Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nbox BSKA ITI-5800S - Brak reakcji dekodera

rsobczynski83 27 Apr 2018 11:44 5625 3
  • #1
    rsobczynski83
    Level 2  
    Witam wszystkich posiadam Dekoder Nbox BSKA ITI5800S jakieś dwa tygodnie temu przestał działać. Po włączeniu do prądu świeciło się tylko SPDIF. Po rozebraniu dekodera w układzie zasilania byly spuchnięte kondensatory które wymieniłem i 4x 470uf i wymieniłem także jeden 1500 uf ktory byl uszkodzony i dwa które nie byly uszkodzone czyli 1000uf. Po ponownym włączeniu dalej nic się nie zapala na wyświetlaczu. Zasilacz sprawdzony ponieważ posiadam drugi taki dekoder i pod drugim zasilacz dziala bez problemu.Co można jeszcze zrobic dodam że dekoder miał zainstalowaną enigme2 i nie ma na płycie zabezpieczenia w postaci zworki A19 i A20 . Czyżby wyświetlacz padł reszta kondensatorów także na głowicy wygląda ok. Może ktoś coś poradzi co mogę jeszcze zrobić myślałem nad wymianą wyświetlacza ale czy to pomoże jeśli wogóle na płycie nie ma zworki do boota to może dekoder jest już do wyrzucenia???

    Dziekuję za pomoc Pozdrawiam.
  • #2
    simhak
    Moderator of SAT
    W celu weryfikacji "zworek" trzeba podnieść płytę, możliwe, że nie są "wyciągnięte" na górę. Klej był "drapany", widać pamięć?
  • #4
    loloslol
    Level 10  
    rsobczynski83 wrote:
    Witam wszystkich posiadam Dekoder Nbox BSKA ITI5800S jakieś dwa tygodnie temu przestał działać. Po włączeniu do prądu świeciło się tylko SPDIF. Po rozebraniu dekodera w układzie zasilania byly spuchnięte kondensatory które wymieniłem i 4x 470uf i wymieniłem także jeden 1500 uf ktory byl uszkodzony i dwa które nie byly uszkodzone czyli 1000uf. Po ponownym włączeniu dalej nic się nie zapala na wyświetlaczu. Zasilacz sprawdzony ponieważ posiadam drugi taki dekoder i pod drugim zasilacz dziala bez problemu.Co można jeszcze zrobic dodam że dekoder miał zainstalowaną enigme2 i nie ma na płycie zabezpieczenia w postaci zworki A19 i A20 . Czyżby wyświetlacz padł reszta kondensatorów także na głowicy wygląda ok. Może ktoś coś poradzi co mogę jeszcze zrobić myślałem nad wymianą wyświetlacza ale czy to pomoże jeśli wogóle na płycie nie ma zworki do boota to może dekoder jest już do wyrzucenia???


    Cześć, mam pytanko - czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie? Dekoder ruszył, czy poszedł do śmieci? Pytam, bo spotkało mnie dokładnie to samo, dekoder nie chce się uruchomić, świeci wyjście optyczne, wyświetlacz martwy.

    pozdrawiam