Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regeneracja Baterii w Laptopie

MarkosX 20 Aug 2005 11:06 21688 2
    MarkosX
    Level 13  
    Sprawa wygląda następująco:
    Jestem posiadaczem Laptopa, model: Fujitsu-Siemens Lifebook E-6540 i chciałbym zregenerować w nim baterie w następujący sposób:

Bateria (dane):
    LiON
    10.8V 3600mAh
    P/N: CP033616-01

Ogniwo:
    Li-On (9 sztuk szeregowo, 3 bloki spięte równolegle po 3sztuki w jednym bloku daje napięcie 10,8V)
    1.2V 1250mAh
    CGR1767OHC

chcę zamienić te ogniwa na:

Akumulatorek:
    AA (zwykły paluszek)
    Ni-Mh
    1.2V 2500mAh
    http://allegro.pl/show_item.php?item=59917404
    cena 9 takich akumulatorków wraz z przesyłką wychodzi mnie 50zł
    (ta opcja oczywiście by mi lepiej pasowała)

lub:

Ogniwo:
    Li-On (6 sztuk szeregowo, 3 bloki spięte równolegle po 2 sztuki w jednym bloku)
    Samsung
    3.7V 2200mAh
    ICR18650-22B
    http://allegro.pl/show_item.php?item=60849482
    cena 6 takich ogniw wraz z przesyłką wychodzi mnie 81zł

Pytanie brzmi czy laptop nie będzie miał problemów z ładowaniem baterii, czy będzie ładował baterie do końca itd.
    Dodam jeszcze, że przeładowanie/załadowanie nowego epromu/biosu do elektroniki zawartej w baterii nie wchodzi w grę bo nie mam sprzętu. (chyba że programowo coś da się zrobić lecz nie posiadam tego typu programów)

Będę bardzo wdzięczny za ew. opinie na ten temat.

pozdrawiam
    ghambit
    Level 24  
    Witam, regenerowałem aku w laptopie w podobny sposób. Aku (też forever i też 2500mAH). Na wstępie sformatowałem aku w ładowarce canon'a, po czym przystąpiłem do łączenia i umiejscowienia ich w starej obudowie bateri. Użyłem 12 sztuk aku, po zmontowaniu całości laptop pracuje na tej bateri do dziś. Niestety, nie trzyma tak jak nówka orginalna bateria. Ale wyszło mnie o wiele taniej niż musiał bym wydać na nową baterie. Czujniki pomiędzy calami zamontowałem w ten sam sposób jak było to zamontowane fabrycznie.

Pozdrawiam
    tzok
    Moderator of Cars
    Nie zamieniaj ogniw Li-Ion na Ni-MH, mają zupełnie inny schemat ładowania, powinieneś też pozostać możliwie blisko oryginalnej pojemności.