Proszę o pomoc z problemem z jakim się borykam, a mianowicie - brzydkiego zapachu po zmywaniu w zmywarce Bosch SPI 50E35EU. Kłopot ten mam już dwa lata i ani ja, ani wezwany serwisant nie poradziliśmy sobie z nim. Naczynia po zmywaniu, jak i powietrze wewnątrz zmywarki po myciu mają zapach, jeśli miałbym porównać go - to do stojącego kilka godzin nieumytego naczynia po zjedzonym koglu-moglu. Jakby to nie brzmiało, niestety jest to dla nas bardzo nieprzyjemna woń, a jedzenie z tak wydzielających odór naczyń powoduje odruchy wymiotne. Po zmywaniu mamy zazwyczaj dodatkowe płukanie naczyń. Czemu zazwyczaj, bo raz na 3-4 zmywania zdarzy się, po zmywaniu nic nie czuć. Jest to mała zmywarka, w której naczynia nie stoją bez mycia dłużej niż 24 godziny, trafiają tam opłukane przed wsadzeniem. Jestem sprzedawcą elektroniki komputerowej, przez co wiem jak ważne dla użytkowników jest stosowanie się do zaleceń dołączonych instrukcji i tak było w przypadku mojego montażu zmywarki. W walce z problemem stosowałem bez efektu różnego rodzaju środki zmywające w kostkach, w proszkach, zapachy i bez zapachów. Stosuję również regularne mycie, które zalecił mi serwisant specjalnymi środkami, ale i to nic nie pomaga. Łopatki spryskiwacza podczas mycia nie są blokowane naczyniami, uszczelki wyciągane i myte razem z powierzchnią zmywarki, pod nimi i dalej smród. Filtr czyszczony raz na 2 tygodnie (prawie nic nigdy w nim nie ma), woda przy filtrze nie nosi nieprzyjemnych zapachów. Zastanawia mnie, skąd w takim razie ten odór. Czy możliwe jest, aby zachodziła jakaś reakcja elementu wewnątrz zmywarki działająca na wodę podczas mycia lub na powietrze podczas suszenia, powodująca niepożądany efekt? Po zmywaniu wąchając każdy element oddzielnie, z żadnego bardziej nie śmierdzi niż z powietrza wewnątrz zmywarki, aby móc stwierdzić, że tu tkwi problem. Jeśli ma ktoś jakieś inne sugestie, które mógłbym wcielić w czyn, aby pozbyć się smrodu będę wdzięczny za podpowiedzi i będę zdawał relację z podjętych prób.