Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stroboskop zawiesza się podczas dużej częstotliwości błysków i sterowania muzyką

mati211p 23 Kwi 2018 18:42 477 7
  • #1 23 Kwi 2018 18:42
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Witam,
    Jakiś czas temu zbudowałem stroboskop na bazie kilku schematów, w tym sławnego już J-23. Po złożeniu, na wysokiej częstotliwości błyskał niestabilne a przy jej dalszym zwiększaniu gasł, i zmniejszanie częstotliwości nic już nie dawało, pomagało dopiero ponowne jego uruchomienie. W sumie nie przeszkadzało mi to, ale ostatnio okazało się, że przy wyzwalaniu muzyką powoduje to zawieszenie urządzenia w trakcie błyskania w rytm muzyki, gdy częstotliwość błysków staje się bardzo wysoka (tzn. powiedzmy, przy zbyt dużej sile sygnału). Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu, bo szkoda, by działał tylko z wywalania wewnętrznego przy mniejszej częstotliwości błysków, sprawa pewnie błaha dla znawcy tematu, dlatego myślę, że uda się wam pomóc rozwiązać tę zagadkę. Poniżej zamieszczam zmodyfikowany schemat.
    Płytka HV:
    Stroboskop zawiesza się podczas dużej częstotliwości błysków i sterowania muzyką
    Płytka LV (wyzwalania muzyką):
    Stroboskop zawiesza się podczas dużej częstotliwości błysków i sterowania muzyką

    Dodatkowo proszę o opinię, czy dla dużej siły sygnału wejściowego można zastosować filtr pasywny dolnoprzepustowy, czy lepiej dać aktywny? Ponadto co zrobić, by zwiększyć próg wykrywania sygnału dla małej wartości sygnału wejściowego? Czy dobrym pomysłem jest dać na wejście sygnału wzmacniacz 5W i dopiero dalej przekazywać sygnał?
    Z góry dziękuję za każdą pomoc.
    Pozdrawiam, mati211p

    0 7
  • Pomocny post
    #2 25 Kwi 2018 20:15
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    mati211p napisał:
    Po złożeniu, na wysokiej częstotliwości błyskał niestabilne a przy jej dalszym zwiększaniu gasł, i zmniejszanie częstotliwości nic już nie dawało, pomagało dopiero ponowne jego uruchomienie.


    Kilka hipotez:
    - triak pozostaje załączony (poznać po prawie zerowym napięciu na kondensatorze c3 mimo przerwania obwodu diody optotriaka)
    - na płytce LV następuje zatrzaśnięcie stanu (podpinać woltomierz w różne punkty i obserwować)

    mati211p napisał:
    Dodatkowo proszę o opinię, czy dla dużej siły sygnału wejściowego można zastosować filtr pasywny dolnoprzepustowy, czy lepiej dać aktywny?


    Dla dużej może starczyć pasywny, taki zresztą już na schemacie jest.

    mati211p napisał:
    Ponadto co zrobić, by zwiększyć próg wykrywania sygnału dla małej wartości sygnału wejściowego?


    Dla małej to trzeba ów próg obniżyć a nie zwiększać...

    mati211p napisał:
    Czy dobrym pomysłem jest dać na wejście sygnału wzmacniacz 5W i dopiero dalej przekazywać sygnał?


    Waty tu nie potrzebne - potrzebny wzmacniacz napięciowy.

    0
  • #3 25 Kwi 2018 20:39
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    jdubowski napisał:

    Kilka hipotez:
    - triak pozostaje załączony (poznać po prawie zerowym napięciu na kondensatorze c3 mimo przerwania obwodu diody optotriaka)
    - na płytce LV następuje zatrzaśnięcie stanu (podpinać woltomierz w różne punkty i obserwować)

    Niestety masz rację. Przed wyładowaniem na C3 jest 290V, natomiast po jego zawieszeniu na maksymalnej częstotliwości jest tylko 21V. Czyli optotriak zostaje cały czas załączony. Jednakże w takim wypadku to samo musi mieć miejsce w przypadku sterowania muzyką, gdy dla silniejszego basu przestaje błyskać. W związku z tym co proponujesz, by układ działał stabilniej i nie dochodziło do takiego efektu?

    0
  • Pomocny post
    #4 25 Kwi 2018 21:04
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    mati211p napisał:
    Przed wyładowaniem na C3 jest 290V, natomiast po jego zawieszeniu na maksymalnej częstotliwości jest tylko 21V.


    Zwarcie chwilowe diody LED w optotriaku odblokowuje pracę czy nie?

    R4 i R5 mają wartości jak na schemacie?

    0
  • #5 25 Kwi 2018 21:15
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    W tym momencie stroboskop zaczął się normalnie zachowywać (tzn. zawieszenie odwracalne poprzez zmniejszenie częstotliwości potencjometrem), lub zawieszenie staje się trwałe po pewnym czasie (gdy stroboskop już popracuje jakiś czas). Mianowicie przy zmniejszeniu wartości częstotliwości potencjometrem układ zaczyna działać (odblokowuje się), a po jej zwiększeniu ponownie się zawiesza, co jak widać ma związek z częstotliwością wyzwalania na NE555. Jednakże NE555 nie jest używany w czasie sterowania muzyką. Wygląda więc na to, że cały czas na wyzwalaniu optotriaka jest impuls wtedy przy sterowaniu muzyką, lub dzieje się to samo, co przy wysokiej częstotliwości na wyzwalaniu przez NE555. R4 i R5 mają wartości jak na schemacie.

    EDIT: Uruchomiłem układ na 15 minut. Po tym czasie zablokowałem stroboskop i zmniejszyłem częstotliwość. Stroboskop nie zadziałał. Zwarłem diodę na optotriaku, stroboskop nie zadziałał. Zaczął natomiast samoistnie działać na zmniejszonej częstotliwości po około 15-30 sekundach przerwy.
    W tym układzie nie grzeje się nic poza żarówką użytą jako rezystor. Czy jej nagrzewanie może stanowić problem? (wzrost rezystancji włókna) Niezrozumiałym trochę dla mnie jest dlaczego w stanie tuż po włączeniu układ sam się odblokowuje a po pewnym czasie działania trzeba czekać około pół minuty. Przez to przy wyzwalaniu muzyką na silnym basie w czasie działania układ przestaje działać i błyska np. kilka razy co 30 sekund, podczas, gdy muzyka odtwarzana jest nadal.
    EDIT 2: Po przepracowaniu około 30 minut i zablokowaniu stroboskopu ponownie się odblokował po około 2 minutach. Zwarcie diody nic nie dało. Zwieranie diody wyzwalania w czasie jego działania przynosi natomiast poprawny efekt w postaci zaniku wyzwalania (zwarcie diody wyzwalania).
    EDIT 3: Po sprawdzeniu elementów R5 jest jeszcze dosyć ciepły.

    0
  • Pomocny post
    #6 26 Kwi 2018 06:52
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    mati211p napisał:
    W tym układzie nie grzeje się nic poza żarówką użytą jako rezystor.


    Problem jest zapewne w optotriaku, który w zasadzie nie jest zaprojektowany do takiej pracy (bezpośrednie wyzwalanie impulsu w obwodzie kondensator - R5 - optotriak - transformator zapłonowy).
    Sugeruję dołożyć do układu triak/tyrystor i wyzwalać go optotriakiem.

    Coś w ten deseń: Stroboskop zawiesza się podczas dużej częstotliwości błysków i sterowania muzyką

    Na obrazku jest optotriak załączający w zerze, oczywiście u ciebie musi być "zwykły".

    Pomóc też może zwiększenie rezystancji R5 (ograniczającej natężenie prądu w impulsie).

    0
  • Pomocny post
    #7 26 Kwi 2018 16:06
    atom1477
    Poziom 43  

    mati211p napisał:
    Niestety masz rację. Przed wyładowaniem na C3 jest 290V, natomiast po jego zawieszeniu na maksymalnej częstotliwości jest tylko 21V.

    Takie napięcie oznacza że płynie tamtędy prąd ze 200uA, czyli 2-krotnie większy niż prąd podtrzymania optotriaka.
    Rozwiązaniem (do sprawdzenia, bo nie jest pewne) mogło by być zwiększenie rezystorów R1 i R4 do wartości np. 2.2M (oba po 2.2M) oraz zmniejszenia wartości C3 do 10nF.
    Innym rozwiązaniem (też do sprawdzenia, bo nie jest pewne) mogło by być włączenie szeregowo z R5 diaka DB3.

    0
  • #8 26 Kwi 2018 17:09
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych

    Eksperymentalnie mogę wpiąć potencjometr 2,2M w szereg z R1 i R4 i sprawdzać na różnej wartości tejże rezystancji zachowanie stroboskopu. Sprawdzę na początek rozwiązanie z dodatkowym triakiem. Jak to nic nie da to przetestuję metodą doświadczalną zwiększanie rezystancji R1 i R4.
    EDIT:
    Niestety dodanie triaka nie pomogło, a nawet pogorszyło sytuację. Układ po zablokowaniu nie odblokowuje się, miga jednokrotnie dopiero po wyłączeniu zasilania i jego ponowne załączenie odblokowuje układ.
    EDIT2:
    Zwiększenie wartości R5 nie powoduje także żadnej poprawy.
    Tutaj film z działania i problemu. Akurat chwilowo rozblokowywał się jednak, czyli to samo co bez triaka.

    Link

    EDIT3: Po dodaniu potencjometru w gałęzi R1-R4-C3 pomiędzy R4 a C3 i ustawieniu około 380 kΩ stroboskop nie blokuje się, co więcej po rozgrzaniu nie zawiesza się całkowicie tylko częściowo. Dalsze zwiększanie rezystancji powoduje i tak blokowanie stroboskopu, lecz także spadek częstotliwości błysków.

    0