Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo Matiz 0.8 1999r - Radio nie działa, jak sprawdzić czy jest napięcie, masa

18 Kwi 2018 12:53 3678 70
  • Poziom 8  
    Witam, mam problem odkąd kupiłem starego matizka stary radioodtwarzacz przerywał i żeby go włączyć musiałem dociskać przedni panel. Później problemy z akumulatorem zmusiły mnie do odłączania wszystkiego co możę pobierać prąd, problem tkwił z starym aku, ale radia więcej nie podłączałem. Jakiś czas temu próbowałem podłączyć radio, wtyczka ISO przy kablach 18pinowa do adaptera ISO i jeszcze do kostki adaptera który prowadził do radia (podłączałem tak jak było wcześniej). Niestety radio nie zagrało już, nie widać żeby nawet się włączało. Uznałem że wina radia i kupiłem nowe, nowe również ma swój adapter przed którym musze połączyć go z przejściówką ISO i dopiero do wtyczki wychodzącej z deski rozdzielczej. Też nic, radioodtwarzacz nowy, sprawdzony u kolegi działa. Nie jestem elektronikiem i nie znam się na kablach, na innym forum polecili mi sprawdzenie masy i zasilania, a także połączenie czerwonego kabla z żółtym na kostce od radia.. Nie wiem jak to zrobić, jak sprawdzić czy jest jakaś masa i zasilanie w tej kostce co wychodzi z deski rozdzielczej. (Bezpiecznik od radio w skrzynce po lewej stronie od kierownicy jest sprawny). Mam w domu taki miernik co mierzy się np. napiecie akumulatora, czy ładowania akumulatora. Można tym sprawdzić czy w tej kostce jest zasilanie? Bo ja już nie wiem co robić. A radio to pioneer mvhs100ub



    dodam że kostka z kablami od auta co wychodzi ma 13 kabli, przejsciowka iso rowniez, natomiast kostka do radio ma ich tylko 12..
    Mam nadzieję, że znajdę tu pomoc. Kminie i kminie co tu robić, bo nie jestem mechanikiem ani elektrykiem. A chciałbym to zrobić by radio grało.
    Jakby można było używać prostych sformułowań ponieważ, że tak to ujmę gwary elektryków itp nie potrafię i potrzebuje tłumaczenia jak do dziecka :|
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 43  
    Witam. Wyjście z ISO jest takie napięcia maja być tak. Daewoo Matiz 0.8 1999r - Radio nie działa, jak sprawdzić czy jest napięcie, masa
  • Poziom 33  
    Z reguły to czerwony powinien być zasilający , żółty podtrzymujący pamięć , a czarny masa . Zwróć uwagę gdzie masz wpięty bezpiecznik ??

    Dodano po 1 [minuty]:

    Właśnie tak jak kolega przedstawił wyżej . :|

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ale z tym uziemieniem w aucie , to chyba nie ??
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 8  
    Ok jak wróce za godzine do domu to będę sprawdzał pierw miernikiem jak z napięciem, rozumiem że czarny kabel od miernika powędruje np. na śrubę przy drzwiach niemalowaną, a czerwonym stykam do blaszki we wtyczce która wychodzi z kablami z auta i po kolei każda blaszka ma mieć napięcie? Bo tam jest ich 13 w tej wtyczce. Czy tylko dane kolory?
  • Poziom 43  
    Uziemienie to jest masa akumulatora lub masa karoserii.

    Dodano po 2 [minuty]:

    @p1ter280194 W białej wtyczce wychodzą i wyjścia na głośniki i zasilanie radia i masa, pooświetlanie radia po stacyjce, bo miałeś oryginalne radio DAEWOO.
  • Poziom 8  
    Oryginalnego chyba nie miałem, bo z rok temu kupiłem auto i radioodtwarzacz był widać nowszy (ale nie firmowy) bo miał wejścia USB, Aux itp.. Czyli sprawdzić miernikiem kabelek który łączy się z czerwonym na adapterze ISO (bo to niby jest napięcie tak?), wychodzi że do sprawdzenia bedzie kolor pomarańczowy który wychodzi z auta.

    Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

    Nie wiem jak to zrobić... daje czarnym kabelki em od miernika do karoserii czerwonym na kostkę co wychodzi z deski rozdzielczej i nic nie pokazuje.. wszędzie 0 na miernik gdzie nie dotkne. Pomóżcie ciemne mu chłopowi..
  • Poziom 43  
    Multimetr ustawiony na napięcie stałe do 20V? To sprawdź czy bezpiecznik na pewno niewybity od radia pod kierownicą z lewej strony?
  • Poziom 8  
    Przewody wychodzące z auta są w ogóle w innych kolorach..
    Dziwne, że wcześniej radio jako tako działało.. a teraz nawet nowe sprawne podłączam i nic. A przecież wszystko tak samo jak kiedyś jest.
  • Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    Multimetr ustawiony na napięcie stałe do 20V? To sprawdź czy bezpiecznik na pewno niewybity od radia pod kierownicą z lewej strony?
    No bezpiecznik na swoim miejscu wlasnie tam z lewej strony pod kierą.. I też cały ten drucik w środku
  • Poziom 43  
    No to musisz mieć napięcie na kostce oryginalnej na pomarańczowym lub białym?
  • Poziom 43  
    Kupiłeś oryginalny adapter do Matiza?
  • Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    Kupiłeś oryginalny adapter do Matiza?


    Nie wiem adapter już był wcześniej i radio działało.. Odłączyłem radio całkiem, wymieniałem akumulator na nowy .. Po jakimś czasie myślę ok warto znow podłączyć i co i nic .. nie działa , zmienilem radio na nowe, podlaczalem z ta kostka co byla i nie dzialalo rowniez.. zamowilem kostke iso z allegro i tez nic nie dalo. Mysle ze w kostce nie jest problem .. Nie wiem bo miernik mi masy nie chce pokazać, tzn jak ustawiam na nim opcje do mierzenia masy, wyswietla sie na lewo cyfra 1 i po skrzyżowaniu 2 pałąków miernika powinna wyświetlić się wartość 0.01 - moze moj miernik tez jakis szajsowaty jest.....
  • Poziom 43  
    No to skoro nie działa stare i nowe to nie masz napięcia lub masy zasilania tego radia. Sprawdź czy jak zmieniałeś akumulator nie było kabelka dodatkowego zasilania radia?
  • Poziom 8  
    A gdzie taki kabelek powinien się znajdować? Przy akumulatorze nic innego od klem nie odłączałem.. Ale też nie czyściłem klem, może zawalone jakoś brudem są, tak samo nie smarowałem niczym.. Teraz sprawdzałem napiecie w akumulatorze jest dobre ponad 12,6V

    Dodano po 9 [minuty]:

    Tak mi się zdaje że właśnie problem nie jest w adapterze, radiu czy wtyczce a gdzieś głębiej t.j możliwe że są problemy z tą masą, jutro zobaczę jak te klemy wyglądają, może wypne je od akumulatora i przeczyszczę dokładnie. Tylko nie wiem czym najlepiej i słyszałem że klemy i bieguny od aku smarują czymś, to prawda i jeśli to prawda to czym?
  • Poziom 43  
    A pali ci samochód? To po co czyścić klemy ty szukaj gdzie ci zniknęło napięcie zasilania na przewodach od radia?
  • Poziom 8  
    No właśnie nie wiem gdzie zniknęło, samochód pali normalnie. A do kabli to ciężki tam dostęp jest i jak przyłożyć miernik do nich żeby to zmierzyć. Bo nie wiem jak przykładam miernik do kostki gdzie te blaszki są od kabli to nic nie pokazuje.
  • Poziom 43  
    Czyli napięcia brak. Sprawdź dokładnie bezpiecznik radia czy jest tam napięcie?
  • Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    Czyli napięcia brak. Sprawdź dokładnie bezpiecznik radia czy jest tam napięcie?


    Napięcie dochodzi do radia, na zapłonie jak i na odpalonym silniku jest ok.


    Edit. Przeczytałem że jest kostka stacyjki robi również za przekaźnik. No ale napięcie dochodzi, więc nie wiem w czym problem teraz.
  • Poziom 43  
    A widzisz to jeszcze ci brakuje bezpośredniego zasilania bo ci pamięć w radiu stacji będzie się kasować po zgaszeniu silnika.
  • Poziom 8  
    Gdzie tą ciągłość masy sprawdzić i w jaki sposób. Co do kasowania pamięci radia to może kasowac. Radia nie sluchaLem nigdy.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Mnie chodziło o +12V do potrzymania ale jak nie słuchasz radia to wystarczy ci napięcie po stacyjce czyli żółty i czerwony łączymy razem i radio będzie działać po przekręceniu stacyjki.
  • Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    Mnie chodziło o +12V do potrzymania ale jak nie słuchasz radia to wystarczy ci napięcie po stacyjce czyli żółty i czerwony łączymy razem i radio będzie działać po przekręceniu stacyjki.


    w ten sposób?

    to są kable od wtyczki przy radiu
  • Poziom 43  
    Tak i trzeba je połączyć razem w tym przypadku gdy masz jedno zasilanie.
  • Poziom 8  
    PITERRR napisał:
    Tak i trzeba je połączyć razem w tym przypadku gdy masz jedno zasilanie.


    tzn jak połaczyć razem ? Tak jak na zdjęciu dałem i to wszystko? czy to trzeba np. żółty i czerwony który idzie z kostki iso (czyli 2 kabelki) połączyć jakoś do 1 czerwonego który biegnie do radia? Wyjaśnij proszę, bo jestem niekumaty anie chce czegoś zepsuć :D


    I czy jesli teraz radio ma zasilanie ale sie nie włącza, to po połaczeniu tych kabelkow włączy się?

    Tak samo czytałem coś o tej kostce stacyjki że ona często pada przez co radio i zapalniczka nie działa.. No mi np. zapalniczka nie działa cały czas.
  • Poziom 43  
    O matko. Przekręć stacyjkę sprawdź czy na czerwonym jest +12V czy na żółtym jest +12V?