Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Panda 2005rok 1.2 - Przepala bezpiecznik f-31 brak dmuchawy i spryskiwaczy

Frost160 27 Apr 2018 15:27 2196 4
    Frost160
    Level 14  
    Witam,

auto jak w temacie. Przepala bezpiecznik F-31 który jest odpowiedzialny za swiatła cofania ale takze "cewkę przekaznika SCM (skrzynka przewodów silnika) NPL(deska rozdzielcza/wezeł BComputera) , NCL(wezeł układu klimatyzaci) (tak w elearn do fiata pady wyczytałem).
    Na schematach od dmuchawy oraz spryskiwaczy widzę że po tym 5 amperowym bezpieczniku dochodzi jakby prąd wzbudzający do body computera( w kabinie po lewej stronie).

Światło cofania wykluczyłem odpiąłem lampy, sprawdziłęm wiązke na zwarcie to nie to.

Co jeszcze moze powodować przepalanie siętego bezpiecznika ? Uszkodzone body ??

Dzięki za jakąkolwiek sugestie.
    Frost160
    Level 14  
    Tak na krótko z +12. To samo włącznik i rezystor tu wszystko gra żadnych wypalonych pinów nic takiego.

Najciekawsze jest to że na postoju po załozeniu nowego bezpiecznika dmuchawa i spryskiwacza mogą działać i 30 minut. Wsiądzie się do samochodu i ruszy i 10sekund bezpiecznik spalony.

Auto ma tą półautomatyczna skrzynie duall-logic czy jak to sie tam nazywa.

Myślałem ze moze przepla go zwarcie na żarówce cofania ale jak pisałem odpiąłem i dalej to samo.
    Bakteria51219
    Level 1  
    Witam, udalo się Panu dojsc do rozwiazania? Mam ten sam problem w pandzie
    Maliniaktg
    Level 14  
    kotlet ale może sie komuś przyda u mnie ten sam problem palacego sie bezpiecznika i brak swiatla wstecznego kiedy bezpiecznik spalony leca wycieraczki , pacjent PANDA VAN nie wiem jak w osobowym ale myślę to samo

fotel kierowcy pod wykładzina jest wtyczka u mnie nie podłączona do niczego prawdopodobnie od wilgoci zwarcie i przepalenie bo w aucie mokre dywaniki Fiat Panda 2005rok 1.2 - Przepala bezpiecznik f-31 brak dmuchawy i spryskiwaczy pozdrawiam