Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Błąd podczas wgrywania oprogramowania programatorem USBasp.

19 Kwi 2018 18:19 474 11
  • Poziom 6  
    Witam, próbuję wgrać program do mikrokontrolera ATMEGA 328P w kompilatorze Arduino. Podczas wgrywania mam taki opis poleceń:

    Kod: actionscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Wydaje mi się, że problem jest tutaj
    Kod: actionscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Program który wgrywam to działający co sekundę brzęczyk, jak podłącze go pod ten zadeklarowany pin to słychać jak strasznie cicho brzęczy z dużą częstotliwością. Niżej zamieszczam obrazek podłączenia całej elektroniki. Dodatkowo mam dołączony kwarc 8MHz
  • PCBway
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 6  
    Program
    void setup() {
    pinMode(10,OUTPUT);

    }

    void loop() {
    digitalWrite(10,HIGH);
    delay(1000);
    digitalWrite(10,LOW);
    }
    z brzęczyka wchodzi + z pinu 10 na - mam masę
  • Użytkownik usunął konto  
  • PCBway
  • Poziom 6  
    void loop() {
    digitalWrite(10,HIGH);
    delay(1000);
    digitalWrite(10,LOW);
    delay(1000);
    }
    o to chodziło?
    na wyjsciu pinu 10 mam zaledwie 1 V, więc kod tutaj nie gra roli
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 6  
    Serio myślisz że tego nie zrobiłem, drugi dzień męczę ten temat
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Ze strzępów informacji, które wystękał autor wątku mniemam, że jest to brzęczyk piezzo podłączony pin-masa. No więc tak jest źle. Tego typu brzęczydełka podłącza się oboma końcami do pinów i na piny te podaje sygnał w przeciwfazie. To jest podstawa. Poza tym brzęczki mają swoją częstotliwość rezonansową przy której piszczą najgłośniej. Na ten przykład brzęczyk z którym ostatnio miałem do czynienia najlepiej piszczał przy ok. 4kHz. A autor zapodaje częstotliwość 0,5Hz (?!)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 6  
    Mam najzwyklejszego buzzera w kształcie walca. Z pinów programatora wychodzi mi 5.1V zaś na szynach zasilania mam około 3.3 zmienił BOD na 1.8V o później na disabled co i tak nie pomogło. Podlączyłem też diodę. Która praktycznie zapala się z taka samą częstotliwością jak buzzer i ciężko nazwać to mruganiem (widać że próbuje się zapalić) ale nie dziwota skora teraz patrzę mam na PIN-MASA 0,41V

    Dodano po 13 [minuty]:

    ex-or napisał:
    A autor zapodaje częstotliwość 0,5Hz (?!)

    Brzęczyk piszczy tak jak mu napisze kod więc nie ma problemu z tym...
  • Poziom 6  
    Kupiłem nowy uC i działa ;)