Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 407 1.6 HDI - samochód zgasł podczas jazdy i nie chce zapalić

janigrz 24 Apr 2018 19:15 2190 2
    janigrz
    Level 2  
    Witam,

Mam problem ze swoim Peugeotem 407sw 1.6 HDI. Kilka dni temu zgasł podczas jazdy i nie mogłem go odpalić. Po kilku próbach auto ruszyło metodą na plak'a. Mechanik wymienił filtr paliwa (opiłków nie było). Auto jeździło przez kolejne 3 dni bez problemu, po czym ponownie zgasło podczas jazdy. Komputer w momencie kiedy samochód gasł podawał komunikat o niskim ciśnieniu oleju (niestety ze względu na nerwy nie zapamiętałem dokładnie). Niestety tym razem plak już nie pomógł. Samochód zholowałem do serwisu wtrysków/pomp etc. Ich pierwsza diagnoza (opiłki we wtryskach i układzie) się nie sprawdziła. Po sprawdzeniu wtrysków okazało się że nic poważniejszego im nie dolega, wyczyścili, wymienili uszczelki, samochód oddali. Po wyjeździe z serwisu samochód ponownie zgasł. Kolejne podejrzenia padły na zawód WC i też nic. Po wymianie na nowy samochód pojeździł trochę i ponownie zgasł. Stąd moje pytanie do Was. Czy wiecie może co powodować takie objawy? Może mieliście podobną sytuację u siebie? Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
    Dawid W
    Level 15  
    Gaśnie podczas jazdy ostrzejszej czy normalnej Ciśnienia paliwa przed pompa wysokiego ciśnienia było sprawdzane? Może smok w zbiorniku brudny
    janigrz
    Level 2  
    Problemem okazała się pompa WC. Na zimnym silniku pompa pracowała normalnie, wszelkie parametry były w normie. Ciśnienie spadało w sytuacji gdy silnik łapał temperaturę. Trochę zajęło zlokalizowanie błędu, na szczęście teraz jest już OK. PS. 1 "serwis" zdiagnozował że to na pewno opiłki w układzie, stwierdził że konieczna będzie regeneracja pompy, wtrysków oraz czyszczenie układu a koszt naprawy oszacowali na 5k...