Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C3 I - Citroen C3 1,4 hdi Antipollution Fault nie odpala, miga kontrolka

Krawczyk123 22 Apr 2018 10:32 23289 7
    Krawczyk123
    Level 2  
    Witam. Mam następujący problem w Citroen C3 I 2006r 1.4hdi . Auto normalnie jeździło, było sprawne, następnego dnia już nie. Mianowicie po włożeniu kluczyka wyskakuje błąd Antipollution fault ( co tak naprawde jak sprawdzalem po forach oznacza w każdym przypadku co innego) no ale dalej.. po przekreceniu kluczyka w pozycje 2 na zapłon.. miga kontrolka od akumulatora, radio odtwarzacz nie włącza się , nawiewy również nie ale za to inne rzeczy jak światła, sygnał , oświetlenie kabiny działają. Akumulator sprawdzałem ( wymieniłem na inny ze sprawnego auta) i to samo. Bezpieczniki w komorze silnika również sprawdzone.
    Krawczyk123
    Level 2  
    Nie odpala. Tak Auto jest w trybie safety.
    Krawczyk123
    Level 2  
    Jeszcze nie robiłem. Dopiero na czwartek mechanik ma podjechać z kompem. Miałem nadzieje ze ktos mial cos podobnego i bedzie wiedzial o co chodzi tu na forum
    recki-quadra
    Level 17  
    Jak sama nazwa wskazuje - błąd dotyczy ekologii. Zgodnie z unijną dyrektywą, jeżeli auto zdiagnozuje błąd/ usterkę która mógłaby spowodować zanieczyszczenie środowiska ma wejść w tryb uniemożliwiający uruchomienie. Czyli działa jak powinno.
    Czego konkretnie (jakieś dpf-y, egr-y czy inne ustrojstwo) dotyczy błąd to już podłączenie kompa może chyba tylko powiedzieć.
    Doraźnie spróbuj odłączyć akumulator na powiedzmy godzinę (oczywiście wystarczy odpiąć jedną klemę) i to zresetuje komputer - być może złapał jakiś jednorazowy błąd i po resecie pozwoli się odpalić. Tak czy inaczej dobrze podjechać na diagnostykę żeby wiedzieć co się święci.
    szymitsu21
    Moderator of Cars
    recki-quadra wrote:
    Jak sama nazwa wskazuje - błąd dotyczy ekologii. Zgodnie z unijną dyrektywą, jeżeli auto zdiagnozuje błąd/ usterkę która mógłaby spowodować zanieczyszczenie środowiska ma wejść w tryb uniemożliwiający uruchomienie. Czyli działa jak powinno.
    Czego konkretnie (jakieś dpf-y, egr-y czy inne ustrojstwo) dotyczy błąd to już podłączenie kompa może chyba tylko powiedzieć.
    Doraźnie spróbuj odłączyć akumulator na powiedzmy godzinę (oczywiście wystarczy odpiąć jedną klemę) i to zresetuje komputer - być może złapał jakiś jednorazowy błąd i po resecie pozwoli się odpalić. Tak czy inaczej dobrze podjechać na diagnostykę żeby wiedzieć co się święci.

Nie zaśmiecaj forum. Niema ani kszty prawdy w tym co piszesz.
    Krawczyk123
    Level 2  
    Komputer nie moze polaczyc sie z samochodem. nie znajduje sterownika czy cos.