Panowie, właśnie żona zadzwoniła i mówi, że auto coś wariuje.
Auto odpaliło, włączyły się zagary, a na nich tylko info o światłach oraz czerwona ikonka z drzwiami i kluczem, a obok wykrzyknik.
Samochód pipczy przez cały czas
Można jechać czy nie można? Co może sugerować usterka ?
czerwona ikonka z drzwiami i kluczem, a obok wykrzyknik
Może zaznacz która ikonka świeci ?
Automatyczne blokowanie
zamków
Lampka świeci w kolorze
bursztynowym.
Usterka automatycznego układu
blokowania.
Tylne drzwi prawdopodobnie nie są
zabezpieczone przed otwarciem.
str. 104
W instrukcji piszą wyłącznie o święcenie. U mnie świeci i do tego cały czas z wysoką częstotliwością dzwoni głośny dźwięk.
Blokady w drzwiach sprawdzone.
Na włączonej blokadzie rodzicielskiej nie dzwoni ale ikona dalej świeci, mimo że drzwi od środka nie da się otworzyć.
Na wyłączone blokadzie dzwoni i świeci
Cześć,
Od dziś mam ten sam problem i jeszcze nie udało mi się ustalić przyczyny Może dodam, że przed wystąpieniem problemu, w trakcie jazdy (zatrzymywania się np na światłach) centralny zamek świrował - otwierał i zamykał aż do chwili gdy znowu ruszyłem.
Anelus80 czy udało Ci się rozwiązać problem? Dzisiaj mamy to samo od rana...
Dodano po 38 [sekundy]:
angelus80 wrote:
Cześć,
Od dziś mam ten sam problem i jeszcze nie udało mi się ustalić przyczyny Może dodam, że przed wystąpieniem problemu, w trakcie jazdy (zatrzymywania się np na światłach) centralny zamek świrował - otwierał i zamykał aż do chwili gdy znowu ruszyłem.
Czy wiesz co to było ? Mam dzisiaj to samo od rana...
Uwalony centralny zamek. W moim przypadku prawy tył i klapa. Wymiana rozwiązuje problem. Jeśli ma ktoś stalowe nerwy i wytrzyma ciągłe piszczenie to można jeździć bez naprawy
Witam , u mnie problem wystąpił dzisiaj gdy temp. spadła do -15, przymarzł zamek tylnej klapy. Gdy już go otwarłem, pojawiła się ikonka z kluczykiem i ten wkurzający sygnał, i głupiejący centralny po zatrzymaniu samochodu na światłach. Przypadek czy awaria centralnego układu zamykania drzwi.
Da się wyłączyć ten dźwięk. Procedura jest banalna aczkolwiek dla nie wtajemniczonych nie do zgadnięcia. Opisana jest w isntrukcji Opla Merivy B w sekcji zamki w drzwiach.:
"Usterka automatycznego układu blokowania W razie usterki układu na zestawie wskaźników świeci się lampka i aktywny jest dźwiękowy sygnał ostrzegawczy, co informuje, że istnieje możliwość otwarcia tylnych drzwi. Należy poinformować pasażerów, aby nie chwytali za klamki. Niezwłocznie się zatrzymać i uaktywnić blokadę dziecięcą obu tylnych drzwi. Jeśli blokada dziecięca jest już aktywna, najpierw ją zdezaktywować, a następnie ponownie uaktywnić. Zaraz po uaktywnieniu blokad dziecięcych zielone diody gasną i cichnie dźwiękowy sygnał ostrzegawczy. Pociągnąć wewnętrzne klamki tylnych drzwi, aby sprawdzić, czy drzwi są zabezpieczone przed otwarciem od wewnątrz. Należy
zwrócić się do warsztatu."
Witam. Od kilku dni mam w merivie ten sam problem. Zamki szaleją przy ruszaniu i zatrzymywaniu auta, kontrolka nie zamkniętych drzwi pali się cały czas plus sygnał. Czasami problem znika ale następnego dnia się pojawia. Czy ktoś z Was poradził sobie z tym problemem ? Gdzie można kupić taki zamek ? Używek brak a w sklepach nie mają skąd sprowadzić.
Dzięki za szybką odpowiedz. Możesz powiedzieć jaka cena za zamek ? Mechanik podłączył autko pod komputer i wykryło usterkę zamka tylnego lewego, dzwonił do sklepów, hurtowni w których zaopatruje się w części i do merivy b zamków nie mają😩
Problem „ikonka z kluczykiem“ jest spowodowany usterką jednego z zamków tylnych drzwi.
Diagnoza może wystąpić, jak pokazano.
Połączenie zamków drzwi tylnych pokazano na poniższym rysunku.
Stan mikroprzełącznika „WŁĄCZONY“
S1 - drzwi zamknięte (klamka zewnętrzna zablokowana)
S2 - drzwi otwarte (przełącznik otwiera się, gdy drzwi są zamknięte)
S3 - zabezpieczenie przed dziećmi - czerwony czujnik (wewnętrzna klamka jest zablokowana po przekręceniu czujnika)
S4 - zablokowany (klamka wewnętrzna jest zablokowana po uruchomieniu)
Stany zamków pokazano na poniższym rysunku.
Zamek najłatwiej sprawdzić bez demontażu w złączu między korpusem a drzwiami.
Po prostu pociągnij za mankiet. Najpierw odblokuj zatrzask na górze mankietu. Spód jest zaczepiony za występem, uważaj, aby się nie złamać. Po odciągnięciu tulei otwórz blokadę złącza i wyciągnij złącze.
Usterka może być spowodowana silnikiem M2 (zużyte szczotki, zerwane uzwojenie silnika lub spalony silnik), mikroprzełącznik S4 (sklejony styk) lub sztywna praca mechanizmu blokującego (najczęściej).
W złączu wystarczy sprawdzić stan silnika M2 poprzez krótkotrwałe podłączenie 12V AC do pinów 10 i 18. Musi być słyszalne wyraźne kliknięcie. Jednocześnie zmierz stan mikroprzełącznika podłączając omomierz do pinów 2 i 13. Wartość powinna wynosić 1,97 kOhm w stanie zamkniętym, 8,2 kOhm w stanie otwartym.
Zamek jest stosunkowo trudny do rozebrania. Należy wywiercić 2 wciśnięte kołki, w które następnie wierci się otwory i nacina gwint M4. Zdejmij nakładkę, w przeciwnym razie nie ma możliwości odkręcenia bocznej osłony, pod którą jest dostęp do silników, mikroprzełączników i mechanizmu blokującego.
Przepraszam mój polski.