Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes ATEGO 1217 98r. - Nie działające wskaźniki i wyświetlacz LCD

walentyy 20 Apr 2018 23:34 2937 3
    walentyy
    Level 17  
    Mam na stole zestaw wskaźników z ATEGO 1217 z 1998r. i szukam pinout do jego złącz.
    Uszkodzone ścieżki i przelotki pouzupełniałem. Wydaje mi się, że żarówki kontrolek działają już prawidłowo. Nie działają żarówki podświetlenia wyświetlacza i sam wyświetlacz a co najgorsze zegary ani drgną.

Proszę bardzo o pinout złącz tego zestawu wskaźników i jeżeli możliwe to o schemat instalacji elektrycznej zestawu wskaźników.

VIN: WDB9700581K334338

walentyy
    Level 17  
    Dziękuję za pinout.
    Mam jeszcze pytanie, czy po podłączeniu wskaźników do zasilania (piny 8, 9, 13 i 12) na stole, bez komunikacji z komputerem, powinno się zaświecić podświetlenie wyświetlacza LCD i czy wyświetlacz powinien coś wyświetlić?

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Ktoś przede mną grzebał w tej płycie i niestety brakuje 3 elementów. Dwa znajdują się dokładnie pod kondensatorem elektrolitycznym na zasilaniu 5V. Trzeci trochę niżej. Zdjęcie w załączeniu. Ma ktoś może dostęp do takiej płyty i mógłby zrobić zdjęcie tej okolicy?

Dodano po 14 [godziny] 6 [minuty]:

Przeanalizowałem tą cześć płyty i wywnioskowałem, że dwa z tych elementów to były zwykłe kondensatory przeciwprzepięciowe (do masy). Natomiast trzeci to bezpiecznik lub rezystor 0 Ohm na zasilaniu 5V. Uzupełniłem go i niestety okazało się, że układ scalony CDVR-1457 ma zwarcie (parzy), napięcie spada do 3,5V. Co tłumaczy dlaczego bezpiecznik był wylutowany. Może się ktoś orientuje, czy jest szansa zdobycia układu scalonego CDVR-1457?