potrzebowałem dwóch różnych strategii. Głupia dziura w sklejce wymagała Bore+Contour, to samo z obwarzankiem:
    https://www.cnc.info.pl/autodesk-fusion-360-kacik-porad-t73702-110.html#p627500
    https://www.cnc.info.pl/autodesk-fusion-360-kacik-porad-t73702-140.html#p640599

Tak czy inaczej będę kibicował. Ile czasu zajmuje skonfigurowanie frezarki? (silniki, osie, krańcówki+ bazowe)
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    lukaszd82
    Level 30  
    Czy jest możliwość zapisania ustawień cnc do jakiegoś pliku, a później zaczytanie gotowej konfiguracji? Aby tylko zrobić niezbędne minimum?
    Program jest ograniczony tylko do LPT? Niestety takowym już nie dysponuję i jedyne testy robię przez USB co jest problemem...
    Czy ktoś testował karty do laptopów ExpressCard z LPT i może polecić coś sprawdzonego?
    Anonymous
    Anonymous  
    koczis_ws
    Level 27  
    GanzConrad wrote:
    ...
    W konfiguracji mam 44.8kHz przy maksymalnej prędkości, a jest dość wolna bo tylko 35mm/s (2.1m/min). Dotychczas nie przekraczałem 1000mm/min, więc maksymalnie osiągałem około połowę (wartości z konfiguracji, nie mierzyłem oscyloskopem). Niestety śruba metryczna bardzo redukuje prędkości posuwu, ale za to można testować port LPT ;-)....

Coś mi tu nie pasuje.
    Częstotliwość LPT to jedno, a szybkość posuwu to drugie, zależy od skoku śruby i ilości kroków na obrót silnika. Ale niezależnie od tego jeśli przyjmiemy skok jednostkowy 0.01 mm to przy 24 kHz powinna być prędkość 240 mm/s.
    Jeśli się mylę to mnie poprawcie :D
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous