Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] ST3000DM001-1CH166 Dziwna sytuacja

xazax935 27 Apr 2018 11:25 885 5
    xazax935
    Level 9  
    Dzień dobry,

dzisiaj chciałem opisać dziwną sytuację, z którą się zetknąłem. Otóż kupiłem na aukcji wyżej wymieniony dysk twardy sprzedawany był jako uszkodzony. Po podłączeniu rzeczywiście klikał i wyłączał się losowo po kilku lub kilkudziesięciu sekundach. Po odkręceniu płytki okazało się, że styki są praktycznie czarne zarówno te od silnika jak i od głowic. Przeczyściłem je zgodnie z tutorialem na yt gumką do ołówka aż zaczęły błyszczeć i zamontowałem płytkę z powrotem, nic się nie zmieniło. Napisałem mail do supportu Seagate z prośbą o przesłanie firmware do dysku. Nadpisałem zgonie z instrukcją i dysk zaczął normalnie działać. Co o tym Państwo sądzicie pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Już około godziny chodzi i się skanuje w poszukiwaniu błędów i jest wszystko w porządku. Czy mógł to być jakiś wirus? Dla mnie sytuacja jest bardzo dziwna i nie wiem w jakim stopniu mogę polegać na tym dysku.

W załączeniu firmware które dostałem może komuś się przyda.

Proszę o opinie.

Jeżeli komuś pomogłem proszę o punkty.
    przema1983
    Level 12  
    Czy mógłbyś krok po kroku napisać jak to zrobiłeś, czego potrzebuje do wgrania firmware??Może jakieś linki na tuturiale?? Posiadam też takie same dyski z takimi objawami ale nie wiem jak się za to zabrać byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam
    xazax935
    Level 9  
    1. Krok piszemy do Seagate prośbę o firmware trzeba im podać dokładny model w moim przypadku ST300DM001 oraz SN w moim przypadku maila wysyłamy przez formularz https://support2.seagate.com/ sądzę że ważne jest dobranie firmware po numerze SN gdyż ściągnięte z internetu z innych stron nie chciało się nawet zainstalować. Seagate nie udostępnia firmware na stronie.
    2 odkręcamy płytkę czyścimy styki na płytce gumką od ołówka zarówno te od silnika jak i od głowic.
    3. czyścimy również styki na dysku uważając żeby ich nie połamać.
    4. montujemy płytkę.
    5. podłączamy do komputera ustawiamy w biosie tryb IDE
    6. instalujemy na pendrive firmware które otrzymaliśmy
    7. uruchamiamy komputer z pendrive i instalulemy firmware opcja ta nazywa się nie wiem dlaczego Download.....
    8. obecnie skanuję swój dysk MHDD pozostało jeszce 2,5 godziny. znalazł do tej pory 1 sektor >500ms, 2 sektory <500ms i 961 <150ms zobaczymy co będzie dalej, potem planuje ERASE i ponowne skanowanie zobaczymy jaki będzie stan.

Dodano po 16 [minuty]:

Czyszczenie styków gumką :https://www.youtube.com/watch?v=dt4M9b9L2EI

Dodano po 2 [godziny] 15 [minuty]:

Od około 70% powierzchni dysku zaczyna się uszkodzony obszar. Ze względu na czas jaki zajmuje skanowanie chyba od razu przejdę do komendy ERASE. Zobaczymy jak będzie wyglądała sytuacja po zerowaniu.
  • Helpful post
    przema1983
    Level 12  
    Czy ta procedura odnosi sie do dysku ktory nie jest widoczny nawet w biosie, malo tego klika i wylacza sie (zupelna cisza)?? Jak mam coś mu wgrać skoro dysk sie wyłącza? A może używaleś terminala na usb i tam działeś??

Odnośnie twojego dysku: Dysk jest trwale uszkodzony, wystarczy ze w mhdd sprawdzisz smart (klawisz F8), dalsze zabiegi nic nie dadza badów fizycznych nie naprawisz.
    jarrod
    Level 22  
    Możesz założyć HPA omijając uszkodzony obszar, ale ten dysk i tak jest trwale uszkodzony.
    xazax935
    Level 9  
    Dysk już oddany do utylizacji w dzisiejszych czasach dłubanie przy dyskach chyba mija się z celem. chyba, że dla odzyskania danych.

Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam

Dodano po 51 [sekundy]:

Dysk został zutylizowany