Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tylnia wycieraczka do seicento - nie działa

WIESU 20 Sie 2005 17:52 28755 25
  • #1 20 Sie 2005 17:52
    WIESU
    Poziom 12  

    Przestała działać wycieraczaka tylnia. Do wycieraczki dochodzą trzy kable ? na wtyczce .Rozebrałem cały mechanizm i wyciągnąłem silnik , który kręci się na krótko bez tych zębatek . Do samego silnika do chodzą dwa kable . Nie rozumiem zasady działania do mechnizmu :dochodą trzy kable z wtyczki i przechodzą przez jakieś zestyki w plastiui a potem wychodzą dwa do silnika . Na wtyczce napięcia dochodzą .

    0 25
  • #2 20 Sie 2005 18:15
    piotrsta
    Poziom 22  

    Na trzecim kablu jest podawany sygnał z wyłącznika i idzie do takiego mechanizmu który odpowiada za to żeby wycieraczka nie zatrzymała się w połowie szyby tylko wracała w neutralne położenie. Może właśnie w tym mechaniźmie wyczyścić styki.

    1
  • Pomocny post
    #3 20 Sie 2005 18:58
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 21 Sie 2005 09:54
    bolobol
    Poziom 10  

    [quote="elektrit"]Sprawdź czy nie jest zapieczona oś na której jest zamontowane ramię.Jest to nagminna usterka w "fiatowatych".

    Też przychylałbym się do tej sugestii. Miałem to samo w CC.

    0
  • #5 21 Sie 2005 10:51
    Slawek J
    Poziom 30  

    Moze przerwaly sie przewody pomoedzy karoserja a klapa, czesta przypadlosc w tego typu autach.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 21 Sie 2005 10:58
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 04 Wrz 2005 21:13
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 04 Wrz 2005 22:13
    jannaszek
    Poziom 39  

    elektrit napisał:
    Tam nie ma przewodów,tam są styki .

    rewelacja ....
    mam seycento i już to robiłem nie wiem czy robiłbym to drugi raz zważywszy że stopień korozji zniszczył pasowanie i lata to jak żyd po pustym sklepie ,-sama naprawa czasochłonna i nie prosta

    0
  • #9 04 Wrz 2005 23:43
    qbadm
    Poziom 19  

    Rozbierz silnik, wyjmij wirnik i wyczysć szczotki oraz płytki miedziane na wirniku. Miałem taki problem z wycieraczką u astry - poprostu zabrudzone szczotki. Teraz wszystko jest ok. Spróbuj to może być przyczyną.

    Pozdro

    0
  • #11 05 Wrz 2005 20:52
    jannaszek
    Poziom 39  

    qbadm napisał:
    Rozbierz silnik, wyjmij wirnik i wyczysć szczotki oraz płytki miedziane na wirniku. Miałem taki problem z wycieraczką u astry - po prostu zabrudzone szczotki. Teraz wszystko jest ok. Spróbuj to może być przyczyną.

    Pozdro

    ten silnik jest składany wiadomo jak-zaciskany,rozbieranie to otwieranie sardynek
    wracając do oski -objawy narastają ,czyli kreci sie wolno potem jak sie reka pomoże to idzie ,zaś stanie -chyba że nie włącza się wycieraczki pół
    roku
    aż dziw bierze że nie spali ten silniczek..

    0
  • #12 11 Wrz 2005 14:31
    Santo_
    Poziom 10  

    Czy na badaniu technicznym sprawdzane jest czy tylna wycieraczka działa, bo nie wiem czy to diabelstwo naprawiać i tak prawie nie używam...

    0
  • #13 11 Wrz 2005 15:16
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 11 Wrz 2005 15:17
    Santo_
    Poziom 10  

    Pewnie to wyjatkowo lamerskie pytanie ale raz się żyje:
    Jak poradzić sobie z zapieczoną ośką???
    pozdr.

    1
  • #15 11 Wrz 2005 15:30
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 11 Wrz 2005 15:39
    Santo_
    Poziom 10  

    Cytat:
    ho ho ho!
    Rozwiązania siłowe.Należy zdjąć tą nakładkę plastikową z drugiej strony,na wałek nakręcić nakrętkę (aby nie splaszczyć gwintu) i pobijać w nią.Czasami wystarcza takio mocne "jebudu" w imadło.Jak trochę ruszy,to tą drugą część (zębatkę) uchwycić w szczęki imadła,i wahadłowymi ruchami wyjąć.

    A ja głupi myślałem, że wystarczy psikąć jakimś tam WD40... :)

    0
  • #17 04 Paź 2005 16:45
    vvaldek
    Poziom 28  

    jesli masz dostep oske najlepiej wypchnij na prasie najczesciej wychodzi razem z tulejką

    0
  • #18 16 Lis 2005 17:08
    Borys007
    Poziom 11  

    Stary bol w seicento to zapieczona oska. Tak na przyszlosc: uzywaj tylnej wycieraczki czesciej a nie bedziesz mial problemow.

    0
  • #20 12 Paź 2009 10:17
    krzcho
    Poziom 10  

    Tu podobny problem z tym, że ośkę już wyjąłem i oczyściłem - mam jednak problem ze sprawdzeniem całości przed zmontowaniem. Na płytkę "sterownika" daję po 12V na zewnątrz i masę na środek - silniczek dokręca do jednej strony a potem staje z buczeniem z kierunku plastikowej puszki ze "sterownikiem". Podobne buczenie jest jak dam te 12V tylko na żyłę bliżej ośki. Coś nie tak ze sterownikiem? Niestety nie udaje mi się go bezinwazyjnie rozebrać :( Silnik jest sprawny - kręci w oby kierunkach. Jakieś sugestie?

    No dobrze - doczytałem się (powyżej) żeby odlutować trzy styki. Także zrobiłem - w środku tylko przekaźnik. Wydaje się działać. Finał chyba jest taki, że dałem za mały prąd z prostownika i wydaje się, że przekaźnik skakał sobie zamiast trzymać styk. Tak to jest jak się zielony zabiera za robotę. I jak się zabiera bez lektury postów - widzę, że gwint trochę przygiąłem przy wywalaniu ośki. Ah...

    Wielkie dzięki za wskazówki :)

    2
  • #21 12 Mar 2011 17:34
    zizitop901
    Poziom 13  

    Witam. Piszecie bez ładu i składu.
    qbadm pisze:
    Rozbierz silnik, wyjmij wirnik i wyczyść szczotki oraz płytki miedziane na wirniku..
    nie płytki miedziane na wirniku tylko wycinki komutatora - jeśli nie są wypalone, wyrwane lub nierówno zużyte to jest ok i niczego tam nie skrobie się, a jeśli trzeba coś tam robić na komutatorze to na tokarce się stacza bardzo delikatnie i ostrzoznie do uzyskania równej o gładkiej powierzchni komutatora o ile to możliwe.

    bobbik pisze
    na 100% zapiekł się na osi....-osi czego? silnik na osi? czy możne zapiekł się wałek wirnika na pierścieniach ślizgowych, bo jeśli chodzi o wałek silnika to możliwości zapieczenia jego praktycznie nie ma bo jest na tyle szczelnie zamknięta jego obudowa że smar praktycznie się niej nie wydostaje.

    jannaszek pisze
    ten silnik jest składany wiadomo jak-zaciskany,rozbieranie to otwieranie sardynek
    wracając do oski -objawy narastają ,czyli kreci się wolno potem jak się ręka pomoże to idzie ,zaś stanie -chyba że nie włącza się wycieraczki pół
    roku
    aż dziw bierze że nie spali ten silniczek....-więc skoro nie rozbieralny to się go nie rozbiera bo jego konstrukcja została tak opracowana że ma działać do samoistnego zużycia poprzez eksploatacje a ingerencja w jego wnętrze jest zbędna. nie spalił się bo zapewne w jego obwodzie znajduje się bezpiecznik - zabezpiecza przed zwarciem i przeciążeniem długotrwałym.


    co do kwestii zapieczenia się wałka ramienia wycieraczki czy to tył czy przód to jest prawdą i nie tylko w fiatowatych.

    0
  • #23 12 Mar 2011 20:22
    jannaszek
    Poziom 39  

    Po zrobieniu porządku z zapieczoną ośką ramienia, powstały duże luzy i to skutkuje tym, że silnik chodzi do dzisiaj bez problemów, 6 lat.
    Zatem warto było.

    1
  • #24 13 Mar 2011 19:49
    zizitop901
    Poziom 13  

    fakt, późno nie zerknąłem na datę. ale jak się okazało większy luz sprawdza się znakomicie, a wracając do zapieczonych osiek wycieraczek to mam taki właśnie kłopocik w seicento które sobie zakupiłem do grzebania się w nim silnik 900 spi z gazem, nawet to działa, i tam właśnie się po zapiekały wszystkie oski, nie sprawdzałem czy silnik kreci ale moduł trybu pracy jest wporzo przynajmniej wzrokowo nic się w nim nie hajcowało i prawdopodobnie padł bezpiecznik.

    0
  • #25 17 Mar 2011 20:34
    zizitop901
    Poziom 13  

    Witam. Okazało się że jest lipa, wirnik silnika wycieraczek zchajcowany-fotka-.mechanizm wraz z siniczkiem w drodze-allegro-60zł.
    ale moduł sterowania trybem przerywanym jest sprawny jakby ktoś chciał to mogę odsprzedać jeśli w zakupionym bedzie sprawny. zamierzam samodzielnie przezwoić wirnik-jest to proste tylko czasochłonne i przecyzyjnie trzeba to wykonać.
    Tylnia wycieraczka do seicento - nie działa Tylnia wycieraczka do seicento - nie działa Tylnia wycieraczka do seicento - nie działa Tylnia wycieraczka do seicento - nie działa Tylnia wycieraczka do seicento - nie działa

    1
  • #26 24 Cze 2011 13:20
    bater
    Poziom 8  

    Witam, podpinam się pod temat, bo mój problem jest podobny. Otóż nie mogę ściągnąć ramienia wycieraczki. Prysnąłem śrubkę wd-40 - odkręcona. Prysnąłem dalej wd-40 przed i za ramię (gdzie jest jakaś nakrętka), ale za nic nie mogę ściągnąć ramienia. Siłuję się z nim, nawet próbowałem podważać delikatnie, ale be pozytywnego rezultatu... Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
    Pozdrawiam!

    PS. Staram się postępować według wskazówek zamieszczonych na stronie http://naprawa-auta.wieszjak.pl/drobne-napraw...-tylnej-wycieraczki---opis-krok-po-kroku.html

    0