Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung LE40B650T2W - brak podświetlenia

dariuszm2 18 Apr 2018 18:21 3069 27
  • #1
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Samsung LE40B650T2W brak podświetlenia ekranu. Po włączeniu przez chwilę zaświecają się świetlówki (wydaje mi się jednak , że ciemniej niż powinny).
    Zasilacz BN44 00264A (H40F1 9SS). Trafa na wyjściach na wysokim mają po ok 1,52kom, napięcie PFC_OUT stabilne 390,4V. Tranzystory w kluczu (QI821, QI821) sprawne.
    Zakładam, że to nie świetlówki ponieważ usterka wystąpiła nagle (zgasł w trakcie pracy bez żadnych wcześniejszych objawów wypalania się świetlówek), ale nie dysponuję testerem i rozbieranie matrycy chciałbym zostawić jak ostateczność.
    Pozdrawiam.
  • #3
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Siedzi tu jak wynika ze schematu SEM2006 (na układzie praktycznie brak symboli - zostało niewyraźne ...M20...), 24 nogi.
    Doczytałem się, że aby zablokować Protection trzeba zewrzeć 5 n układu z masą. Ale jak tu coś pomierzyć, skoro płyta jest na sztywno w uchwytach od świetlówek?
    Pozdrawiam.
  • #4
    mirex
    Level 43  
    dariuszm2 wrote:
    Ale jak tu coś pomierzyć, skoro płyta jest na sztywno w uchwytach od świetlówek?

    Parę ciekawych punktów da się "wykroić" od góry. ;) Inne istotne można "kabelkami" dorobić.
    No ale trzeba się wziąć do pracy, a nie marudzić, że dostępu nie ma. ;)
    dariuszm2 wrote:
    (na układzie praktycznie brak symboli - zostało niewyraźne ...M20...

    Jak się pomyśli, pokombinuje, to i napis stanie się czytelny. ;)
    Nawet temat o tym na forum był. ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16604709#16604709
  • #5
    baki
    Level 20  
    Z tego co pamiętam to trzy transformatory są takie same a czwarty inny więc oporności na wszystkich nie mogą być takie same.
  • #7
    lisek
    Service technician RTV
    Problem opisywano w Link

    Oczywiście +13V masz na wyj.zasilacza.
    SM w bazie / lub "Elektrotanya"
  • #8
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Kolego mirex nie marudzę - po co jednak wyważać otwarte drzwi.
    Co do napisu to próbowałem na różne sposoby i odczytałem tyle co wymieniłem.

    Kolego baki - transformatory są jednakowe LT-HU40 - na jednym tylko 2 uzwojenia są połączone w szereg na płycie.

    Kolego lisek - jest na wyjściu 12,67V - to chyba można uznać że jest 13V.
    Pozdrawiam.
  • #9
    lisek
    Service technician RTV
    Z SM pod ten PSU BN44-00264A

    Samsung LE40B650T2W - brak podświetlenia
  • #10
    baki
    Level 20  
    Widocznie zaczyna działać jakieś zabezpieczenie !?
    Wylutuj oporniki RB803 ,RB804 ,RB805 ,RB806 = 1,2Mohm , wyskrob pod nimi klej i najlepiej wstaw do testów dwa połączone szeregowo 2,4Mohm . Znajdują się przy układzie U802 i idą na 5 nogę tego układu podwójnego komparatora poprzez opornik RB816. Tylko to może dawać taki efekt lub uszkodzona świetłówka. (To jest moja teoria i mogę się mylić !)
    Pozdr.
  • #11
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Za RB803, RB804, RB805, RB806 podstawiona równowartość - bez pozytywnych efektów.
    Podłączyłem również do masy 5 n układu SEM2006 - jedyny efekt jaki uzyskałem to po odłączeniu kabla zasilającego i wypinaniu wtyczki CNM802 (zasilanie i sygnały na płytę główną) na chwilkę mignie podświetlenie.
    Teoretycznie powinno to spowodować pracę podświetlenia pomimo uszkodzonej świetlówki.
    Co jest nie tak?
    Pozdrawiam.
  • #12
    baki
    Level 20  
    Jak nie uszkodzona świetlówka to transformator !!
    A odłączałeś płytę Main od zasilacza? Po odłączeniu powinno świecić podświetlenie!!
    Jak nie świeci lub świeci tylko chwilkę to znowu albo trafo albo któraś świetlówka!!
  • #13
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    A czy przypadkiem z płyty Main nie idzie sygnał ON_OFF na inwerter?
    Spróbuję jak Napisałeś, ale czy to zrobić przy zwartej nodze układu SEM, czy powrócić do układu podstawowego?
    Pozdrawiam.
  • #15
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Czy ze zwartą 5 nogą układu SEM2006 czy nie, po odpięciu płyty Main od zasilacza i podłączeniu sieci podświetlenie zaświeca się tylko na chwilę i gaśnie.
    Czyli czas rozebrać matrycę?
    Tylko wstępnie szukałem świetlówek i nie bardzo coś mogłem znaleźć do tego modelu.
    A może coś jeszcze można sprawdzić?
    Pozdrawiam.
  • #16
    baki
    Level 20  
    Najprościej to by było podmienić zasilacz jak nie masz testera do świetlówek. Można by jeszcze sondą wysokonapięciową zmierzyć napięcia idące na świetlówki. Sprawdzić oscyloskopem impulsy powrotne z transformatora za kondensatorami - punkty open 1, open 2 itd
  • #17
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Jeśli jednak to świetlówki to raczej podmiana zasilacza nic nie da.
    Zastanawia mnie dlaczego zablokowanie DET też nic nie daje.
    Mam jakiś inwerter od laptopa - ciekawe czy da się nim zaświecić świetlówkę TV (czy napięcie nie będzie za niskie).
    Na punktach open 1, open 2 itd chyba nie panuje zbyt duże napięcie skoro stoją tam kondensatory na 50V.
    Pozdrawiam.
  • #18
    baki
    Level 20  
    Ale jak podmienisz zasilacz to będziesz mieć pewność ,że to świetlówka lub ś-ki. Lub nie!! Napięcie nie jest duże ale można sprawdzić czy czy na wszystkich jest taki sam przebieg lub napięcie. W sieci i na popularnym serwisie sprzedają takie testery za kilka zł. Czasami ze starego skanera taki zasilacz można wykorzystać.
  • #19
    lisek
    Service technician RTV
    O tym SEM2006 napisano na tym forum "kilka" tematów
    :idea: jeden Link był o Protect
  • #20
    MateuszRTV
    Level 14  
    Pomierz trafa od podświetlenia, mam na sprzedaż sprawne z wylutu
  • #21
    sebastian.los
    Level 19  
  • #22
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Koledzy sebastian.los i MateuszRTV - trafa zostały zmierzone na samym początku i w pierwszym poście podana została rezystancja uzwojeń wtórnych.
    Pozdrawiam.
  • #23
    sebastian.los
    Level 19  
    Tak , ale co ja sobie przypominam to 3 trafa z biała tasma mama na wyjsciu ok 1k, a 4 trafo ok 800 a nie 1,52kom.
    Druga częsta usterka w tym zasilaczu/inverterze sa uszkodzone rezystory ale o tym już wspomniał.
  • #24
    mirex
    Level 43  
    sebastian.los wrote:
    Tak , ale co ja sobie przypominam to 3 trafa z biała tasma mama na wyjsciu ok 1k, a 4 trafo ok 800 a nie 1,52kom.

    Przypominasz sobie, czy wiesz?!

    Bo to akurat zostało już wyjaśnione troszkę wyżej.
    Ale kto tam czytał? ;) Wystarczy przecież zerknąć na tytuł tematu. ;)

    Co oczywiście jeszcze nie znaczy, że - pomimo takich samych rezystancji - wszystkie transformatory są sprawne.
    Ale autor czeka na cud, zamiast pochylić się nad sprzętem i skorzystać choćby z podpowiedzi o oscyloskopie. ;)
    Autor nawet dokumentacji SEM2006 nie chce obejrzeć, bo by się dowiedział, że ma on nie tylko jedno zabezpieczenie. ;)
    Mało tego, nawet nie sprawdził, czy oba sygnały sterujące wychodzą przy starcie. ;)
  • #25
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Kolego mirex autor nie czeka na cud, a i tak po tych wszystkich pomiarach skończyło się na rozebraniu matrycy. Jedna ze świetlówek nie świeci (wypalona dziurka na końcu) po podstawieniu na próbę połączonych ze sobą 2 szt. od monitora całość świeci się 11 sek.
    Reszta świetlówek też nie wygląda najlepiej. Na początek 5 szt do wymiany.
    Czekam na decyzję właściciela.
    Pozdrawiam.
  • #26
    MateuszRTV
    Level 14  
    Słyszeliście o testerze świetlówek?
  • #27
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    O czymś takim napisałem wyżej, ale tu raczej nie dało by to pewnej odpowiedzi.
    Wszystkie świetlówki mają tutaj jeden koniec zwarty ze sobą.
    Pozdrawiam.
  • #28
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Wymiana uszkodzonej świetlówki przywróciła TV do życia.
    Wymieniłem jeszcze 5 innych, które wydawały się mocno przypalone.
    Dzięki Wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.
    Pozdrawiam.