Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta główna uszkodzony chipset??

23 Kwi 2018 09:54 462 19
  • Poziom 4  
    Witam.

    Mam dosyć dziwny problem z moją płytą główna i być może zasilaczem ale o tym później.
    Problem polega na tym, że po wyjęciu kości ze slotu nr 1 włożeniu 8 GB działa ok. W slot nr 2 włożyłem 4 GB i już był dźwięk, że nie rozpoznaje pamięci.
    Co więcej jak umieszczę w 4 GB RAM w slocie nr 2 tylko samą kość to normalnie działa. Natomiast jak przepnę ją w slot nr 1 i już wyje, że jakby nie było kości. Dzieje się tak teraz również na kości 8 GB RAM. Pamięci sprawne w 100%.
    Pamięci są marki Kinsgton taktowane 1333 mHz . Płyta GA-H61M-D2-B3 (Gigabyte).
    Drugi problem jest taki, że gdy braknie prądu muszę odczekać 2 minuty zanim komputer się odpali , bo zwyczajnie nie wstaje , muszę po odpinać kable zasilające itp. Nie wykluczam, że zasilacz może niedomagać choć nie rozłącza go pod obciążeniem itp.
    Nie trzyma również ustawień BIOS-u pomimo wymiany baterii BIOS-u, która jest sprawna.
    Czyżby był uszkodzony chipset na płycie? Oprócz tego komputer wpięty do prądu i zawsze zaskakuje za pierwszym razem i działa prawidłowo.
    Jakieś pomysły?

    //update
    Bios najnowsza wersja.
  • Poziom 4  
    Procesor i5 2300
    zasilacz modecom 500w tak wiem czarna lista,
    pamięć ram 4GB to zwykły Kingston a 8gb to Kingston Fury .
    Są kompatybilne ze sobą na tą chwile modeli ci nie podam bo mam je w domu.
    Zwykłym miernikiem zmierzę to ?
  • Poziom 37  
    Witam,
    moze troszke wiecej podasz specyfikacji komputera, ciezko jest wrozyc z fusow.
    Sprawdziles ze plyta obsluguje taka konfiguracje pamieci, takie pojemnosci i ten rodzaj ?
    Bateryjka do wymiany, jakie masz na niej napiecie ? Opisane problemy sa z mojego doswiadczenia spowodowane w sporej czesci przez bateryjke biosu.
    Pozdrawiam
  • Poziom 4  
    Mam wrażenie że nie wszyscy czytają opis dokładnie. Bateria BIOS WYMIENIONA na NOWĄ.
    Nie powiem dokładnie czy one będę ze sobą na tej płycie współpracować natomiast na podobnej płycie z tym samym chipsetem pracują razem .
    Okey będę musiał zmierzyć. Nowa bateria naładowana była na 50%-60%.
    Specyfikacja
    CPU:i5 2300
    MB:GA-H61m-D2-B3 rev 1.0
    Ram:4gb Kingston
    SSD:mx100 (chyba) 120gb
    HDD: seagate 1tb
    GPU : Gainward geforce gts 450
    PS:modecom 500w Feel /feel I (czarna lista pominąć to)
    BIOS: najnowszy

    Nie wiem co więcej mam napisać. Czy wepne 4GB ramu czy 8gb slot nr 1 wgl nie rozpoznaje .
  • Poziom 43  
    To że bateria nowa to ok ale pytanie czy napięcie dalej idzie czy może jest gdzieś przerwa. A ten slot sprawdziłeś czy nie ma gdzie styków zagiętych czasem coś nie wpadło. A jeśli chodzi o Chipset Intel® H61 Express to sprawdź czy się grzeje strasznie i kontroler?
  • Poziom 32  
    Na płytach Gigabyte akurat z takimi mam do czynienia jeśli pamięci RAM mają różne pojemności to nie można wsadzać obok siebie kości 4 GB i 2 GB ponieważ kontroler pracuje w trybie dual chanel, producent pisze wyraźnie aby stosować takie same pamięci i o tej samej pojemności. Jeśli już musimy to wkładamy kość 8 GB do pierwszego gniazda a kość 4 GB do 3 gniazda. Płyta autora postu ma 2 sloty więc uszkodzony jest kontroler pamięci przez używanie niesprawnego zasilacza, który nie ma wystarczającej mocy by zasilić zestaw.
    W zasilaczu na pewno kondensatory do wymiany, po zaniku napięcia nie są kondensatory naładowane i stąd utrudniony start, przy wyłączonym komputerze ale nie odłączonym zasilaniu z sieci kondensatory są podładowywane i mają wystarczający ładunek do startu zasilacza.
  • Poziom 4  
    No to już wiem czemu się tak zachowuje odnośnie dwóch pamięci. Jeśli chodzi o slot wygląda że jest ok nie widać żeby jakiś styk był wgięty bardziej czy żeby coś brakowało.
    Jeśli chodzi o zasilacz to sprawa drugorzędna bo będę go wymieniał nie długo. Odnośnie baterii jak tylko znajdę miernik to zobaczę.
    Co do grzania się to odkąd pamiętam to radiator zawsze był gorący.
    Tak tylko 2sloty max 16gb ramu
  • Poziom 4  
    Skoro działały na innej płycie też 2 banki pamięci, to wydaje mi się że problem będzie z MB
  • Poziom 4  
    okey okey postaram się sprawdzić jak będę mieć czym , ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
  • Poziom 4  
    Zmierzyłem slot na baterie daje 3.26V więc jest spoko , ale jak zmierzyć przy pamięci ram ?
    Ma ktoś schemat banków pamięci ddr 2 i ddr3 ( tu w płycie mam ddr 3 , ale ddr 2 tez się przyda)?
  • Poziom 4  
    Podeślij mi tą dolną część ddr 3 jak możesz
  • Poziom 4  
    Zmierzyłem i bank nr dochodzi 1,4V(niedziałający) a na bank nr 2 1,5V(działający)