Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bezprzewodowa kamera cofania - migający ekran po podłączeniu odbiornika

22 Kwi 2018 20:08 2922 13
  • Poziom 17  
    Chcę podłączyć kamerę cofania do monitora za pomocą zestawu bezprzewodowego nadajnika i odbiornika 2.4GHz
    Zestaw bezprzewodowy i wyświetlacz (zdjęcia zaczerpnięte z forum i sieci):
    Bezprzewodowa kamera cofania - migający ekran po podłączeniu odbiornika Bezprzewodowa kamera cofania - migający ekran po podłączeniu odbiornika

    Problem pojawia się w momencie gdy podłączony jest odbiornik do zasilania i do ekranu. Ekran cały czas miga (ma dwa wyjścia Video), gdy podłączę do żółtego, które jest główne miga szybciej, gdy podłączę do drugiego, białego, które jest podrzędne miga wolniej. Gdy włączę kamerę wraz z nadajnikiem (lub wrzucę wsteczny) obraz pojawia się na wyświetlaczu i wszystko działa prawidłowo. Po wyłączeniu problem wraca.
    Na forum czytałem, że nadajnik z kamerą muszą być podłączone do oddzielnego zasilania lub pod aby przez przekaźnik ale to nie pomaga ponieważ nawet gdy kamera i nadajnik są w ogóle odłączone wyświetlacz miga, wystarczy, że odbiornik jest wpięty w chinch. Sprawdziłem nawet tak, że wyświetlacz podłączyłem pod jeden akumulator, a odbiornik pod drugi (nadajnik i kamera odłączone od wszystkiego) i w dalszym ciągu wyświetlacz mruga. Ewentualnym obejściem problemu byłoby podłączenie odbiornika również pod światło cofania, ale bezpiecznik od światłą cofania znajduje się pod maską i byłby problem z doprowadzeniem tego do kabiny, bo jest bardzo szczelnie ale przecież nie chodzi o obchodzenie problemu tylko jego rozwiązanie, a nie mam pojęcia co może powodować tą sytuację. W różnych instrukcjach w sieci od takich transmiterów czytałem, że odbiornik musi być podłączony na stałe razem z wyświetlaczem i uruchamiać się po zapłonie, a kamera cofania wraz z nadajnikiem pod światło cofania, a o miganiu nigdzie nie było mowy.

    Czy ktoś miał taki problem i udało się go rozwiązać lub chociaż wiadomo czym to jest spowodowane?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 28  
    Najpierw upewnij się czy Twoja instalacja sterowana jest podawaniem plusa czy masy i sprawdź czy zakupiłeś zestaw kamery cofania we właściwym wariancie .Bo inaczej podawane zasilanie będzie "nieczyste".
  • Poziom 17  
    Znaczy tak, dzieje się to podłączając nawet tylko odbiornik i wyświetlacz bez względu czy do instalacji samochodu, czy do oddzielnych akumulatorów czy nawet do zasilacza laboratoryjnego. Dodatkowo do podłączenia mam tak naprawdę tylko przy tym zestawie (odbiornik + wyświetlacz) czarny przewód (-) oraz czerwony (+) zarówno przy odbiorniku jak i wyświetlaczu. W instrukcji również jest informacja o podłączeniu czarnego do (-), czerwonego do (+).

    Opis zestawu:
    Wireless Transmitter:
    1) Cable Length:1.5m
    2) 2.4G wireless, Color video
    3) Transmission Distance: 50m
    4) Input: DC 12V
    5) Operating Temperature: -10-60oC

    Wireless Receiver:
    1) Cable Length:1.5m
    2) 2.4G wireless, Color video
    3) Input: DC 12V
    4) Receiving Sensitivity: ≤85dBm
    5) Operating Temperature: -10-60oC
    5) Color: Black
    6) Fit: Used both in car and home, market, office

    Opis wyświetlacza:
    4.3” TFT LCD Monitor
    -Type: 4.3 inch LCD monitor
    -Resolution: 800*480
    -Ultra-low power consumption, to prevent over heat
    -2 Video signal input: AV1/AV2,AV2 support reversing priority
    -Display black when has no video signal input
    -Signal format: NTSC/PAL
    -Display size: 16:9/4:3
    -Rated Voltage: DC 12V

    Opis producenta:
    Connect the wireless module to your camera via the two cables - one plug for AV output and one plug for power (supplying power to the camera)
    Connect the wireless module (transmitter) to the reverse light of your car to get the power - red wire for positive and black wire for negative
    Connect the wireless module (receiver) to your car Monitor,GPS,DVD - AV input
    Connect the wireless module (receiver) to your car cigarette lighter to get the power - better connect one car charger
    You will see the images on monitor,GPS or DVD when your car is in reverse shift

    Wydaje mi się, że wszystko jest tak, jak zaleca producent.
  • Poziom 17  
    Sprawdziłem drugi zestaw od innego producenta i dzieje się tak samo, bez zmian, chociaż wiem, że np. wyświetlacz ma inny sterownik. Odbiorniki raczej są takie same, ale jak widać to nie wina danego egzemplarza tylko "to tak ma" i pozostaje kwestia jak się pozbyć tego efektu bez ciągnięcia przewodu spod maski do środka auta.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    Cześć
    Mam identyczny problem jak napisałeś. Dziś podłączyłem ten sam zestaw z bezprzewodowym modułem do swojego Forda Mondeo i tak samo mi miga ekran na biało po włączeniu wstecznego widać widok z kamery ale gdy wyłączam bieg ekran miga nie da rady tak jeździć.
    Czy znalazłeś jakieś rozwiązanie tego problemu ? Mam też kabel by przeciągnąć przez cały samochód ale nie o to chodzi.
    Miałem taki sam podłączony zestaw kilka lat temu w innym samochodzie i tak samo podłączony i nie było czegoś takiego.
  • Poziom 17  
    Może sterownik wyświetlacza się zmienił przez te wszystkie lata chociaż sprawdzałem dwa zestawy i wyświetlacze miały różne PCB, a działały tak samo. Niestety jeszcze nie podchodziłem drugi raz do tego ale obecnie najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie podłączenie wyświetlacza również pod napięcie, które pojawia się po wrzuceniu wstecznego.
  • Poziom 28  
    A nie prościej wywalić ten bezsensowny system bezprzewodowy i połączyć kamerę z monitorem kablem? Po jaką cholerę Wam nadajnik na odległość 3m? Przecież toto pracuje na 2.4GHz, jak bluetooth, WIFI, czy LTE, zawsze będą zakłócenia...
  • Poziom 17  
    thomsoon88 napisał:
    Cześć
    Mam identyczny problem jak napisałeś. Dziś podłączyłem ten sam zestaw z bezprzewodowym modułem do swojego Forda Mondeo i tak samo mi miga ekran na biało po włączeniu wstecznego widać widok z kamery ale gdy wyłączam bieg ekran miga nie da rady tak jeździć.
    Czy znalazłeś jakieś rozwiązanie tego problemu ? Mam też kabel by przeciągnąć przez cały samochód ale nie o to chodzi.
    Miałem taki sam podłączony zestaw kilka lat temu w innym samochodzie i tak samo podłączony i nie było czegoś takiego.


    Możesz wziąć + z czujnika wstecznego w skrzyni biegów, wyświetlacz i odbiornik będą załączały się przy włączeniu wstecznego tak jak kamera i nadajnik. Podłączając w taki sposób nie ma efektu migania wyświetlacza.
  • Poziom 28  
    Ale i tak musisz przeciągnąć kable, aby połączyć zasilanie kamery z monitorem. Nie prościej dodać jeszcze ekranowany i wywalić ten bezprzewodowy zakłócacz?
  • Poziom 17  
    Krótki odcinek otworami technologicznymi. Większym problemem byłoby ciągnięcie 6 metrów przewodu od kamery z tyłu umieszczonej na zewnątrz do wnętrza auta pod sam kokpit jednocześnie ukrywając go na całej długości.
    Oczywiście, można wywalić bezprzewodową transmisję jak również można ją podłączyć i korzystać.
  • Poziom 2  
    Wcześniej miałem problem z miganiem kamery więc podłączyłem ją przez kabel który przeciągnąłem od bagażnika do monitora który przykleiłem z przodu nad kierownica z lewej strony jest tam troszkę miejsca. I teraz pytanie jak podłączyć zasilanie monitora?
    By nie był włączony przez cały czas bo podpiąłem się pod kostkę świateł dziennych i tam jest czerwony i czarny i jeszcze kilka z innymi kolorami lecz wybrałem te. A wydaje mi się że tam jest cały czas napięcie.
  • Poziom 10  
    I na co to wszystko. Prawdopodobną przyczyną problemu jest zakłócenie z szyny CAN. Problem powstaje w wyniku zasilenia kamery ze światła cofania. Jeżeli masz gniazdo zapalniczki w bagażniku to stamtąd bierzesz zasilanie i wprowadzasz je na dodatkowy przekaźnik. Wyjście z przekaźnika podłączasz do zasilania kamery cofania. Cewka przekaźnika podłączona powinna być z jednej strony do masy z drugiej do światła cofania. W ten sposób zasilasz kamerę pomijając szynę CAN. Nie ma tu znaczenia czy łączysz kamerę zestawem Wi-Fi czy też spinasz kablem przez całe auto. Przekaźnik z podstawką kupisz w każdym motoryzacyjnym sklepie. Wygląda to tak https://www.google.pl/search?hl=pl&tbm=isch&s.......0..0i24.JhXiHAZbu2s#imgrc=gynVOEExzxvZOM:
    Jeżeli chodzi o sterowanie wyświetlaniem obrazu to w większości przypadków wystarczy że na czinczu pojawi się sygnał video. Bywa też tak że czasem trzeba wprowadzić dodatkowym przewodem plus na radioodbiornik zależnie od radia. Jeżeli masz tylko monitor bez radia to ten przewód od zasilania kamery podłączasz też do zasilania monitora. Wtedy jak włączasz wsteczny to włącza się monitor. Mam nadzieję że rozjaśniłem sytuację.
  • Spec od Mercedesów
    hotair napisał:
    Prawdopodobną przyczyną problemu jest zakłócenie z szyny CAN. Problem powstaje w wyniku zasilenia kamery ze światła cofania

    A jaki tam w tej żarówce masz CAN??? Nie jest czasem tak, że zakłócenia generuje układ kontroli sprawności żarówek?
  • Poziom 10  
    Właśnie w tym jest problem że żarówki sterowane są układem scalonym z kontrolą sprawności. Szyna CAN-BUS nie jest to tak jak w polonezie czy maluchu.